Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKLJUČIVANJE U ZAJEDNICU

Dolenec pojasnila što je cilj nove odluke o odvajanju otpada te hoće li nastaviti suradnju sa savjetnikom i nakon ispada na Twitteru

O svim aktualnostima u gradu Zagrebu za Dnevnik je razgovarala Srna Bijuk s dogradonačelnicom Danijelom Dolenec.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u razgovoru s reporterkom Nove TV Srnom Bijuk za Dnevnik je kazala kako je u petak predstavljena još jedna aktivnost vezana za Građanski odgoj - kao što su prošle jeseni najavili izvannastavnu aktivnost koja se odnosi na osnovne i srednje škole. 

"Danas smo poseban naglasak stavili na program koji se zove Škola i zajednica, koji je namijenjen srednjim školama. I jedno i drugo su važni programi koji doprinose aktivnom građanstvu i koji jačaju demokraciju, ali nisu obavezni za škole, nego se temelje na iskazu interesa škola", pojasnila je Dolenec te dodala da je Grad Zagreb osigurao sredstva u proračunu, koji uključuju stručno usavršavanje nastavnika i troškove same provedbe.

Za sada u programima izvannastavnog programa u pilot fazi neće biti novih zapošljavanja, sve će ovisiti o razvoju događaja.

Dolenec je rekla kako program Škola i zajednica predstavlja ključni alat za uključivanje učenika u zajednicu, da izađu izvan školske zgrade i sami biraju teme koje smatraju prioritetnima. Kroz projektni prijedlog dalje se istražuje tema i na taj način se uključuju. Na taj način razumiju problem, a kako je istaknula Dolelenc - iz perspektive demokracije traže odgovornost političara. U tom segmentu bitno je ativno građanstvo za jačanje demokracije.

Na pitanje hoće li nakon gafa na društvenim mrežama Josipa Jagića nastaviti suradnju s njim, Dolenec je odgovorila kako je se Jagić odmah ispričao zbog svog tvita i nazvao ga neprimjerenim, što je ponovio i gradonačelnik Tomislav Tomašević, a s čime se i sama slaže.

O cijenama odvajanja otpada, Dolenec je kazala kako se radi o izuzetno važnom procesu koji u ovoj godini čeka Zagreb i bit će prilike za razgovor na javnom savjetovanju.

Pojasnila je kako je ono što je najvažnije da ovakvo odvajanje i odvoz otpada potiču recikliranje i razdvajanje otpada

"Kad ta odluka stupi na snagu u ovakvom obliku u kojem smo je predstavili, to će značiti da što više razdvajate - ta vas usluga manje košta. Radi se o pravednijem modelu nego što je ovaj sada. Doista ostavljamo kontrolu koliko će to iznositi građanima", pojasnila je Danijela Dolenec i dodala da spremnike za otpad treba staviti pod kontrolu suvlasnika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imenovanja suprotna proceduri Sjećate se afere oko kadroviranja u Zagrebačkom holdingu? Povjerenstvo utvrdilo da su Tomašević, Dolenec i Korlaet prekršili zakon

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec DANIJELA DOLENEC Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika: "Mi pritišćemo gumbe koji ne rade... Ni čistačica se nije mogla zaposliti bez da je Bandić to odobrio"

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika rekla je i da smo svi skupa nezadovoljni što je Zagreb kantograd - ima puno spremnika na javnim površinama, a u sklopu ove odluke spremnici idu pod kontrolu vlasnika, što znači u smetlarnike i unutarnja dvorišta i pod ključ, kako bi se moglo kontrolorati koriste li se spremnici i odvaja li se otpad onako kako je predviđeno.

Na pitanje hoće li se onda kažnjavati zgrada ili pojedinci, Dolelec je odgovorila kako će tamo gdje su više stambene zgrade kazne biti vezane za čitavu zgradu.

O cijenama nije govorila, kazala je kakao je cilj nove odluke pomaknuti Zagreb sa začelja Europe po odvajanju otpada.

Dolenec se osvrnula i na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje je utvrdilo da je bilo povreda pri imenovanju Uprave Zgarebačkog holdinga. 

"Važno je reći da je i tada Povjerenstvo sugeriralo da se ta odredba makne iz zakona, i to je u međuvremenu i napravljeno: sada te povrede, odnosno sankcije nema. Mi smo i tada i sada tvrdili da je tu relevantan Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi, po kojem smo i postupali".

Dolenec ne misli da su pogriješili, jer su i izmjene zakona išle u tom smjeru.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene