Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popravljanje budžeta

Otkrivamo što Hrvati vole poklanjati za Božić i tko će uzeti svoj dio kolača

Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Advent u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Hrvatski potrošači za blagdane ne kupuju luksuz, nego praktične darove. Pokazalo je to istraživanje Hrvatske gospodarske komore koje je otkrilo i to da Hrvati vole poklanjati hranu. Ta bi činjenica mogla popraviti budžet našim malim proizvođačima.

U blagdanskom mjesecu mnogi će točiti kupinovo vino. To posebno raduje Dragutina Završkog, proizvođača eko kupinovog vina, koji kaže kako mu je u studenom prodaja već za 50 do 60 posto.

Pročitajte i ovo Advent u New Yorku Advent Običaji se razlikuju diljem svijeta, ali atmosfera koju donosi najradosniji blagdan posvuda je ista Božićno selo u Gornjem Dolcu - 4 Božićno selo Skriveni adventski dragulj u mjestu sa svega 107 stanovnika: "Kad smo započeli ovu priču, čak je i moj otac rekao - pa sinko moj, tko će ti tu doći"

"Blagdansko je vrijeme, vrijeme darivanja, puno ljudi kupuje za sebe za poklone to je takvo vrijeme kad svi otvore novčanike i puno više troše“, napominje. Više se troši i na domaći med koji će se naći u tradicionalnim medenjacima.

Proizvođač meda Tibor Hedervari priznaje da je zima njihovo doba. A ove zime u Hrvatsku dolazi i nova kategorija potrošača. "Potražnja je povećana i zbog ljudi koji su otišli u Njemačku, Irsku, a koji ovdje dolaze na godišnji odmor i odnose tamo naš med“, ističe Hedervari.

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, ovog prosinca moglo bi se potrošiti rekordnih 13 i pol milijardi kuna. Mali proizvođači zaradu će zasigurno potražiti na brojnim adventskim sajmovima.

Uzgajivačica eko-jabuka Anita Žagar otkriva: "Pripremili smo božićne pekmeze od naranče i jabuka, pa kombinacija jabuke i cimeta, tako da bude u božićnom tonu", napominje.

Potrošači za Božić vole kupovati hranu, čak 25 posto darova bit će delikatesni prehrambeni proizvodi. Proizvođač suhomesnatih proizvoda Petar Dobrovac napominje kako najbolje ide domaći kulen, kulenova seka, te suha kobasica i suha slanina.

Domaći proizvođači, koji zbog uvoza često imaju problem s plasmanom, na kraju godine ipak će popraviti račune. "Prosinac je ključ. Najveći promet napravi se u prosincu“, ističe. U silnim milijardama tako će i domaći OPG-ovi uzeti svoj dio kolača.

Osječki Advent

A osječki Advent osim domaće hrane sa OPG-ova, nudi i brojne druge sadržaje. Ivan Kristijan Majić, voditelj programa, otkrio je moto osječkog Adventa, ali i što sve očekuje posjetitelje.

"Neka bude što toplije, autentično i što krcatije programom, moto je Adventa. Posjetitelje očekuje više od 20 koncerata, razna natjecanja, radionice za djecu....Ove godine smo i na novoj lokaciji u parku Kralja Petra Krešimira IV. Imamo i najveće klizalište u Slavoniji i Baranji.

Trudimo se pokazati da smo urbana sredina, ali i tradicionalno mjesto. Ukusi su ovdje drugačiji, mirisi su specifični. Ima puno primjesa i mađarske kuhinje. Ponosan sam da je ovaj naš Advent sigurno jedan od najposebnijih“, siguran je Ivan Kristijan Majić.

Osječki Advent otvoren je svakoga dana od 16 do 22h, osim na Božić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene