Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno je biti poseban

Otkrivamo: Koliko treba izdvojiti za vjenčanje iz snova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislite da su za savršeno vjenčanje dovoljni samo ona, on i njihova ljubav? Razmislite opet! Jer ljudi čiji je posao organizacija vjenčanja kažu da nije!

Haljina, odijelo, pozivnice, restoran, catering, izvadak iz matične knjige rođenih, baloni, iznajmljivanje šatora, domovnica, dječja haljinica, kitice, reveri, veo, podvezica, osobna iskaznica, dekorativno uređenje crkve, fotografiranje… Kada svemu tome pridodate i profesionalno snimanje spota, onda vaše vjenčanje izgleda kao holivudski film.

Pročitajte i ovo Provjereno: femicid u Hrvatskoj - 2 alarm prije najgoreg ''Molim vas pomoć, vukao me po podu i gušio dok sam bila trudna'': Umjesto pomoći čeka ih druga vrsta nasilja Provjereno: suočavanje s fobijama - 5 Što se krije iza fobija? Tri žene suočile su se sa svojim najvećim strahovima pred kamerama: "Noge mi se oduzmu i ne mogu se pomaknuti"

Propustili ste Provjereno? Pogledajte cijelu emisiju besplatno!

Biti poseban je imperativ, a želju da sve bude baš kao iz časopisa za vjenčanja lako je objasniti, kaže psiholog Josip Burušić jer "malo koji društveni ili osobni događaj o nama govori toliko dobro kao što govore vjenčanja koja se prakticiraju u našim krajevima".

Upravo zbog toga u njih ulažemo toliko truda, energije, ali i novaca. Za vjenčanje iz snova parovi nerijetko znaju izdvojiti i dvadesetak tisuća eura. Pretjerivanje koje postaje sve manje rijetko, a sve više normalno.

"Ja mislim da pretjerujemo, ali to je ono što ja mislim", kaže nam Đuro Gavran, autor dokumentarca "Veliki dan" u kojem se na duhovit način osvrće upravo na današnja vjenčanja. Oko 75 sati snimljenog materijala, šesnaest parova i osam vjenčanja pružili su mu uvid u svijet svadbenih običaja. Rijetki su mladenci smatra koji u cijeloj toj pompi doista uživaju. Puno je više onih koji jednostavno rade ono što od njih očekuju roditelji, rodbina, susjedi… Pa će tako iznajmiti limuzinu kako bi impresionirali sumještane, tjednima ranije uvježbavati koreografiju umjesto da za prvi ples otplešu klasični valcer, puštati bijele golubove nakon što izađu iz crkve i tko zna što sve ne.

"To bi u osnovi bio prilično promašen život"

Tražimo li u raskošnim vjenčanjima jamstvo da će brak koji počinje biti jednako uspješan i glamurozan? "Mislim da bi za mladence, buduće supružnike vrlo poražavajuće kada bi takav obrazac koji su započeli s vjenčanjem nastavili tijekom života. Mislim da bi to bio u osnovi prilično promašen život", kaže nam psiholog Burušić.

Razlog zbog kojeg bi netko želio stupiti u brak upravo na kolektivnom vjenčanju nije nam mogao objasniti jer kaže to jednostavno ne razumije. Ali baš je to bila želja dvjesto parova koji su se na već tradicionalnom kolektivnom vjenčanju u Beogradu odlučili zakleti na vječnu ljubav ni manje ni više nego pred kamerama, u izravnom televizijskom prijenosu. Manifestacija se održava već četrnaestu godinu zaredom, a sudjeluju parovi iz cijeloga svijeta. Ove godine i jedan par iz Dubrovnika. Kako je sve izgledalo, pogledajte u prilogu.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene