Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencije ne vraćaju novac

Otkazuju se maturalna putovanja, roditelji ogorčeni: "To nije mali iznos, ni kune ne možemo dobiti natrag, a nismo mi krivi"

Otkazuju se maturalci - 2
Otkazuju se maturalci - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Otkazuju se maturalci - 2 Otkazuju se maturalci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otkazuju se maturalci - 3 Otkazuju se maturalci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Otkazuju se maturalci - 1 Otkazuju se maturalci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Antonio Oreč Antonio Oreč Foto: DNEVNIK.hr +0 Želimir Čečura Galerija 1/5 >>
Prije nego što se vrate u školske klupe, mnogi su trebali i na maturalna putovanja. No mnoge škole otkazuje maturalce, a brojni roditelji vode bitku s putničkim agencijama koje im ne nude zamjenske termine ili povrat novca.

Umjesto brčkanja na dubrovačkim plažama Antonio Oruč i ostatak njegova razreda novu školsku godinu dočekat će na vrućini gradskog asfalta. Zbog korone njegova je škola otkazala maturalac.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna velik broj zaraženih Trump zbog koronavirusa otkazao republikansku konvenciju na Floridi: "Nije vrijeme za to"

"Nepravda, što da vam kažem, nisu pravilno postupili, ljuti smo i razočarani. Htjeli smo ići barem uživati dok još škola nije počela, ali što ćete", rekao nam je.

Zbog toga su se njegovi, ali i drugi roditelji našli u nezgodnoj situaciji. Sukladno preporukama profesore na maturalac škola ne pušta, a neke agencije ne žele vratiti uplaćeni novac.

"Radi se o iznosu koji nije mali za nas prosječne građane, 3880 kuna. Ni kune ne možemo dobiti nazad, a nismo krivi, mi nismo sad sami otkazali putovanje. Otkazala je škola koja ne želi dati svoje profesore kao pratnju djeci za maturalac, a agencija ispada dosta bešćutna", razočarana je Antonijeva majka Dejana.

No zakon je u ovom slučaju vrlo jasan. U slučaju da se školska ekskurzija, maturalno putovanje ili škola u prirodi otkažu, roditelji zakonski mogu tražiti svoj novac, a na agencijama je da se ponašaju sukladno zakonu. Zakon pak kaže da su agencije roditeljima dužne ponuditi zamjensko putovanje, odnosno vaučer.

Ako roditelji i dalje žele povrat novca, načekat će se jer povrati se vrše tek 180 dana nakon prestanka epidemije. A dok se roditelji i agencije prepiru, pod pritiskom su i ravnatelji škola. Lakše bi im bilo, kažu, da je stožer umjesto preporuka donio odluku o zabrani maturalaca.

"Oni moraju biti konkretniji. Kod mene u mom rodnom kraju se kaže po preporuci vuk meso ne papa, tako i mi po preporuci ne možemo napraviti ništa. Odgovoran sam za djecu i svoje profesore koje šaljem na put, a u ovom trenutku nema tog boga koji me može natjerati da potpišem bilo koji putni nalog", odriješit je ravnatelj Želimir Čečura.

Kolateralne žrtve ove zavrzlame ipak će na kraju ispasti roditelji. Novac su uplatili, a u najboljem slučaj, vidjet će ga tek pola godine nakon što koronavirus bude tek ružno sjećanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene