Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak liječnika

Što preostaje pacijentima? U pulskoj bolnici otkazani svi pregledi za travanj, upitno što će biti u svibnju

Otkazani svi pregledi za travanj u pulskoj bolnici,
Otkazani svi pregledi za travanj u pulskoj bolnici,
Aktualno Galerija Otkazani svi pregledi za travanj u pulskoj bolnici (Dnevnik.hr) Otkazani svi pregledi za travanj u pulskoj bolnici (Dnevnik.hr) +0 Otkazani svi pregledi za travanj u pulskoj bolnici, Galerija 1/2 >>
Pulskoj bolnici pripada 170 tisuća potencijalnih pacijenata. Hitni prijam ''drži'' dvoje liječnika i povremeno jedan specijalizant. Šest radnih mjesta godinama je prazno. Zainteresiranih nema. Sada su ambulantni liječnici primorani zapostaviti svoje pacijente, kako bi popunili - smjene na hitnoj.

Ambulanta na hitnoj je krcata i u četvrtak navečer. Razvojem situacije liječnici i medicinske sestre u pulskoj hitnoj ambulanti nisu uhodani, nisu svaki dan zajedno, nisu u istom timu i zbog toga nisu zadovoljni.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Benčić otkrila kako je propala točkasta koalicija i poručila: "Od manjina tražimo principijelnost" Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate"

Tu su i pacijenti preko kojih se prelamaju dva problema. Sustav hitne medicine koji ne funkcionira, reforma iz 2011. koja nije provedena do kraja i s druge strane krucijalan problem je - odljev liječnika koji se očituje na svim razinama.

Pacijente najviše muče otkazani pregledi za travanj, a još uvijek nitko ne zna reći što će biti u svibnju. Alternativa za pacijente postoji, a to je da odu kod privatnog liječnika i kod specijalizanata u druge gradove.

Hoće li nova bolnica koja se smatra najvećim adutom biti mamac za neke nove liječnike, vidjet ćemo krajem ove godine ili početkom iduće kada bi se trebala otvoriti.

Doktor Filip Rozman, inače kirurg, odrađuje smjene na hitnom traktu. ''Mi s time nismo zadovoljni zato što pati naš redovni posao praćenja pacijenta na odjelima, naš operativni program'', rekao je Rozman.

Posao na hitnoj, kaže, otežavaju i sami pacijenti. ''Oko 60% pacijenata koji dođu na OHBP nisu hitni pacijenti'', kaže Rozman.

Zasad su reducirane internistička, ambulanta za hipertenziju, nefrološka i pulmološka ambulanta.

''Obzirom da nemamo za izvoz liječnike, a nema ni jedna bolnica onda smo defakto morali određene ambulante podkapacitirati odnosno smanjiti za 50% prijem pacijenata'', pojasnila je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić.

Pacijentima naručenim u travnju otkazani su pregledi. Za one u svibnju ovisi hoće li se problem nedostatka liječnika riješiti.

''Jedan od prijedloga je taj da nam se vrate naši specijalizanti koji su na obilascima u klinici. Ima ih 52 po bolnicama u Hrvatskoj. Ako bi se oni nama vratili uspjeli bismo skupa s njima i specijalistima popuniti rad u OHBP'', kaže Hrstić.

Već godinama nema interesa za rad na hitnoj. Specijalizacija nije atraktivna. Liječnici su tu uglavnom u prolazu. A situacija će postati još teža kroz koji mjesec zbog sezone. Sve će se prelomiti preko leđa pacijenata.

Posla se primila i ravnateljica. I sama na hitnoj odrađuje smjenu. ''Nisam time sama sebi htjela dati na značaju, htjela sam plastično pokazati kako su stvarno umorni liječnici rade u jednom danu minimalno na tri radna mjesta'', rekla je ravnateljica Hrstić.

''Prioritet je da su vrata hitne uvijek otvorena, a ovo o čemu pričate Hrvatska je tema, da ne kažem i šira tema, no mi ćemo je, itekako sam siguran da hoćemo, riješiti i gradnjom nove bolnice kao jednim novim magnetom'', rekao je Valter Flego, istarski župan.

Teoretski, zaključuju, funkcionalno povezivanje bolničke i vanbolničke hitne u kojem se kadar na terenu i u ambulantama rotira, mogao bi biti spas hitnih prijema.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene