Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO PREPOZNATI NASILJE

Nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja: Psihologinja otkriva koje simptome mogu imati zlostavljana djeca

U posljednjih mjesec dana u Istri je zabilježen drugi slučaj vršnjačkog nasillja. Sabina Morosini Turčinović, psihologinja i stručnjakinja za vršnjačko nasilje pojasnila je koji su vidljivi simptomi i što roditelji trebaju poduzeti.

Nakon što je početkom mjeseca dječak s ozljedama završio na hitnoj pomoći, slučaj je odmah prijavljen policiji zbog sumnje na vršnjačko nasilje. Kako navodi otac pretučenog dječaka, njega su petorica starijih učenika istukla u školi, a maltretiraju ga već mjesecima. Cijeli slučaj istražuje i policija.

''Statistika nam ne ide u prilog. Ona govori da svako četvrto dijete trpi vršnjačko nasilje'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Sabina Morosini Turčinović, psihologinja i stručnjakinja za vršnjačko nasilje ističe da su brojke još i gore. ''Nasilje u školama nije povremena anomalija, već je stalno prisutno. Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da je do 27 posto djece izloženo kao žrtve nasilju, ali crne brojke pokazuju da je situacija dramatičnija. Djeca se zbog straha boje ili ne žele prijaviti nasilje. Ako tome pridodamo i cyber bullying - 25 posto, brojke se još penju'', napominje psihologinja.

Kaže da imamo i djecu nasilnike, kojima treba pružiti pomoć. ''Njih ima 15 posto'', rekla je te uzela Kanadu za primjer, gdje policija za cyber bullying privodi djecu, a roditelji u nekim zemljama prolaze sudske procese jer su njihova djeca bila nasilna.

Simptomi su, ističe stručnjakinja, mnogobrojni: takva djeca su anksiozna, imaju poteškoća sa spavanjem i pažnjom, često imaju bolove u želucu i mokre u krevet. ''Depresivnija su, češće izostaju s nastave. Ako su se svi ti simptomi pojavili, onda je vaše dijete već jako ugroženo'', upozorava.

Pročitajte i ovo Renata Ćorić Špoljar ODMAH POTRAŽITI POMOĆ Snimka koja je šokirala Hrvatsku otvorila je i niz pitanja: "Djeca žrtve često misle da su to zaslužila"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poražavajuća statistika FOTO/VIDEO Performans u centru Zagreba: ''Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja. Nema isprike''

Savjetuje roditeljima da preventivno trebaju pitati dijete kako je provelo dan u školi, na prvi znak verbalnog ili fizičkog zlostavljanja se trebaju obratiti školi i na taj način će škola preuzeti odgovornost. ''Također - roditelj treba pratiti je li dijete sigurno u školi i što škola poduzima, a ako nije - prijavljuje se CZSS ili policiji'', rekla je Morosini Turčinović.

Zadnja dva javna slučaja nasilja među djecom u Istri su pokazala da su škole glasnici nasilja koja se događaju na njihovom području. Također su pokazala da nemaju djelotvorne načine suočavanja s tim'', zaključila je psihologinja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene