Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dinko Mikulić, zamjenik ministra Predraga Matića koji je jučer uhićen zbog sumnje za traženje mita od 250.000 eura, pred sucem istrage branio se šutnjom.


Dinko Mikulić je u 10 sati izašao pred suca istrage, a podsjetimo, uhićen je jučer i to zbog sumnje da je tražio mito. Odvjetnik Mate Matić novinarima je rekao da je njegovom branjeniku određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke te da nije iznio svoju obranu pred sucem istrage.

Vezani članci Slika nije dostupna USKOK će ispitati najmanje 270 svjedoka: Optužbe za politički motiv nazvali glupostima! Slika nije dostupna Matić o uhićenju: 'Sve je tu čudno i nejasno'

Matić je komentirao i jučerašnju izjavu ministra Predraga Matića da je 'malozločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja', rekavši da nije u redu što je praktički već osudio čovjeka koji je tek u istražnom postupku te da je ministar trebao stati na stranu svog donedavnog suradnika.

Tužiteljica i zamjenica Državnog odvjetnika Ksenija Krizman novinarima je rekla da Dinko Mikulić ima dosta imovine i da je sva blokirana.

>> Uhićen pomoćnik ministra Predraga Matića: Tražio 250.000 eura mita!

Radi se o dugogodišnjem zaposleniku ministarstva branitelja koji je bio zadužen za stambeno zbrinjavanje branitelja. Prema priopćenju USKOK-a, Mikulića se sumnjiči da je od 2005. do prosinca ove godine za svoje usluge tražio ukupno 250.000 eura mita od šefova i vlasnika građevinske tvrtke iz Varaždina. Zauzvrat im je pomogao da budu odabrani kao prodavatelji stanova za branitelje i to 'mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva'.

Dinko Mikulić 12 godina radi u Ministarstvu branitelja, gdje ga je 2000. doveo tadašnji ministar Ivica Pančić. Sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi. Do okončanja istrage, Mikulić će biti suspendiran.

Vlasnik tvrtke od koje je, kako ga sumnjiči USKOK, Mikulić iznuđivao mito, njegov sin, bivša direktorica te još tri osobe uhićeni su početkom godine zbog sumnje u gospodarski kriminal 'težak' nekoliko desetaka milijuna kuna.

Šestorku se u početku sumnjičilo za pronevjere stambene pričuve i razne financijske malverzacije 'teške' 12,2 milijuna kuna, odnosno da su od 2002. do kraja 2011. na tvrtkin račun prebacivali i trošili novac pričuve. Istraga je u nekoliko navrata proširena i na slučajeve prijevare stanara koji su od dotične tvrtke kupili stanove, a nisu upozoreni da su na te stanove upisana založna prava na kredite tvrtke u poslovnim bankama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook