Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladen Bajić u spornoj izjavi je okarakterizirao izvanbračnu djecu kao onu koju 'nitko ne voli'.


Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u četvrtak je osudila izjavu Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i sadašnjeg kandidata za suca Ustavnog suda, u kojoj je okarakterizirao izvanbračnu djecu kao onu koju 'nitko ne voli'.

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima" Andrej Plenković Plenković nakon aktualca o Žiniću i imovini dužnosnika: "Mislite da ja kao premijer imam vremena raditi screening imovine? Nemam, nije realno"

Bajićeva izjava pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u proceduri odlučivanja o kandidatima za Ustavni sud, vrijeđa dostojanstvo izvanbračne djece i njihovih roditelja, ocjenjuje Milas Klarić u priopćenju te podsjeća na Ustavom zajamčenu jednakosti bračne i izvanbračne djece, odnosno zabranu diskriminacije.

'Državni odvjetnik je kao izvanbračno dijete, njega nitko ne voli'

Iznenađeni smo da je takva izjava uopće bila moguća u javnome prostoru, a pogotovo kad dolazi od osoba koje su obnašale ili se kandidiraju za funkcije u kojima poštovanje ljudskih prava mora biti temeljna vrijednost, kaže se u priopćenju.

Nedopustivo je na takav način stigmatizirati djecu, a takve izjave ne mogu se tretirati ni kao metafora niti kao šala, upozorava pravobraniteljica za djecu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook