Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjednom - Hebrang

'Ne znam koji je njegov posao i hoćemo li karton s njegovim likom staviti na granicu da plaši nekoga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok izbjeglička kriza trese Hrvatsku, državni vrh pokazao je sve osim jedinstva. Predsjednica smatra kako treba dignuti vojsku koja bi štitila granicu, ali i uvela red na ulicama. Vladajućima je takav potez nezamisliv. A predsjednicu optužuju da uvodi paralelnu vlast.

Zajedno su sjeli za stol. Razgovarali. I umjesto zajedničke strategije o problemu izbjeglica - nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost - svatko na svoju stranu.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Slika nije dostupna Predsjednica zabrinuta 'Ne želim u Hrvatskoj gledati scene kao u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj'

Premijer je jutros u Belom Manastiru obišao prihvatni centar.

'Ne vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju u Hrvatskoj koji žele od toga politički profitirati, to je nešto najružnije što sam vidio u Hrvatskoj od rata od '95. godine. Najružnije, to nisu ljudi', rekao je premijer Milanović.

Predsjednica je još sinoć otišla u Slavoniju. Traži da se uvede kontrola nad granicom, osnuje koordinacijsko tijelo i uključi vojska.

'Treba uvesti, što stalno ponavljam, ne samo kontrolu nad granicama nego kontrolu nad ljudima koji su ovdje jer sad nam se događa da se migranti kreću po Hrvatskoj, po naseljima idu nekontrolirano. Nemojte me krivo shvatiti, želimo im svima pomoći, ali prije svega trebamo zaštititi hrvatske građane', rekla je predsjednica.

'To je moguće bez žice koju bi neki htjeli vidjeti samo tako da ode vojska i puca po ljudima. To neki priželjkuju. Taj način pravno je nemoguć', smatra pak premijer Milanović.

'Ako sada na granicu dođe 100.000 ljudi, imamo planove i takav scenarij'

No, predsjednica svoj zahtjev pravda procjenom na terenu.

'Ono je puno gore nego što mislimo. Pristižu tisuće i tisuće izbjeglica. U Tovarniku ima više migranata nego što ima lokalnih stanovnika', dodaje predsjednica.

Kako bi imala iz prve ruke informacije, imenovala je povjerenika - Andriju Hebranga. On strahuje ima li među izbjeglicama i onih koji dolaze po raznim tajnim političkim zadacima.

'Pozdravlja vas premijer Milanović koji je pustio takvu povredu hrvatskog teritorijalnog suvereniteta za koju se može tražiti kaznena odgovornost. Nitko ne smije ući u suverenu državu bez da mu se utvrdi identitet', kaže Hebrang.

Ministar unutarnjih poslova ne slaže se.

'Ne znam koji je njegov posao i hoćemo li karton s njegovim likom staviti na granicu da plaši nekoga. Ne znam kakva bi, pored državnog stožera, trebala biti funkcija određenih osoba. Očito je da je to nekakva izgradnja paralelne vlasti', rekao je Ranko Ostojić.

Predsjednica je već razgovarala s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonom i nekolicinom državnika. A premijer s kancelarkom Merkel, predsjednicima Junckerom, Tuskom. A međusobne suradnje koja je itekako potrebna, čini se, nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene