Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili štrajk

Ostojić će se sastati s medicinskim sestrama: 'To nije borba države i sindikata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da će se u srijedu sastati s medicinskim sestrama i tehničarima, čiji je sindikat najavio da će krenuti u štrajk zbog smanjenja plaća i neplaćanja prekovremenih sati te vraćanja prava iz starog kolektivnog ugovora.

U proteklih godinu dana, Općinski i Županijski sud su u četiri navrata tadašnji kolektivni ugovor proglasili ništetnim i nezakonitim, čim smo dobili to rješenje pozvali smo sve sindikate, započeli pregovore i potpisali privremeni kolektivni ugovor koji traje tri mjeseca. Da to nismo napravili sestre, liječnici i primalje dobili bi pedeset posto manju plaću, rekao je Ostojić, nakon proglašenja KBC Sestre Milosrdnice ‘Rodilištem-prijateljem djece’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije se moglo čekati Ministar objasnio zašto je liječnicima uvedena radna obveza Slika nije dostupna 'Molim vas - govorite istinu' Prosvjed liječnika: 'Operiramo i ŠMRKAVI jer nema tko umjesto nas!'

>> 'Datum štrajka svima će biti iznenađenje'

'To nije borba države i sindikata, nitko do sada nije pobijedio i očekujem da će se vrlo brzo završiti ta priča, a do tada vrijedi tzv. mini ili privremeni kolektivni ugovor, ‘koji je donesen potpuno zakonito’, ustvrdio je.

Ostojić ističe da sa sindikatima neće pregovarati putem medija niti će išta biti 'ispod stola', nezakonito i protuustavno, nego s argumentima i ‘u dobroj vjeri’, s obzirom da poznaje njihove čelnike i zahtjeve, a i sam je iz tog sektora.

Kao ministar zdravlja moram voditi računa o pacijentima i zdravstvenim djelatnicima, kao liječnik i sveučilišni profesor vrlo dobro znam kakva je situacija u liječništvu i kod medicinskih sestara, ali znam i drugu stranu medalju, situaciju s budžetom bolnica, napomenuo je.

S obzirom na mogućnost da liječnici odbiju raditi više od 48 sati tjedno, Ostojić podsjeća da su za to potpisali suglasnost, za koju ako se otkaže treba proći tridesetak dana. Treba vidjeti što je u vezi toga odlučio sindikat, apeliram na razum kao i na činjenicu da su neke županijske bolnice cijeli svoj proračun trošile na plaće, a posljednjih su godina bile sinekure za ‘nezdravstvene djelatnike’. Niti jedan ministar do sada nije imao utjecaj na njihovu politiku, a svoja osnivačka i vlasnička prava prenijeli su na državu tek prije mjesec dana, dodao je.

Upitan o mogućem izdvajanju nezdravstvenih djelatnosti iz sustava zdravstva, rekao je da postoji projekt o izdvajanju djelatnosti koje nisu ključne za pojedini sektor, poput kuhinja, praonica, službi čišćenja. Očekuje da će vlada to rješavati globalno, s obzirom da takve djelatnosti postoje u veliki sektorima, školstvu, zdravstvu, pravosuđu, socijali.

Najavio je da će se otvoriti dijalog sa socijalnim partnerima kada se krene u taj projekt, te da se on može ostvariti na dva načina, prvi je 'spin off' kada tvrtka osnuje tvrtku-kćer čiji bi vlasnici bili radnici te djelatnosti, a drugi je 'outsourcing' s javnim natječajem.

Komentirajući najave da će se neki lijekovi bez recepta moći kupiti izvan ljekarni, Ostojić je ustvrdio da je riječ o pouzdanim lijekovima, kojima se znaju dobre strane i potencijalne nuspojave, a nadzor nad takvom prodajom imat će inspekcija Ministarstva zdravlja. Tako postaju dostupniji široj populaciji, bez uobičajene procedure, ljekarnik, liječnik i medicinska sestra, dodao je.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara nije najavio datum štrajka, no ravnateljica KBC Sestre Milosrdnice Vesna Šerić kaže da pacijenti moraju 24 sata biti zaštićeni, imati medicinsku uslugu i lijekove. Vidjet ćemo kako će se Ministarstvo postaviti prema radnoj obavezi ili smjenskom radu, no ima raznih načina da pacijent ne bude zakinut, zaključila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene