Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svatko je očekuje

Napojnica - nužno zlo ili stvar kulture?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napojnica, tringelt, manča, bakšiš - u osnovi, dodatak regularnoj cijeni usluge.

Svaki je pružatelj usluge u Hrvatskoj očekuje, a iznimka nije ni Mladen Bošnjak. Već gotovo četiri godine dostavlja pizze. Po smjeni svrati do četrdesetak adresa. 'Većinom daju ovi koji su onako srednji stalež, ovi bogati su dosta škrti', rekao je Mladen.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Subotom uvečer, u smjeni koju smo mi proveli s Mladenom, zovu većinom srednjoškolci i studenti. Oni nemaju debeli novčanik. Mate Halgaš, često naručuje pizze. 'Pa ovisi ako je pizza 38 kuna, onda zaokružim na 40, a ako je 35 onda ne zaokružim na 40, tražim pet kuna natrag', ispričao je Mate.

>> Konobar ukrao 473 tisuće kuna na napojnicama!

Taksist Juraj Fleiss, uvijek nasmijan dočeka slijedećeg putnika, za njega je napojnica, makar i simbolična, pitanje suosjećanja.
'Ljudi koji imaju empatiju prema drugim ljudima, oni ostavljaju napojnice, a oni ljudi koji nemaju smisla za drugog čovjeka, on ti u lipu izbroj', rekao je Juraj. Najviše ostavljaju oni koji najamanje imaju. 'Umirovljenici koji moraju ići po bolnicama raznoraznim, oni najviše ostavljaju, pa stranci, oni koji idu van u zabavu. Oni ostaviju pozamašne svote, ali to su rijetki petki', dodao je taksist Juraj. 

Na Dalekom istoku taksisti i konobari ne očekuju napojnice, a u Japanu će se poneki čak i uvrijediti pokušate li je ponuditi Naletili smo na njegove putnice Paolu i Natašu. 'Pa zaokružimo, ako je 25 dajemo 30, mislim koliko je cijena, pa zakružimo na 10. Mislim da više daju ljudi koji nemaju, nego ljudi koji imaju, hehe, zato i ovi imaju', rekle su djevojke. Boris Dodik i Veselko Malić iskusni su konobari. Svaka noć druga je priča, no nekih se posebno sjećaju. 'Dobio sam 700 eura u klubu u Novalji od Rusa koji je slavio rođendan s ekipom. Njemu je bio ceh oko 21 tisuću kuna, popili su 20 boca šampanjaca', rekao je Veselko.

>> Veće napojnice za one s većim grudima

Veselko je tada dobio naponicu od gotovo 5.000 kuna, sada je svjestan da su vremena teška. 'Gosti koji su nekad dolazili, raspolagali su sa puno više novaca za provod i za napojnicu, sada su vremena malo teža, a teža su i za nas', dodao je. Bez obzira na napojnicu, Boris uvijek poslužuje sa smiješkom.
'Nema tu očekivanja, tko ostavi, ostavi, to ovisi i o nama konobarima, jesmo li ili nismo raspoloženi. Hoćemo nekoga dirnuti u žicu ili ćeš biti nervozan', rekao je Veselko.

Raspoloženi i gostoljubivi ili ne, upravo tako, osiguravajući kvalitetu usluge, sama povijest napojnica je i počela. Nagađa se da je engleska riječ TIP, odnosno napojnica, skraćenica od tri fraze - To Insure Prompt Service, To Insure Proper Service, To Improve Performance. Odnosno u prijevodu osigurati brzu, pravilnu uslugu, poboljšati učinak.

>> Johnny Depp ostavio napojnicu od 4000 dolara

Znanstveni novak na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Bojan Marić smatra da u Hrvatskoj definitivno postoji kultura napojnica.
'Ne postoji neka propisana, formalna kultura napojnica, ali u jednom neformalnom stilu možemo reći da definitivno postoji iz razloga što svatko od nas, svaki građanin Hrvatske, sigurno ostavlja napojnice', rekao je Marić.

Vrlo striktna kultura naponica na snazi je u SAD-u. U većini saveznih država ne postoji zakonom određena minimalna plaća. Iznimno mala primanja kompenziraju se velikim napojnicama, no ipak i na njih konobari moraju plaćati porez. Potpunu suprotnost susrest ćete u državama Dalekog istoka. Tamo taksisti i konobari ne očekuju napojnice, a u Japanu će se poneki čak i uvrijediti pokušate li je ponuditi.

>> Za napojnicu dobio Mercedes od 30 tisuća eura

U Njemačkoj i Švedskoj primjerice, konobar neće odbiti napojnicu, no neće vam ni zamjeriti ukoliko je ne dodate računu. Dok je u Francuskoj i Italiji ona već unaprijed dodana računu. U Grčkoj ili Portugalu, nije dodana računu, no konobar će vas ipak možda malo poprijeko pogledati, ne ostavite li barem nekoiko kovanica viška uz račun.

Napojnica uračunata u račun, mogla bi proći i u Hrvatskoj, smatra Bojan. 'Ne vidim ništa loše u tome iz razloga što bi prvotno to ljudi shvaćali kao dodatni porez. Ali ako se zna da to ide isključivo posluzi, ljudima koji vas uslužuju, ne vidim nikakav problem u tome i mislim da bi to svi prihvatili', rekao je.

Kad su na kraju smjena prebrojali napojnice, Mladen je zbrojio 90 kuna, Juraj je zaradio nešto manje od 50, dok su Boris i Veselko, od napojnica zaradili 100, odnosno 120. Nitko od njih nije nezadovoljan, svjesni su da je u ovim vremenima svaka kuna viška - mnogo znači.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene