Za samo 4000 kuna šestero ljudi ugrozilo je okoliš odbacivši 130 metalnih bačvi ispunjenih opasnom tvari u okolici Rijeke. Kako bi ga propisno zbrinuli Općina Čavle morala je izdvojiti 216.000 kuna, a Grad Kraljevica 170.000 kuna.

Galerija


Primorsko-goranska policija provodila je istragu protiv šest osoba, starosti od 27 do 67 godina, zbog ostavljanja opasnog otpada u prirodi. Četvorica osumnjičenih su u pritvoru, a dvojica su još u bijegu. Otkriveni su zahvaljujući video nadzoru.

Vezani članci Bačve s otrovnim otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U prirodu bacio bačve s otrovnim otpadom koje bi mogle i - eksplodirati: "Ovo je katastrofa!" Bageri, arhiva (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Ruše se bespravno sagrađeni objekti na splitskom području, vlasnici sami uklanjaju svoje objekte

Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno kako su dvojica od navedenih osoba u rujnu 2019. godine protivno propisima u skladištu u Rijeci smjestili 130 metalnih bačvi ispunjenih opasnom tvari (kalcijev karbid karabit). Nadalje su angažirali 27-godišnjaka, kao i tvrtku sa sjedištem u Rijeci, kako bi predmetni opasni otpad odvezli i odbacili, premda su znali da isti ne posjeduju potrebne dozvole za otkup, prijevoz i rukovanje opasnim tvarima.

Osumnjičenici su tako u rujnu i listopadu ove godine 70 metalnih bačvi ispunjenih opasnim tvarima odbacili u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli, dok su 60 metalnih bačvi odbacili u predjelu šljunčare na cesti Križišće-Plase.

Počinjenjem kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom ostvarili su materijalnu korist u vrijednosti 4000 kuna. Po završetku istraživanja, šestorica osumnjičenika su kazneno prijavljeni za počinjenje navedenog kaznenog djela. Od njih šest, dvojica se još uvijek nalaze u bijegu te policija intenzivno traga za njima i poduzima sve potrebne mjere kako bi se uhitili. Četvorica osumnjičenika su uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku.

Zbog samo 4000 kuna, koliko je naručitelj protuzakonitog odlaganja otpada ukupno isplatio izvršiteljima, Općina Čavle je za zbrinjavanje izdvojila 216.000 kuna, a Grad Kraljevica 170.000 kuna. Policija je istaknula kako će svim pravnim načinima pokušati naplatiti materijalnu odštetu jer je Grad Kraljevica u kratkom roku morao pronaći velika novčana sredstva za zbrinjavanje otpada.

Dejan Ljubobratović, zamjenik načelnice Općine Čavle, ranije je kazao: "Reći ću samo to da smo mogli tri lijepa dječja igrališta potpuno napraviti i urediti. Da ne govorim da smo mogli pola kluba za starije osobe s tim novcem napraviti. Jako boli kada se pokušava proračun maksimalno dati mještanima i onda zbog nečijeg profita ili nepromišljenosti moramo izdvajati ogroman novac."