Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve zemlje članice NATO-a obavile su svoj dio posla glede procedure ratifikacije hrvatskog članstva u Savezu, a Hrvatska će ovaj tjedan riješiti svoj preostali formalni dio i na summitu ovoga vikenda sudjelovat će kao punopravna članica, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka Državnog odbora za članstvo RH u NATO-u.


'Sve zemlje obavile su svoj dio posla i možemo reći da Hrvatska rješava ovaj formalni dio i postaje članicom', rekao je Mesić dodajući da je 'trud uspio i da nas NATO Savez prihvaća kao svoju članicu'. U radu Državnog odbora za članstvo RH u NATO-u sudjeluju predsjednik Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

>> Pristupanje NATO-u pri kraju: Sabor potvrdio Sjevernoatlantski ugovor

Vezani članci Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti" Hrvatski vojnici u Afganistanu - 1 Službeno završilo sudjelovanje 12. hrvatskog kontingenta u misiji u Afganistanu

'Nama je posebno drago da Hrvatska pristupa Savezu baš na dan kada se obilježava 60. obljetnica vojno-obrambenog saveza i saveza zemalja koje dijele iste zajedničke demokratske vrijednosti', rekao je Sanader nakon sastanka. Summit NATO-a održat će se 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu.

Najavio je da će se ulazak Hrvatske u NATO savez prigodno obilježiti 7. travnja. Prvo će biti svečano podizanje hrvatske i albanske zastave pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu, a istoga dana poslijepodne zastava NATO-a bit će podignuta pred hrvatskim Ministarstvom obrane. Istog dana navečer održat će se i prigodna akademija u HNK-u.Mesić i Sanader sudjelovat će na summitu u Strasbourgu i Kehlu na kojemu se obilježava i 60. godišnjica postojanje te organizacije.

Hrvatski doprinos-povećanje broja vojnika

Na pitanje novinara hoće li i kako Hrvatska odgovoriti na poziv američkog predsjednika za jačim angažmanom partnera u Afganistanu, Sanader je rekao da Hrvatska tijekom ove godine povećava broj vojnika s 280 na 300 'i to je naš doprinos'.Što se tiče sudjelovanja u međunarodnim misijama, Hrvatska će procijeniti prema svojim mogućnostima, rekao je Mesić.

'Dakle, kada se god bude razgovaralo o tome gdje i s kojim snagama Hrvatska treba sudjelovati mi ćemo to razmotriti i autonomno donijeti odluku'. Svojevremeno se spominjalo u javnosti da bi Hrvatska mogla prevoditi jedan pokrajinski tim za obnovu u Afganistanu, ali to je još uvijek ideja koja se razmatra s članicama NATO-a. 'U tim konzultacijama se pokazalo prije nekoliko mjeseci da možda nije potrebno ići na takav korak, sada ćemo nastaviti konzultacije pa ćemo vidjeti', rekao je Sanader.