Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo Lesar protiv

Pristupanje NATO-u pri kraju: Sabor potvrdio Sjevernoatlantski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor potvrdio je danas Sjevernoatlantski ugovor kojim se kraju privodi postupak pravnog pridruživanja Hrvatske NATO savezu, budući da će polaganjem svoje isprave o pristupu tom ugovoru kod depozitara u Washingonu Hrvatska i formalno postati punopravna članica tog vojno-obrambenog saveza.

Sjevernoatlantski ugovor svojim je glasovima potvrdilo 119 zastupnika, a protiv je bio samo nezavisni Dragutin Lesar.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Vojna vježba NATO-a na Kosovu Sporna lista od 2 posto Popis zemalja koje su za Trumpa "delinkventi" i kojima bi uskratio vojnu pomoć - da može: Provjerite u kojoj situaciji je Hrvatska

Iako je čelnik SDP-a Zoran Milanović u sabornici tražio da su utvrdi potvrđuje li se Ugovor običnom ili dvotrećinskom većinom, predsjedavajući Vladimir Šeks poručio mu je da će se o tome kakvom je većinom Ugovor potvrđen vidjeti nakon glasovanja.

>> Svi saborski klubovi osim Lesara potvrdili Sjevernoatlantski ugovor

Sjevernoatlantskim ugovorom uređuju se pitanja iz područja sigurnosne, obrambene i vanjske politike, pitanja kolektivne obrane saveznika i napora za očuvanje mira i sigurnosti te pitanja razvoja kolektivnih vojnih i obrambenih sposobnosti država stranaka Sjevernoatlantskog ugovora.

Vlada očekuje da ćemo već u travnju biti punopravna članica NATO-a

Ugovor obvezuje stranke na miroljubivo rješavanje međunarodnih sporova te na suzdržavanje od prijetnje ili uporabe bilo kojeg oblika sile, nespojivog s ciljevima Ujedinjenih naroda.

Sjevernoatlantski ugovor predviđa da države stranke mogu, jednoglasnom odlukom, pozivati svaku europsku državu koja je spremna promicati načela Ugovora i pridonositi sigurnosti sjevernoatlantskog područja, da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, čime se otvara mogućnost daljnjeg proširenja NATO-a.

U Vladi očekuju da Hrvatska, nakon što su Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u potvrdili parlamenti svih zemalja članica NATO-a, te nakon što položi svoju ispravu o pristupu Sjevernoatlantskom ugovoru, već na predstojećem sastanku na vrhu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu 3. i 4. travnja može sudjelovati kao punopravna članica NATO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene