Već neko vrijeme nema dovoljno nastavnika u školama. Kako bi privukla mlade u nastavničke smjerove za matematiku, fiziku i ostale predmete iz STEM područja, Vlada nudi izdašne stipendije.


Naći profesora Matematike, Fizike pa i Informatike – noćna je mora svakog ravnatelja.

"Jako vam je frustrirajuće, posebno ako se radi o nekakvim određenim zamjenama za bolovanje ili kraće zamjene od dva do tri tjedna. Nitko vam, u stvari, nije zainteresiran tako kratko raditi, a sve je teže naći na nekakav duži period ili na punu satnicu", rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj Osnovne škole Jure Kaštelan.

"Mladi ljudi jednostavno se ne žele baviti s nečime gdje znaju da će uložiti veliku energiju i zapravo malo od toga dobiti. Pa lakše je biti u IT-u. Ako se u IT-u ponudite kao dobra radna snaga, vi ćete zaraditi", rekla je Ariana Bogner Boros, nastavnica Matematike, reporterki Dnevnika Novoj TV Sanji Vištici.

Ivica Mandić, vojni analitičar - 2 Je li povlačenje ruske vojske iz Hersona nova ruska zamka? Vojni analitičar Mandić: "Doći će do velikih operacija obiju strana"

Draginja Vik VIDEO Predložila da Vučić do smrti bude na čelu Srbije i nasmijala kolege: ''Ne znam što je smiješno. Mislim da su popustili lijekovi''

Zbog toga Ministarstvo obrazovanja stipendijama od 600 eura na mjesec želi privući mlade u nastavničke smjerove. Natječaj je gotov i prijavila su se 503 studenta od očekivanih 700, što je brojka koja je pozitivno iznenadila i Ministarstvo. Onima koji potpišu ugovor uvjetovat će rad u sustavu.

"Uvjetovat će se rad na određen broj godina ili određeno vremensko razdoblje i mjesto prebivališta, odnosno dio gdje oni prebivaju, kako se ne bi događalo da moraju mijenjati potpuno županiju ili područje u kojem su nastanjeni ili gdje su studirali", rekao je Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja.

Tko ne odradi što mu je uvjetovano, morat će vratiti novac. Koliko će studenata zbilja i uzeti stipendiju po tim uvjetima, pokazat će broj potpisanih ugovora. Osim stipendija kojim se želi privući studente, plan je da obrazovnom sustavu pomažu i umirovljenici, barem ondje gdje se nitko ne javi na natječaj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju