Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se i Uprava CA

'Slučaj za dr. Housea': Ovakvo nešto nam se još nije dogodilo, zatražili smo istragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko u 16 sati održao je izvanrednu pressicu. Potvrdio je broj bolovanja i istaknuo kako se takvo što u CA još nije dogodilo, a zatražena je i službena istraga.

Croatia Airlines objavila je kako danas otkazuje tri leta zbog - masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja. U posljednjih 36 sati odlazak na bolovanje prijavilo je 39 stjuardesa i stjuarda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neočekivano otkriće Odvratan pronalazak prisilio pilota da se vrati u zračnu luku: "Žena je rekla da joj je nešto palo na glavu. Okrenuo sam se..." Slika nije dostupna 54 zaposlenika na bolovanju HZZO provjerava masovno bolovanje u Croatia Airlinesu

Predsjednik Uprave CA, Krešimir Kučko, istaknuo je kako se s tih 40 novih bolovanja kabinskog osoblja, radi o ukupno 52 djelatnika na bolovanju, odnosno 25 posto ukupnog kadra tvrtke.

'To je slučaj koji se dosad nikad nije dogodio u CA, da li negdje u okolici, teško je govoriti, no to je nezabilježeno, no shodno tome CA je već službeno zatražila, djelomično, istragu nadležnih tijela, kako opravdanosti bolovanja, tako i istragu o liječnicima, koji su takva bolovanja odobrili, odnosno potpisali eventualno dozvolu', istaknuo je Kučko.

Bijeli protest?

Obrazložio je kako su novi kolektivni ugovor s CA potpisala tri od šest sindikata pa smatra kako su ta bolovanja vjerojatno oblik bijelog protesta.

Što se otkazanih letova tiče, Kučko je novinarima rekao kako je ukupno otkazano pet rotacija, odnosno deset letova te da su putnici zbrinuti na način da kašnjenja nisu bila velika. Rekao je kako je u pitanju bilo oko 350 putnika.

U narednim danima, istaknuo je, letovi CA bit će preusmjereni na kompanije partnere unutar Star Alliancea.

'Restrukturiranje Croatia Airlinesa nema alternativu'

Na novinarski upit da komentira slučaj većeg broja odlaska osoblja Croatia Airlinesa na bolovanje, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić je rekao kako se ministarstvo ne uključuje u rad tvrtki već je to posao za direktore i odgovorne osobe u tim tvrtkama. Dodao je kako je odlazak osoblja Croatia Airlinesa na bolovanje možda i slučaj za doktora Hausa. Ministar Hajdaš Dončić zaključio je da bez obzira na sve, restrukturiranje Croatia Airlinesa nema alternativu i ukoliko se to neće dogoditi, slijedi stečaj tvrtke.

Na svojim internetskim stranicama Croatia Airlines objavio je kako je 'zbog iznenadnoga masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, došlo do poremećaja u planiranom redu letenja kompanije u srijedu, 1. svibnja 2013.'

>> Hajdaš Dončić za Dnevnik Nove TV: Prodat ćemo ili dio ili cijeli Croatia airlines'

S obzirom na nedostatak raspoloživog osoblja, otkazani su planirani letovi na tri linije:

• Zagreb - Bruxelles - Zagreb (OU 456 i OU 457)
• Zagreb - München - Zagreb (OU 4436 i OU 4437)
• Zagreb - Beč - Zagreb (OU 440 i OU 441)

Putnicima koji su kupili karte za navedene letove ponuđeni su alternativni letovi Croatia Airlinesa i partnera.

'Jedinstven slučaj u povijesti kompanije'

'Zbog iznenadnoga masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, kompanija je danas suočena s neočekivanim poremećajima u planiranom redu letenja.

Čak 39 stjuardesa i stjuarda, odnosno 20 posto operativno sposobnoga kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, u posljednjih 36 sati prijavilo je odlazak na bolovanje, što je dosad jedinstven slučaj u povijesti kompanije. Uz prethodna bolovanja, kompanija u ovom trenutku ne može planirati ukupno 45 djelatnika kabinskog osoblja, odnosno ukupno 23 posto raspoloživih zaposlenika putničke kabine.

Zbog nedostatka radno sposobnoga kabinskog osoblja kompanija je morala reorganizirati današnji red letenja u kojemu je dio letova otkazan, a dio letova se spaja. Otkazani su letovi OU4436 Zagreb – Munchen s polaskom u 6 sati i 45 minuta i OU4437 Munchen – Zagreb s polaskom u 8 sati i 55 minuta, a putnici će do krajnjih odredišta biti prevezeni novim letom Zagreb – Frankfurt – Munchen – Zagreb.

Putnici s otkazanih letova OU456 Zagreb - Bruxelles (polazak u 6 sati i 20 minuta) i OU457 Bruxelles – Zagreb (polazak u 9 sati i 45 minuta), do krajnjih će odredišta stići letom Croatia Airlinesa na liniji Zagreb – Amsterdam – Bruxelles – Zagreb .

Također, kompanija je morala otkazati i letove OU440 Zagreb – Beč s polaskom u 8 sati i 5 minuta te let OU441 Beč – Zagreb u 10 sati i 30 minuta. Putnike s ovih letova Croatia Airlines preusmjerava na letove partnerskih kompanija i preko drugih europskih odredišta, kako bi i njima omogućila što brži dolazak do krajnjih odredišta.

Poremećaje u planiranom putovanju, koji su uzrokovani iznenadnim bolovanjem jedne petine od ukupnog broja članova kabinskog osoblja, zasad osjeća oko 350 putnika. Do kraja dana mogu se očekivati i dodatni poremećaji u dijelu planiranog prometa Croatia Airlinesa, tako da će se povećati i broj putnika s poremećajima u planiranom putovanju.

Svim putnicima koji su kupili karte za današnje letove, ali i za letove tvrtke u sljedećih nekoliko dana, Croatia Airlines preporuča da se za detaljnije informacije oko izmijenjenog reda letenja i svojeg putovanja obrate Kontakt centru Croatia Airlinesa na brojeve telefona 062 – 500 505 i 6676 555. Sve aktualne izmjene u planiranom prometu objavljivat će se i na službenim internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Nezabilježeni masovni i istodobni odlazak kabinskog osoblja na bolovanje kompaniji uzrokuje izravne i neizravne štete. Financijske štete odnose se na neplanirane troškove oko reorganizacije reda letenja, skrbi o putnicima, najma zrakoplova drugih aviokompanija te dodatnih troškova pružateljima usluga, a istodobno se nanosi šteta ugledu tvrtke i uzrokuje nepovjerenje putnika.

Zbog toga, ali i zbog sumnje da postojeće stanje nije uzrokovala objektivna spriječenost zaposlenika za obavljanje poslovnih dužnosti, Croatia Airlines provest će sveobuhvatnu provjeru kako bi se utvrdili uzroci ovoga iznenadnoga i neočekivanog događaja. Zbog navedene sumnje u opravdanost ovakvog postupka o svemu su obaviještene i nadležne institucije. Croatia Airlines ne odbacuje mogućnost da masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje predstavlja reakciju Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova na uvjete poslodavca oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, koji su prilagođeni programu restrukturiranja kompanije, a na koje sindikat SKOZ zasad ne pristaje.

Uprava Croatia Airlinesa izražava nadu kako će se razgovori s predstavnicima Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova nastaviti i kako će se uskoro postići dogovor sukladan mjerama programa restrukturiranja, čime bi se stvorili uvjeti za nastavak nesmetanog poslovanja i opstojnosti kompanije.

Croatia Airlines ispričava se svim putnicima koji osjećaju posljedice neočekivanih i nenajavljenih poremećaja u prometu na koje kompanija nije mogla utjecati', stoji u priopćenju CA poslanom medijima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene