Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Julija Navaljnaja

Novo lice ruske oporbe: Nikad se nije htjela baviti politikom, ali tragedija joj je dala snagu koje bi se Putin trebao bojati

Aktualno Galerija Julija Navaljnaja Julija Navaljnaja Foto: Afp Julija Navaljnaja Julija Navaljnaja Foto: Afp Julija i Aleksej Navaljni Julija i Aleksej Navaljni Foto: Afp Julija Navaljnaja Julija Navaljnaja Foto: Screenshot +0 Julija Navaljnaja i Josep Borrell Galerija 1/5 >>
Julija Navaljnaja, supruga ubijenog ruskog oporbenjaka, nije pokazivala političke pretenzije prije njegove smrti. Sada je najavila da će nastaviti Aleksejevu borbu, a njegov tim čini sve da istakne koliko je važnu ulogu u njoj imala do sada.

Tri dana nakon što je Aleksej Navaljni pronađen mrtav u ruskom zatvoru Julija Navaljnaja stala je pred kamere: "Nikad nisam trebala biti ovdje, nikad nisam trebala snimati ovaj video." Na tom mjestu trebao je biti njezin suprug kojega je ubio Vladimir Putin, nedvosmisleno je optužila ruskog predsjednika. Godinama je nagovarana da se aktivno priključi politici što je uporno odbijala, prisiljena tragedijom pristala je i odlučno poručila: "Nastavit ću njegov posao."

Navaljnaja je rođena 1976. u Moskvi u kojoj je završila ekonomski fakultet. Njen život prije upoznavanja supruga na ljetovanju u Turskoj 1998. nije poznat javnosti. Ruske vlasti pokušale su to iskoristiti. Sugeriralo se da je njezin otac radio kao tajnik u ruskoj ambasadi u Velikoj Britaniji. Tim Navaljnoga to je demantirao objavom njegove smrtovnice koja datira iz vremena prije nego li se par upoznao.

Karijeru bankovne službenice Navaljnaja je nakon udaje 2000. i rođenja djece stavila po strani te se posvetila obiteljskom životu. U rijetkim intervjuima ponosno je tvrdila da je njezin posao majčinstvo i briga za supruga. Unazad nekoliko dana, otkako se čini da Julija postaje novo lice opozicije, pristaše Navaljnog čine što mogu da dokažu kako je oduvijek bila puno više od kućanice.

Pročitajte i ovo Ilustracija preusmjerene linije FOTO Iskočio tramvaj iz tračnica, ovakve gužve dugo nisu viđene

Više od kućanice: "Uključena u sve političke odluke"

"Razgovarali smo o tome s njom mnogo puta kad je Aleksej bio u kućnom pritvoru ili u zatvoru. Uvijek bi govorila da je, živeći s političarem, vidjela koliko je to opasan i težak posao. Ali ovaj put, kao što je jasno objasnila u svojoj izjavi, nije imala izbora", rekao je Sergej Guriev, profesor ekonomije, blizak obitelji Navaljni.

Otkrio je da je pomogla Navaljnom u stvaranju javnog imidža i redovito bi s njim razgovarala o njegovim projektima. "Nudila je emocionalnu podršku, ali ne samo to. Bila je uključena u sve političke odluke i uvijek je podržavala Alekseja i bila dio njegove borbe. Aleksej se uvijek oslanjao na njezine savjete", otkrio je.

Osvjedočeno je to i u Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Navalni", kao i u snimkama tijekom ključnih događaja koji su obilježili Aleksejev život. Kad je 2020. otrovan nervnim agensom novičok u pokušaju atentata FSB-a, ruski liječnici željeli su ga ostaviti u bolnici u Omsku dok ne umre. Navaljnaja je tada pred bolnicom napravila takav pritisak da bi omogućila da ga se pusti na liječenje u Berlin, gdje se ubrzo i oporavio.

Pročitajte i ovo Snježana Bajan i Josipa Pleslić Nastupila zastara Poruke otkrile novu aferu, odvjetnik Prodanović: "To je kazneno djelo, odletjela bi isti čas"

Nevjerojatna snaga: Ispratila je supruga u ruke ruskom režimu bez puštene suze

Nitko ne zna što se događalo iza zatvorenih vrata, ali kad je Navaljni godinu dana kasnije donio konačnu odluku da se vrati u Rusiju, jer se "kao nevini čovjek nema čega bojati", Julija je sjedila pokraj njega u avionu, držeći ga za ruku. Kad ga je policija nakon slijetanja uhitila, par se oprostio znajući što slijedi, nisu plakali.

U glasu Julije Navaljnaje, otkako je tragedija zadesila nju i njezinu obitelj, ne čujemo tugu već bijes koji ispunjava svaku prijetnju upućenu režimu. Bez suza je započela i svoj novi politički život. Kao hommage koji bi pristaše Navaljnog odmah trebale prepoznati, parafrazirala je Aleksejev pozdrav i gledajući ravno u kameru započela prvo javno obraćanje: "Zdravo, ovdje Julija Navaljnaja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene