Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras u Provjerenom

Osoba od povjerenja tajkuna Končara prvi put pred TV kamerama otkrila kako su se izvlačile milijarde iz rudarske tvrtke

Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke
Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Provjereno
Aktualno Galerija Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno +1 Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Galerija 1/6 >>
U večerašnjoj emisiji Provjereno donosi prilog o tajkunu Danku Končaru, jednom od osumnjičenih u Južnoafričkoj Republici za izvlačenje milijardi iz rudarske tvrtke, a prvi put pred televizijske kamere stala je i njegova osoba od povjerenja, čovjek koji je imao uvide u sve povjerljive dokumente.

Reporterka Provjerenog Ana Malbaša našla se sa zviždačem, koji joj je najprije objasnio kako je poslovao Samancor, rudarska tvrtka kojoj je Končar 2005. putem tvrtke Kermas postao većinski vlasnik.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Proizvode je prodavao kupcima preko offshore tvrtke slična naziva – Samchrom Malta, i to za proviziju. Detalji tog ugovora ostali su, kaže, skriveni manjim dioničarima. "Na tim ugovorima stoji da Samchrom ima pravo ostvariti 9 posto od prodaje roba, svih roba koje idu preko njega, a to uključuje sve robe koje Samancor proizvodi", otkriva izvor te sve potkrepljuje mailovima, financijskim izvještajima Samancora i Samchroma na kojima je vidljiva razlika u prihodima. "Za 2007. godinu bila je oko 147 milijuna dolara ostvarena razlika. Taj novac išao je prema vlasništvu. Vlasništvo je bilo pod vlasništvom Kermasa i Končara", dodaje.

Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno

Sve dokaze koje je zviždač prikupio kada je otišao iz tvrtke 2010. godine ponio je sa sobom kada se prvi put susreo s odvjetnikom koji zastupa udruženje rudarskih i metalurških sindikata. Bilo je to 2015. Dokazi su analizirani, donesen je zaključak da je zviždač kredibilan. Sastavljena je tužba sindikata na više od 500 stranica te poslana Samancoru i Visokom sudu u Johannesburgu. Za izvlačenje novca sumnjiče ukupno 20 bivših i sadašnjih direktora. "U ovom trenutku ne znamo tko je sve bio uključen u transakcije, a tko je u potpunosti nevin. Vjerujemo da je za 1,9 milijardi američkih dolara oštećena tvrtka Samancor", kazao je odvjetnik.

Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno

Ana Malbaša nazvala je i Danka Končara, koji je rekao da je trenutačno u Južnoafričkoj Republici, a na upit o tužbi sindikata rekao je da to nije tužba, već spis kojim se traže dodatni dokazi od suda. Negirao je sve što mu zviždač stavlja na teret. Kaže da ga želi uništiti.

Cijelu priču pogledajte u večerašnjem Provjerenom!


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene