U večerašnjoj emisiji Provjereno donosi prilog o tajkunu Danku Končaru, jednom od osumnjičenih u Južnoafričkoj Republici za izvlačenje milijardi iz rudarske tvrtke, a prvi put pred televizijske kamere stala je i njegova osoba od povjerenja, čovjek koji je imao uvide u sve povjerljive dokumente.

Galerija


Reporterka Provjerenog Ana Malbaša našla se sa zviždačem, koji joj je najprije objasnio kako je poslovao Samancor, rudarska tvrtka kojoj je Končar 2005. putem tvrtke Kermas postao većinski vlasnik.

Vezani članci Ivana Paradžiković Ivana Paradžiković čitanjem priče podržala kampanju #citajdoma Udruge SOS dječje selo Hrvatska Potres ih prisilno preselio u dom - 10 Kako izgleda život onih koji su u 10 sekundi ostali bez svega? "Ovo je kao Remetinec, samo što možeš van"

Proizvode je prodavao kupcima preko offshore tvrtke slična naziva – Samchrom Malta, i to za proviziju. Detalji tog ugovora ostali su, kaže, skriveni manjim dioničarima. "Na tim ugovorima stoji da Samchrom ima pravo ostvariti 9 posto od prodaje roba, svih roba koje idu preko njega, a to uključuje sve robe koje Samancor proizvodi", otkriva izvor te sve potkrepljuje mailovima, financijskim izvještajima Samancora i Samchroma na kojima je vidljiva razlika u prihodima. "Za 2007. godinu bila je oko 147 milijuna dolara ostvarena razlika. Taj novac išao je prema vlasništvu. Vlasništvo je bilo pod vlasništvom Kermasa i Končara", dodaje.

Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke
Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno

Sve dokaze koje je zviždač prikupio kada je otišao iz tvrtke 2010. godine ponio je sa sobom kada se prvi put susreo s odvjetnikom koji zastupa udruženje rudarskih i metalurških sindikata. Bilo je to 2015. Dokazi su analizirani, donesen je zaključak da je zviždač kredibilan. Sastavljena je tužba sindikata na više od 500 stranica te poslana Samancoru i Visokom sudu u Johannesburgu. Za izvlačenje novca sumnjiče ukupno 20 bivših i sadašnjih direktora. "U ovom trenutku ne znamo tko je sve bio uključen u transakcije, a tko je u potpunosti nevin. Vjerujemo da je za 1,9 milijardi američkih dolara oštećena tvrtka Samancor", kazao je odvjetnik.

Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke
Osoba od povjerenja tajkuna Danka Končara o izvlačenju novca iz rudarske tvrtke Foto: Provjereno

Ana Malbaša nazvala je i Danka Končara, koji je rekao da je trenutačno u Južnoafričkoj Republici, a na upit o tužbi sindikata rekao je da to nije tužba, već spis kojim se traže dodatni dokazi od suda. Negirao je sve što mu zviždač stavlja na teret. Kaže da ga želi uništiti.

Cijelu priču pogledajte u večerašnjem Provjerenom!