Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Majstor koji je mijenjao vodomjer u uređaj za mjerenje unio je serijski broj, a ne potrošnju. Ispravan račun je poslan M. Maroševiću i iznosi 11,80 kuna.


Srce je skoro prestalo kucati Mati Maroševiću iz Višnjevca kod Osijeka kada je u svojem poštanskom sandučiću pronašao račun za potrošenu vodu.

'Ne bih to platio nikada!'

Vezani članci Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama Osijek krenuo u ofenzivu tešku milijun kuna: Trodnevni udar na komarce sa zemlje i iz zraka, izdano upozorenje građanima HEP Elektra ih htjela ovršiti, a ispalo da su zapravo - preplatili račun: "Ovo im nije prvi put da pokušavaju od nas izvući pare za navodna dugovanja"

Na njemu je pisalo da Vodovod Osijeku duguje nevjerojatnih 10,244.861,69 kuna jer je samo u roku od tri dana tijekom lipnja uspio potrošiti vrtoglavih 867.885 kubika vode! 'Čim sam ugledao račun, odmah sam se slatko nasmijao jer je to apsurdna pogreška. Pravi cirkus! Sigurno takvo što ne bi ni platili' ispričao je Ivo Stanić, zet 'računskog rekordera' koji nije dugo oklijevao, već je odmah 'okrenuo' broj osječkog Vodovoda kako bi im se požalio.

Ondje su ga uputili da se javi na prvo ili njima najbliže naplatno mjesto kako bi vratili 'vrtoglavi' račun. Novi im je već ispostavljen na kućnu adresu.  'Naše je da ispravimo grešku i to smo učinili. Pa, tko toliko vode može potrošiti!' rekao je Ljubomir Novoselić, direktor Vodovod Osijeka, napominjući kako je do greške došlo prilikom odčitavanja stanja vodomjera na terenu.

Potvrdili su to i u Službi obračuna i naplate vode.

'Došlo je do određenog raskoraka. Naime, majstor koji je na terenu obavljao redovitu izmjenu vodomjera, tom je prilikom u uređaj za mjerenje ukucao serijski broj, a ne potrošnju. Zbog toga je došlo do pogreške' objašnjava Sanja Fuis, rukovoditeljica obračuna i naplate vode u Vodovod Osijeku. Maroševiću je odmah ispostavljena ispravna faktura za potrošenu vodu, ali od svega 11,80 kuna!

Odmah ispravili pogrešku

'Sve smo učinili čim smo čuli što se dogodilo kako bismo popravili naš propust. Ispričali smo se i našim potrošačima, objasnili im što trebaju učiniti kako bi nam vratili račun, a mi im dostavili novi, ispravni. Taj drugi, važeći, glasi na 11,80 kuna jer je u navedenom razdoblju, od 14. do 17. lipnja potrošen samo kubik vode' kaže Fuis. Vodovod mjesečno na adrese potrošača pošalje 60.000 računa koji u prosijeku potroše vodu za oko osam milijuna kuna. Inače, tvrtka se brine za oko 450 kilometara vodovodne mreže, a na više od 30.000 mjernih mjesta očitava potrošnju vode. (Agencija Vlm)