Boris Tadić
Boris Tadić Foto: A. K.

Odnosi između Srbije i Hrvatske u proteklom su desetljeću u talačkom položaju interesa vlasti u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, ocijenio je u subotu nekadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, ustvrdivši da "ne postoje nepovratno narušeni odnosi među državama".


Boris Tadić, danas vođa izvanparlamentarne Socijademokratske stranke, u intervjuu za beogradski list "Danas" rekao je kako tome svakako pridonose obje strane, jer svaka kvazipatriotska predstava uvijek mora imati partnera u drugoj, "navodno suprotstavljenoj strani".

Komentirajući nedavni "slučaj Jasenovac", Tadić je istaknuo kako je Hrvatska ponovno propustila priliku adekvatnom reakcijom onemogućiti Aleksandru Vučiću da od toga pravi kazalište.

"Nije pogriješila reagirajući na očigledno kršenje protokola, ali jest zato što nije nedvojbeno istaknula da je predsjednik Srbije dobrodošao ukoliko posjet bude organiziran po utvrđenoj proceduri i protokolu", rekao je Tadić u intervjuu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je 18. srpnja, dan nakon najavljivanog posjeta Vučića Jasenovcu, koji mu Zagreb nije dopustio, da posjet srbijanskog predsjednika ne može biti privatni jer je to "stvar koja ima svoje političke implikacije" i da će do njega doći kada bude trenutak.

Tadić je u intervjuu ustvrdio "ne postoje nepovratno narušeni odnosi među državama". Vučićeva izjava kako on misli "da do pomirenja ne može doći i da ono nije realno", po Tadićevoj ocjeni, govori da je "na vlasti danas isti onaj Vučić koji je bio i devedesetih godina" prošlog stoljeća.

Tadić je rekao kako on, u vrijeme dok je bio predsjednik Srbije, nije imao "nikakav problem" kada je odavao počast žrtvama u Jadovnu ili Vukovaru, na teritoriju Hrvatske, niti u Srebrenici, niti na bilo kojem drugom mjestu stradanja.

On je sugerirao da "zarad mira i dobrih međususjedskih odnosa" treba jasno napraviti razliku u reagiranjima "na Aleksandra Vučića kao pojedinca i na predsjednika Srbije kao instituciju".

Tadić ne dvoji kako je Vučiću "očigledno bilo neophodno" da gromoglasno najavljuje kako će biti 'prvi predsjednik Srbije koji će posjetiti Jasenovac', da bi potom, kad je "na to dobio očekivanu notu", napravio "novu dramu kako mu se to zabranjuje".

"Ne znam koji je to privatni posjet koji se najavljuje u medijima i u koji je planirao ići s kamerama", konstatirao je nekadašnji srbijanski predsjednik.

Vučić je ranije za komercijalnu provladinu TV Pink izjavio kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu, na što je reagirao bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić podsjetivši da je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom.

Tadić je Vučića prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu, ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da "povijest počinje od njega".

Za svog predsjedničkog mandata Tadić je početkom studenog 2010. s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položio vijenac i odao počast žrtvama na Ovčari, izrazivši žaljenje i uputivši ispriku za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima tijekom opsade Vukovara 1991. godine.

Davor Božinović Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...''

Lista nepoželjnika u Hrvatskoj: Ilustracija - 3 Nepoželjni u Hrvatskoj: Može li Aleksandar Vučić postati persona non grata i tko je sve na tom popisu?

Tadić je za tu svoju gestu rekao da je neophodna kako bi se "buduća pokoljenja rasteretila ratnog bremena".

"Priznanjem zločina stvaraju se mogućnosti za oprost i pomirenje, a izmirenjem naroda otvara se nova stranica budućnosti", ocijenio je tada Boris Tadić.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju