Obavijesti Video Pretražite Navigacija
apelira i na liječnike

Epidemiologinja otkrila u Dnevniku Nove TV: "Imamo 10 slučajeva majmunskih boginja, može se zaraziti bilo tko"

Od majmunskih boginja obolijevaju i djeca. Proglašen je i najveći stupanj upozorenja. Kakva je situacija s tom bolešću u Hrvatskoj, objasnila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović.

"Najmanje što nam treba je još jedna epidemija. No, kako kažu - treba upoznati neprijatelja", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac koja je o epidemiji majmunskih boginja razgovarala s epidemiologinjom Gorankom Petrović u Dnevniku Nove TV.

"Trenutno imamo 10 potvrđenih slučajeva, jedan dio je povezan s putovanjima, a drugi dio je utvrđen u zemlji. Slično je kao u drugim državama. Mlađi su ljudi, u dobi između 30 i 50 godina - blagih kliničkih slika i bez potrebe za bolničkim liječenjem", pojasnila je Petrović.

Tim se virusom može zaraziti bilo tko, nije nužan spolni odnos. "Može se zaraziti grljenjem, ljubljenjenjem, maženjem, hranjenjem djeteta ako je osoba koja ga hrani zaražena. Može se i zaraziti ako ima duži kontakt licem u lice na udaljenosti manjoj od jednog metra", ističe Petrović.

Neka djeca su se, kaže, zarazila u kućanstvu - dijeljenjem posteljine, ručnika, priborom za jelo i slično. "Važno je ne prišiti tu bolest samo preko spolne orijentacije", naglašava epidemiologinja.

Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a, i Barbara Štrbac (Foto: DNEVNIK.hr)

Važno je osvjestiti naše liječnike, dodaje Petrović, da u slučaju pojave osipa, pomisle i na majmunske boginje iako osoba možda na prvu ne odgovara profilu osoba koje imaju majmunske boginje.

"Simptomi su isprva poput gripe, a onda dan do tri dana nakon se javlja osip koji se specifično javlja na licu pa se spušta na ekstremitete", pojašnjava epidemiologinja.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje – simptomi, prijenos, smrtnost, liječenje | Kreni zdravo! nabavljaju još cjepiva Imaju prve slučajeve majmunskih boginja kod djece: Zaraženo dojenče i još jedno dijete

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste broj slučajeva WHO istražuje izvješća o djeci zaraženoj majmunskim boginjama: "Zabrinut sam jer to sugerira..."

Klinička slika je, dodaje, vrlo često atipična i zato se pribojava da bi zaraza mogla eskalirati. "Nekada se prvo javlja osip, a onda tek opći simptomi", naglašava epidemiologinja.

Što se koronavirusa tiče, Petrović je kazala da smo u uzlaznoj fazi. "Imamo povećani broj hospitaliziranih, ali je pod kontrolom. Jesen je  nešto o čemu moramo razmišljati", kazala je Petrović i pozvala ljude da se cijepe.

Više o majmunskim boginjama pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene