Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenasilni prosvjed

Osijek: Nevladine udruge podržale studente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentski prosvjedi ohrabrujući su primjer nenasilnog društvenog djelovanja, poručuju nevladine udruge. Njih 26 diljem Hrvatske dalo je potporu studentima i njihovom zahtjevu za besplatnim obrazovanjem.

Osječki studenti i danas su s knjigom u ruci pet minuta čekali samo jednu stvar – besplatno obrazovanje. Mirnom studentskom prosvjedu pridružile su se udruge civilnog društva. 'Za sada ima 26 potpisnika različitih udruga, niz pojedinaca. Nadamo se da će građani i građanke, udruge i udruženja se priključiti ovoj stvari koja je važna za sve nas', rekla je Katarina Kruhonja iz Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

Ustavno pravo hrvatskih studenata na jednako dostupno obrazovanje pogaženo je naplatama školarine - uvjerene su nevladine udruge. 'A ne da se jednaka dostupnost pretvori u sarkastični cinizam da to znači da svi jednako plaćaju, nego da mogu izvrsni i manje izvrsni, ali redoviti studenti imati besplatno školovanje', kaže Kuhonja.

Osječki studenti pobunili su se protiv državne Agenciju za znanost i visoko školstvo. Tvrde da je ta agencija dobila prevelike ovlasti te da potpuno guši autonomiju sveučilišta. 'Oni određuju školarine, kvote, programe po kojima ćemo učiti. Mi se pitamo tko su oni, tko su ti ljudi koji odlučuju i zašto je to u tajnosti', kaže Ines iz Nezavisne studenske inicijative. Dok je Agencija sveučilištima stavljala lance oko vrata, ministar je zadovoljno trljao ruke. Dio je to studentskog igrokaza prikazanog na mirnom prosvjedu. Svaka je sličnost sa stvarnim likovima namjerna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene