Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Nastavljeno suđenje Antunu Gudelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba te pokušaj ubojstva jedne osobe, u srpnju 1991. godine, kod Osijeka.

Optužnica tereti Gudelja da je 1. srpnja 1991. godine, kao pripadnik pričuvnog sastava policije, na cesti Osijek-Tenja, iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji. Uz Reihl-Kira, usmrtio je i tadašnjeg potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine Općine Osijek Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Tadašnji osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić u svom je iskazu naveo kako je 30. lipnja uvečer, na sastanku s nekoliko članova predsjedništva Skupštine općine i Izvršnog vijeća donio odluku da se pregovori s pobunjenim Srbima ubuduće održavaju u Osijeku, a ne u Tenji, jer je stanje tamo izmaknulo kontroli.

Sutradan je otputovao u Zagreb, na ranije dogovorene sastanke u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) te tadašnjim ministrima obrane i unutarnjih poslova Martinom Špegeljom i Josipom Boljkovcem te, kako tvrdi, nije znao ništa o inicijativi troje saborskih zastupnika Mate Arlovića, Gordane Ajduković i Zvonka Eraka o formiranju izaslanstva koje će otići u Tenju.

Dodao je da je za tragični događaj, u kojem su stradali Reihl-Kir i ostali doznao u Hrvatskom saboru, u uredu tadašnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ali po povratku u Osijek, od svojih suradnika, nije dobio odgovor na pitanje zašto se išlo u Tenju, unatoč njegovoj suprotnoj odluci. Kazao je da bi spriječio odlazak u Tenju, da je bio upoznat s takvom inicijativom.

Kramarićev tadašnji zamjenik Božidar Riba ustvrdio je kako se, zbog sigurnosnih razloga, također protivio odlasku pregovaračkog tima u Tenju, ali da ga je pokojni načelnik Reihl-Kir uvjerio da je bio na tome području i da se tamo ne zbiva ništa problematično.

Dodao je kako nije bilo posebne odluke o formiranju pregovaračkog tima, već je taj sastav proizišao iz međusobnog razgovora nekolicine općinskih dužnosnika, od kojih su se neki, kako tvrdi, sami javili, a neki su, poput njega, bili spriječeni ići, zbog ranije dogovorenih sastanaka.

Tadašnja saborska zastupnica Gordana Ajduković, koja danas živi u Republici Srbiji, u svome je iskazu ustvrdila da su ona i zastupnik Mato Arlović, dva dana prije Kirove pogibije, s predstavnicma Srba u Tenji, za 1. srpnja dogovorili pregovore na kojima su, s hrvatske strane, uz Reihl-Kira, trebali sudjelovati Arlović, Zlatko Kramarić i Božidar Riba, te da joj je Arlović, naknadno kazao kako je to s njima i dogovoreno.

Dodala je kako joj je Arlović, u jutarnjim satima 1. srpnja,
telefonski javio da, zbog hitnog odlaska u Zagreb, ne može ići na
pregovore, da se po dolasku u prostorije Skupštine Općine iznenadila jer tamo nije zatekla Kramarića, a da na taj sastanak nije išao ni Riba, iako je, kako drži, stekla dojam da je s njima upoznat i da želi ići.

Izjavila je kako ne zna zbog čega Kramarić i Riba nisu išli na
pregovore, niti joj je poznato da je postojala opcija vođenja
pregovora u Osijeku, umjesto u Tenji.

Na upit Gudeljeva branitelja Domagoja Rešetara potvrdila je da je 2002. godine o ovome događaju u Beogradu razgovarala sa suprugom ubijenog načelnika Jadrankom Reihl-Kir, ali da ova na nju nije pokušala utjecati.

Rešetar je stavio primjedbu na iskaz svjedokinje Ajduković,
smatrajući ga posljedicom razgovora i nadopunjavanja s oštećenicom Reihil-Kir, o čemu je svjedokinja, ove godine, govorila u razgovoru za jedan hrvatski tjednik.

Današnje je ročište prekinuto, nakon više od šest sati rasprave, a novo će sudsko vijeće zakazati pismenim putem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene