Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saslušanjem svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba te pokušaj ubojstva jedne osobe, u srpnju 1991. godine, kod Osijeka.


Optužnica tereti Gudelja da je 1. srpnja 1991. godine, kao pripadnik pričuvnog sastava policije, na cesti Osijek-Tenja, iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji. Uz Reihl-Kira, usmrtio je i tadašnjeg potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine Općine Osijek Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Vezani članci Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Tadašnji osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić u svom je iskazu naveo kako je 30. lipnja uvečer, na sastanku s nekoliko članova predsjedništva Skupštine općine i Izvršnog vijeća donio odluku da se pregovori s pobunjenim Srbima ubuduće održavaju u Osijeku, a ne u Tenji, jer je stanje tamo izmaknulo kontroli.

Sutradan je otputovao u Zagreb, na ranije dogovorene sastanke u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) te tadašnjim ministrima obrane i unutarnjih poslova Martinom Špegeljom i Josipom Boljkovcem te, kako tvrdi, nije znao ništa o inicijativi troje saborskih zastupnika Mate Arlovića, Gordane Ajduković i Zvonka Eraka o formiranju izaslanstva koje će otići u Tenju.

Dodao je da je za tragični događaj, u kojem su stradali Reihl-Kir i ostali doznao u Hrvatskom saboru, u uredu tadašnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ali po povratku u Osijek, od svojih suradnika, nije dobio odgovor na pitanje zašto se išlo u Tenju, unatoč njegovoj suprotnoj odluci. Kazao je da bi spriječio odlazak u Tenju, da je bio upoznat s takvom inicijativom.

Kramarićev tadašnji zamjenik Božidar Riba ustvrdio je kako se, zbog sigurnosnih razloga, također protivio odlasku pregovaračkog tima u Tenju, ali da ga je pokojni načelnik Reihl-Kir uvjerio da je bio na tome području i da se tamo ne zbiva ništa problematično.

Dodao je kako nije bilo posebne odluke o formiranju pregovaračkog tima, već je taj sastav proizišao iz međusobnog razgovora nekolicine općinskih dužnosnika, od kojih su se neki, kako tvrdi, sami javili, a neki su, poput njega, bili spriječeni ići, zbog ranije dogovorenih sastanaka.

Tadašnja saborska zastupnica Gordana Ajduković, koja danas živi u Republici Srbiji, u svome je iskazu ustvrdila da su ona i zastupnik Mato Arlović, dva dana prije Kirove pogibije, s predstavnicma Srba u Tenji, za 1. srpnja dogovorili pregovore na kojima su, s hrvatske strane, uz Reihl-Kira, trebali sudjelovati Arlović, Zlatko Kramarić i Božidar Riba, te da joj je Arlović, naknadno kazao kako je to s njima i dogovoreno.

Dodala je kako joj je Arlović, u jutarnjim satima 1. srpnja,
telefonski javio da, zbog hitnog odlaska u Zagreb, ne može ići na
pregovore, da se po dolasku u prostorije Skupštine Općine iznenadila jer tamo nije zatekla Kramarića, a da na taj sastanak nije išao ni Riba, iako je, kako drži, stekla dojam da je s njima upoznat i da želi ići.

Izjavila je kako ne zna zbog čega Kramarić i Riba nisu išli na
pregovore, niti joj je poznato da je postojala opcija vođenja
pregovora u Osijeku, umjesto u Tenji.

Na upit Gudeljeva branitelja Domagoja Rešetara potvrdila je da je 2002. godine o ovome događaju u Beogradu razgovarala sa suprugom ubijenog načelnika Jadrankom Reihl-Kir, ali da ova na nju nije pokušala utjecati.

Rešetar je stavio primjedbu na iskaz svjedokinje Ajduković,
smatrajući ga posljedicom razgovora i nadopunjavanja s oštećenicom Reihil-Kir, o čemu je svjedokinja, ove godine, govorila u razgovoru za jedan hrvatski tjednik.

Današnje je ročište prekinuto, nakon više od šest sati rasprave, a novo će sudsko vijeće zakazati pismenim putem.