Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antun Gudelj, optužen za ubojstvo načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihla Kira i još dviju osoba te za pokušaj ubojstva još jedne osobe u srpnju 1991. kod Osijeka, na osječkom Županijskom sudu iznoseći obranu u cijelosti je ponovio iskaz sa suđenja 1996. te ocijenio kako je riječ o 'nesretnu događaju'.

Gudelj je optužen da je 1. srpnja 1991., kao pripadnik pričuvnog policijskog sastava, na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. Tako je, po optužnici, osim načelnika Josipa Reihla Kira, usmrtio potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenje Mirka Tubića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šeks: 'Tim se glupostima uopće neću baviti', odvjetnik Antuna Gudelja priprema kaznenu prijavu Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić

Iznoseći obranu, Gudelj je rekao kako u cijelosti ostaje pri iskazu na suđenju iz 1996., dodavši kako smatra neutemeljenim tvrdnje oštećenice Jadranke Reihl Kir i njezina opunomoćenika odvjetnika Slobodana Budaka, koji s inkriminiranim događajem povezuju njega i Branimira Glavaša.

Izrazio je žaljenje zbog navedena događaja, posebice obiteljima stradalih osoba, ocijenivši kako nije riječ o atentatu ili masakru, nego o 'nesretnu događaju'. Ustvrdio je kako ni on, a ni ostali policajci na nadzornoj postaji kod Tenje nisu znali za pregovore u tome mjestu te da nije znao ni da će se načelnik Reihl-Kir nalaziti u civilnom vozilu.

Kazao je kako je kao pričuvni policajac imao pravo zaustavljati vozila i osobe i pretražiti ih, te da je pričuvnim policajcima na jednom sastanku bilo rečeno da mogu pucati ako se vozilo na njihov znak ne zaustavi, ali se nije mogao sjetiti tko im je na tom sastanku tumačio njihova ovlaštenja.

Na upit odvjetnika Budaka rekao je kako je na dan počinjenja kažnjivih djela prvi put bio na spomenutoj policijskoj nadzornoj točki te da prije toga, kao pričuvni policajac, nije bio ni na jednom drugom zadatku.

Kazao je kako se nakon pucanja na vozilo udaljio s mjesta događaja i da ga nitko od nazočnih nije zaustavio. Nakon još nekoliko Budakovih upita o okolnostima toga događaja, Gudelj je odbio odgovarati na njegova daljnja pitanja, ocijenivši Budakov postupak provociranjem i maltretiranjem. Ponavljao je kako je svoju obranu iznio u postupku iz 1996.

Budući da je osječko Županijsko državno odvjetništvo danas djelomično promijenilo činjenični opis optužnice, navodeći, uz ostalo, da je Gudelj počinio kažnjiva djela ubojstva i pokušaja ubojstva u nakani da se osveti članovima hrvatskog pregovaračkog tima, koje je držao odgovornim za stanje u Tenji, okrivljenikov branitelj Domagoj Rešetar zatražio je primjeren rok za pripremu obrane i završne riječi, pa je nova glavna rasprava zakazana za 4. srpnja.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrane da Gudelj bude pušten iz pritvora, smatrajući da i dalje postoje razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru, koji može trajati do nove odluke Vijeća ili donošenja nepravomoćne prvostupanjske presude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene