Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovan ORaH

Mirela Holy na osnivačkoj skupštini slavila s orasima i orahovcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom novinarskom društvu u tijeku je osnivačka skupština nove stranke - ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) Mirele Holy. Od danas, ona opet postaje stranačka osoba.

'Republika Hrvatska treba ORaH, jer politika može i mora biti drugačija i posao u javnom interesu. Mi ćemo biti drugačiji političari, jer je ORaH-u politika posao u javnom interesu. Orah nudi zdravu politiku!', poručuju iz novoosnovane stranke.

Pročitajte i ovo Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku" Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate"

Predsjednica stranke Mirela Holy uzvanike je dočekala orasima i orahovcem.

Najavila je da će stranka uvesti nova rješenja usmjerena prema demokratizaciji unutarstranačkih procedura te ravnomjernu zastupljenost oba spola u svim političkim procesima, od zastupljenosti na listama jednakog broja žena i muškaraca do svih glavnih tijela stranke.

Njezini najbliži suradnici u novoj stranci su Davor Škrlec, povjesničarka Andrea Feldman, bivši predsjednik Srpske narodne stranke Milan Rodić, Zlatan Reić sa splitskog Ekonomskog fakulteta i Atana Grbić iz Eko Zadra.

Nakon što se stranka registrira, započinje proces izgradnje stranačke infrastrukture u čitavoj zemlji. Prvi politički test bit će im europski parlamentarni izbori 2014. godine.

Facebook stranica nove stranke prikupla je 653 like-a, a na njoj je predstavljen i logotip stranke.

>>Mirela Holy otkrila kako će joj se zvati nova stranka

Holy je stranku osnovala 4 mjeseca nakon što je napustila SDP zbog odbijanja njezinih amandmana na Zakon o prirodi i osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Tada je poručila kako izlazi iz stranke jer je SDP prokockao povjerenje građana.

To je bila kulminacija sukoba s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem koji ju je naslijedio na toj funkciji, nakon što je sama dala ostavku zbog 'afere s mailovima'.

Za vrijeme dok je bila ministrica donijela je mnoge odluke koje su izazvale burne reakcije među građanima. Jedna od njih je i ukidanje naknade na otkup PET ambalaže, nakon čega su joj mnogi predbacivali nehumanost i socijalnu neosjetljivost, s obzirom da se velik broj umirovljenika i nezaposlenih upravo na taj način prehranjuje. Novi udar na novčanike građana najavila je odlukom o poskupljenju cijena polietilenskih vrećica na 2 kune.

Holy je prva ministrica koja je primila prijetnje smrću. Izrazila je sumnje kako je uzrok tome novi Zakon o otpadu koji zadire u interesne lobije.

>>Holy prijete smrću: U tijeku sigurnosne provjere policije

U svom kratkom mandatu uspjela se sukobiti i sa tadašnjim prvim potpredsjednikom Vlade, Radimirom Čačićem, i to oko Zakona o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, nakon primjedbe ministrice koja je rekla da je spomenuti zakon nedorečen, na što joj je Čačić odgovorio neka ne zamara svoju malu glavicu ekonomskim pitanjima. Sve je završilo buketom cvijeća.

Čačić i Holy nisu naišli na zajednički jezik ni po pitanju Zakona o obnovljivim izvorima. Započela je s pripremom projekta u svezi izgradnje termoelektrane Plomin i ove je godine očekivala davanje suglasnosti o prihvatljivosti projekta za okoliš i izdavanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.

Ono po čemu će ministrica Holy zasigurno ostati zapamćena među saborskim zastupnicima je tzv. Zeleni ponedjeljak kojim se u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode jede samo vegetirijanska hrana. Mnogi su bili u šoku, ali su naposlijetku prihvatili takvu odluku.

Odlučila je ponovno pokrenuti tradiciju dodjele 'Eko Oskara' – priznanja i nagrada zaslužnim organizacijama, pojedincima i tvrtakama, koji imaju velike rezultate u zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Svog se prepoznatljivog stila nije odricala ni kad bi išla na teren pa je zbog 10-ak centimetara visokih potpetica koje je nosila na otvorenju likovne kolonije u Zaboku završila na stražnjici.

Hoće li Holy ostati vjerna svom imidžu i u novoj stranci, tek ćemo vidjeti.

Mirela Holy rođena je 15. prosinca 1971. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu (Škola za primjenjenu umjetnost - smjer odjevna dizajnerica) završila je u Zagrebu, te doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Narodnom sveučilištu Dubrava bila je voditeljica akcija i manifestacija od 1999. godine. Nakon dvije godine prelazi u Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja gdje je kao pripravnica, tajnica Kabineta ministra i stručna suradnica radila do 2005. godine. Sljedeće tri godine provela je u Maksima komunikacijama iz Zagreba gde je bila voditeljica projekata, a kasije i izvršna direktorica. Njezin politički put započinje 1998. kada postaje članica SDP-a, a prvi put je izabrana za saborsku zastupnicu 2007. godine. U Vladi Zorana Milanovića 6 mjeseci je bila ministrica zaštite okoliša i prirode.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene