Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti opasnost od mina

Osam mještana Strošinaca odbija evakuaciju: 'Želim biti u svojem domu, sa svojom stokom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanali se kopaju i u okolnim mjestima, a njima se pokušava spriječiti prodiranje vode u sva naseljena mjesta.

Vode rijeke Save nakon što su prije dva dana probile nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela probile su sve do Posavskih Podgajaca i Strošinaca. Dok u Posavskim Podgajcima evakuacija još nije počela u Strošincima su mještani evakuirani.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno

Voda nosi mine na već razminirana područja?

Voda je ušla u dio sela, a u posljednjih 24 sata 600 stanovnika moralo je napustiti svoje domove. Kako kažu stanovnici, ovo je bilo neizbježno. Strošinci su smješteni na sam kraj Slavonije u lijevak na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a poplava u Strošincima bila je neizbježna, upravo zbog velike količine vode koja je poplavila sve tri države.

Probijeni su i pomoćni kanali kojima se pokušava voda preusmjeriti prema poljima i šumama, kao i prema autoputu. Kanali se kopaju i u okolnim mjestima, a njima se pokušava spriječiti prodiranje vode u sva naseljena mjesta.

Okolna su mjesta za sada sigurna, zaštićena su zečjim nasipima, no Strošincima nije bilo spasa, a dok se druga polovica sela još pokušava spasiti u jedan je dio u potpunosti prazan. Ostalo je samo nekoliko pasa, a u mjesto je ulaz zabranjen upravo zbog jakog strujanja vode koja onemogućuje hodanje te predstavlja veliku opasnost. Jedini pravo ulaza imaju pripadnici Hrvatske vojske.

Još jedan problem u mjestima oko Strošinaca predstavljaju minska polja. Samo u susjednom mjestu Vrbanja je više od 6 000 četvornih metara minskog polja. U Hrvatskom centru za razminiravanje kao i u Vladi upozoravaju i savjetuju građanima da kada se voda povuče nek ne odlaze na ta područja dok se ne osigura sigurnost, dok se ne provjeri područje.

Postoji velika vjerojatnost da je ta voda razmjestila mine, a upravo zbog toga je najavljeno kako će se predstavnici Hrvatske vlade u petak sastati sa srpskim predstavnicima kako bi pregledali karte nebi li se izbjegla katastrofa koju ove premještene mine mogu izazvati.

VIDEO Gunja: Stare kuće su se srušile, a policija je civilima zabranila ulaz u mjesto

Iako se Sava povlači, a najveći vodeni val prelazi u Srbiju u kojoj se najteže borbe s poplavama tek očekuju sna za mještane Strošinaca nema.

Prokopani kanali vidno vodu preusmjeravaju prema šumama i poljima. No kao i u ostalim poplavljenim mjestima u kojima su policija i lokalna vlast pozivale na evakuaciju, neki od stanovnika nisu željeli napustiti svoje domove.

Jedan od mještana odlučio se vratiti u poplavljenu kuću, kako kaže, želi prenoćiti u svojem domu, te ne želi napustiti svoju stoku.

Uz nagovaranja lokalnih vlasti, policije, vojske i mještana čak osmero ljudi odbilo je evakuaciju te se i dalje nalazi u potopljenom selu.

'Stanje je katastrofa, ima još nekih desetak civila koji pomažu u evakuaciji', rekao je jedan od mještana te dodao kako je samo u centru sela cesta suha dok je sve ostalo pod vodom.

A o ovim će poplavama u srijedu podpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova izvjestiti saborske zastupnike i hrvatsku javnost, također Vlada je najavila kako će svoju sjednicu u četvrtak održati u Županji na kojoj će glavna tema biti nezabilježene poplave u Republici Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene