Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"U PUNOJ SMO SPREMI"

Ekipa Dnevnika Nove TV navukla prsluke i uključila se u veliku terensku vježbu spašavanja i evakuacije

Aktualno Galerija Velika vježba spašavanja - 1 Velika vježba spašavanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Velika vježba spašavanja - 2 Velika vježba spašavanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Velika vježba spašavanja - 3 Velika vježba spašavanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Velika vježba spašavanja - 4 Velika vježba spašavanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Velika vježba spašavanja - 5 Galerija 1/5 >>
Na jezeru Šoderica u blizini Koprivnice počela je velika međunarodna terenska vježba koju organizira Hrvatski Crveni križ. Riječ je o vježbi spašavanja i evakuacije u slučaju velike poplave, a ekipa Dnevnika Nove TV sudjelovala je u jednoj od akcija na vodi.

Jezero Šoderica kao kulisa za jedinstvenu međunarodnu vježbu. Radnja: Velika poplava. Cilj: spašavanje ozlijeđenih stanovnika zarobljenih na otoku.

"Da ih se što prije evakuira na sigurno, da im se osigura topla odjeća, hrana, tj. da se osjećaju sigurno nakon onog što su proživjeli“, pojašnjava voditeljica spasilačke službe Hrvatskog Crvenog Križa Silvana Radovanović.

Velika vježba spašavanja - 2 Velika vježba spašavanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Spasilački timovi idu na otok, prvo je otišao jedan tim koji obavlja procjenu i nakon njegove procjene oni dojavljuju i govore o potrebama. Prijave da su našli ozlijeđene osobe i onda se u centrali dogovara koji timovi će biti prevezeni tamo.

Ekipa Dnevnika Nove TV navukla je prsluke i s timom za spašavanje iz vode krenula u akciju. Tamo ih je čekao interventni tim iz Slovenije, koji pruža prvu pomoć unesrećenoj.

Velika vježba spašavanja - 2 Velika vježba spašavanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Ovakve vježbe vrlo su važne zato što u realnoj situaciji onda znaš šta trebaš da radiš“, kazala je Manja iz Slovenskog Crvenog Križa.

Nakon imobilizacije, ozlijeđena je spremna za transport u prihvatni centar i daljnju obradu. Koordinator službe spašavanja života na vodi Istarske županije Sebastijan Labinjan kaže da se plovilima može pristupiti jako blizu osobe, a ovisno o stanju, može se izvući na posebnu platformu za spašavanju.

Sudionici iz Hrvatske, ali i iz drugih europskih zemalja

Ivona Čukljak, članica spasilačkog tima i "utopljenica“ kazala je da je ovaj primjer pokazao kako to treba izgledati. "Kolega je to odradio po PS-u“, ustvrdila je.

Velika vježba spašavanja - 2 Velika vježba spašavanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U ovoj vježbi sudjeluje oko 500 ljudi, kako iz Hrvatske, tako i iz drugih europskih zemalja. Prvi put postoji i stalna videoveza s kriznim stožerom u Zagrebu. Vježba traje do nedjelje, a spava se u šatorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SOCIJALNE SAMOPOSLUGE Sve je više ljudi koji mole za pomoć, a prazne police čekaju donatore: ''Najviše nedostaje osnovnih stvari''

Pročitajte i ovo Postupak oživljavanja DOBRO JE ZNATI VIDEO Svjetski dan oživljavanja: Pogledajte kako spasiti život osobi koja je bez svijesti i ne diše

"Noću je jako hladno, ali to su terenski uvjeti na koje svi moramo biti spremni koji se bavimo ovim poslom“, poručila je Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog Križa i organizatorica, a Kristijan Katinić iz Društva Crvenog Križa Zagrebačke županije nedvosmisleno odgovara da su u punoj spremi.

Velika vježba spašavanja - 2 Velika vježba spašavanja - 5 Foto: DNEVNIK.hr

A u punoj spremi su i timovi, što je ova vježba trebala i potvrditi.

Više o velikoj vježbi spašavanja Hrvatskog Crvenog Križa možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Dine Ćevid.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene