Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nad ranjenicama i bolesnika

Optužnica zbog ratnog zločina u Borovu selu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku je nakon provedene istrage u predmetu 'Borovo selo', podignulo optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku protiv petorice hrvatskih državljana zbog ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika te zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Nakon provedene istrage osječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv M. M. (1947.), J. J. (1955.), D. R. (1967.) i M. M. (1963.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, te protiv J. V. (1959.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, izvijestilo je večeras Državno odvjetništvo RH (DORH) na svojim internetskim stranicama.

Optužnicom se okrivljene M. M. i J. J. tereti da su 2. svibnja 1991. u Borovu selu, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojba - nakon što su u redovitoj ophodnji srpske paravojne postrojbe zarobile policajce Policijske uprave Osijek Z. M. (1959.) i D. K. (1968.) koji su tom prilikom zadobili teške tjelesne ozljede od vatrenog oružja - bez pružanja neophodne medicinske pomoći vezali ih i zatočili. Zatim su im, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, prekrili glave dekama te im stavljali bajunet pod vrat i tukli ih letvama, rukama i nogama po tijelu, uslijed čega su trpjeli snažnu bol i zadobili nove tjelesene ozljede.

'Neposredno nakon ovog događaja te nakon neuspjelih pregovora o oslobađanju zarobljenih policajaca i pokušaja pripadnika jedinice za posebne namjene da ih oslobode, pri čemu je u središtu Borova sela ubijeno 12 hrvatskih policajaca, a 22 ih je ranjeno - protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava - trećeokrivljeni D. R. je udarao u glavu i prsa teško ranjenog policajca B. C. K. (1965.) te mu iščupao komad mesa iz ranjene ruke, nakon čega je četvrtookrivljeni M. M. zamahivao bajunetom prema njemu a zatim ga zarezao u predjelu desne natkoljenice', navodi DORH.

Okrivljenog J. V. se tereti da je tijekom dva sata tukao zarobljenog hrvatskog policajca I. K. (1966.) koji je uslijed toga gubio svijest pa ga je polijevao vodom da dođe k svijesti kako bi ga nastavio tući. Protiv prvookrivljenog M. M., koji se nalazi u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti počinjenog djela, dok se ostali okrivljenici nalaze u bijegu i nisu dostupni, navodi se u priopćenju DORH-a.

Istraga u predmetu 'Borovo selo' protiv petorice okrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počela je u studenom prošle godine na Županijskom sudu u Vukovaru, a predmet je, odlukom Vrhovnog suda RH u završnoj fazi istrage, 15. travnja ove godine ustupljen osječkom županijskom sudu. Policija je 13. studenoga 2010. uhitila i u Istražni centar Županijskog suda u Vukovaru sprovela Milana Marinkovića, a za četiri osobe nedostupne hvatskom pravosuđu raspisala je tjeralicu. Prvookrivljeni Milan Marinković se, rješenjem istražnog suca, nalazi u pritvoru u Osijeku. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Terete ih za ratne zločine Dodik podržava Srbiju u kaznenom progonu hrvatskih pilota: "Svi trebaju odgovarati..." Slika nije dostupna PODIGNUTA OPTUŽNICA Rukama i nogama udarao trudnu ženu i prijetio joj, napao još jednu osobu udarivši je staklenom čašom u glavu

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene