Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska i dalje bez ruskog plina

Opskrba zaštićenih kupaca nesmetana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ni nadalje ne dobiva plin iz Rusije, no, uvjeti u plinskom transportnom sustavu su stabilni i opskrba zaštićenih kupaca je nesmetana, doznaje se danas u Plinacru.

Hrvatska je danas deveti dan bez ruskog plina, a u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ističu da, uz sadašnju potrošnju, mjere redukcije 5. i 6. stupnja, interventni uvoz od 40 tisuća prostornih metara na sat i preusmjeravanje dijela ENI-jevog plina iz Sjevernog Jadrana, plina ima za sljedećih 15 dana.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

>> 'Trošimo plin, produžimo praznike'

>> Plin i dalje ne stiže u Hrvatsku

Potrošnja plina trenutno se zadovoljava proizvodnjom iz domaćih polja na kopnu i u Sjevernom Jadranu, plinom iz podzemnog skladišta Okoli, u kojemu je trenutno, prema podacima Ine, oko 335 milijuna prostornih metara plina, iz interventnog uvoza dolazi 40 tisuća prostornih metara na sat, dok je dio količina (30.000 prostornih metara) namijenjenih talijanskom ENI-ju iz Sjevernog Jadana preusmjereno u hrvatski transportni sustav.

U Hrvatskoj su i nadalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina, odnosno mjere obustave plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima I iz Ministarstva gospodarstva i iz Plinacra i danas ponavljaju apel za štednjom, odgovornim ponašanjem i dosljednom primjenom propisanih mjera kako bi se i ubuduće osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca.

U Hrvatskoj su i nadalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, odnosno mjere obustave plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).

Prema toj Uredbi, 5. stupanj podrazumjeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima.

Redukcija plina, prema procjenama samih tvrtki i udruga poslodavaca, izaziva velike štete gospodarstvu, velike su štete zbog prekinutih proizvodnih procesa, a neke su tvrtke upozorile i na štete na samim postrojenjima. Točnih podataka o štetama još uvijek nema, a ni u Ministarstvu još nemaju podataka o štetama.

Podsjećaju da su mjere 5. i 6. stupnja uvedene 10. siječnja u 8 sati, a najavljujući dan prije uvođenje tih mjera Ministarstvo je najavilo i da će su, iako Uredba govori o obustavi, voditi računa o tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima.

Neke su se tvrtke odmah javile, upozorile i dokumentirale da bi zbog potpune obustave imale velike štete, upozorile koliko im treba da ugase strojeve, kakve bi štete zbog toga mogle imati na samim strojevima i koliko im treba za ponovno pokretanje proizvodnje. Tvrtkama koje su se javile i dokumentirale moguće štete isporuka plina je svedena na tehnološki minimum, kaže savjetnik ministra i glasnogovornik Tomislav Mazal.

Uredba je u potpunosti sukladna europskoj direktivi, svugdje je poznata kategorija zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, vrtići i javne ustanove od posebnog značaja), rekao je Mazal dodajući kako je stvar poslovne odluke velikih tvrtki da li će uz plin osigurati i alternativna goriva, imati primjerice skladište za lož ulje, ili podzemne spremnike naftnog plina, itd.

Ministarstvo, koje svake godine daje poticaje gospodarskim subjektima, razmotrit će mogućnost da jedan od kriterija za te poticaje bude i dokazana pretrpljena šteta uslijed neisporučenog plina, a ta se mogućnost, napominje, prethodno mora provjeriti s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene