Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S lijepim vremenom i motociklisti se vraćaju na ceste, a s njima na žalost svake godine ista priča.


U posljednjih tjedan dana na cestama diljem Hrvatske smrtno je stradalo nekoliko motociklista, koji su i inače jedna od najugroženijih prometnih skupina. U suradnji s moto udrugama policija poziva sve sudionike prometa na dodatan oprez.

Vezani članci Damir na mjestu gdje je poginuo njegov sin Dorian Zašto jedan izgubljeni život nije bio dovoljan? ''Srce me boli od toga, zaista boli unutra" Provjereno o smrtonosnim zamkama - 2 Smrtonosne zamke i dalje se postavljaju u šumama: ''Jedino možeš moliti Boga da ti ne otkine glavu''

Dok su zimi uglavnom u garažama, u proljeće izlaze na ceste i postaju prijetnja i drugima i sebi. Uz pješake i bicikliste, motociklisti su najugroženija skupina u prometu. Zbog uske siluete vozača i nepredvidivih ubrzanja koje postižu, sudari s automobilima nisu rijetkost. Policija poziva vozače automobila, ali upozorava i motocikliste. Treba savjetovati da poštuju prometne propise i pravila, mislim da je to najosnovnije, da kupe adekvatnu kacigu propisanu i da kupe zaštitnu opremu i odijelo', rekao je Boris Orlović, načelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa. Motociklisti kažu, još uvijek ima mnogo manevarskog prostora u suradnji policije i, što mladih, što starijih vozača u njihovim redovima. Jesu li dovoljno oprezni?

'Puno njih nisu dosta educirani, nisu svjesni opasnosti koje pruža cesta', rekao je Željko Pušćenik, motociklist. Crne brojke ipak su se popravile. U prva četiri mjeseca motociklisti i mopedisti su na području Hrvatske sudjelovali u 563 prometne nesreće. To je ipak manje nego u istom razdoblju prošle godine. Manje je i ozlijeđenih, zasad 376. Ove godine dosad je poginulo 13 motociklista i mopedista. 10 od tih 13 stradavanja skrivili su vozači dvokotača.

'U gradu se motoristi ne pridržavaju prometnih propisa kad je u pitanju ta slalom vožnja, pretjecanje i obilaženje kolone vozila, i sigurno da tu ima još prostora represivnog, ali treba raditi i na prevenciji', kaže Orlović. Trenutačne kazne za motocikliste koji prekorače dopuštenu brzinu kreću se između 300 i 15 tisuća kuna, uz prekršajne bodove i oduzimanje vozačke dozvole. Nekorištenje zaštitne kacige stajat će ih 1.000 kuna. 'Poručio bi om da paze na automobiliste i aute koji izlijeću sa parkinga i nepreglednih cesta, najviše na aute', rekao je Pušćenik. Sa sunčanim danima, prava moto sezona tek počinje. Na ceste diljem Hrvatske izaći će više od 180 tisuća vozača mopeda i motocikala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju