Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak na ceste

Oprez: Počela moto sezona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S lijepim vremenom i motociklisti se vraćaju na ceste, a s njima na žalost svake godine ista priča.

U posljednjih tjedan dana na cestama diljem Hrvatske smrtno je stradalo nekoliko motociklista, koji su i inače jedna od najugroženijih prometnih skupina. U suradnji s moto udrugama policija poziva sve sudionike prometa na dodatan oprez.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasna vožnja Ozlijeđena dva maloljetnika: Vozili neregistrirane motore bez vozačke, prometne i kacige Slika nije dostupna SMRT NA CESTI Poginula tri motociklista i putnik u samo jednom danu: Policija objavila važno upozorenje

Dok su zimi uglavnom u garažama, u proljeće izlaze na ceste i postaju prijetnja i drugima i sebi. Uz pješake i bicikliste, motociklisti su najugroženija skupina u prometu. Zbog uske siluete vozača i nepredvidivih ubrzanja koje postižu, sudari s automobilima nisu rijetkost. Policija poziva vozače automobila, ali upozorava i motocikliste. Treba savjetovati da poštuju prometne propise i pravila, mislim da je to najosnovnije, da kupe adekvatnu kacigu propisanu i da kupe zaštitnu opremu i odijelo', rekao je Boris Orlović, načelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa. Motociklisti kažu, još uvijek ima mnogo manevarskog prostora u suradnji policije i, što mladih, što starijih vozača u njihovim redovima. Jesu li dovoljno oprezni?

'Puno njih nisu dosta educirani, nisu svjesni opasnosti koje pruža cesta', rekao je Željko Pušćenik, motociklist. Crne brojke ipak su se popravile. U prva četiri mjeseca motociklisti i mopedisti su na području Hrvatske sudjelovali u 563 prometne nesreće. To je ipak manje nego u istom razdoblju prošle godine. Manje je i ozlijeđenih, zasad 376. Ove godine dosad je poginulo 13 motociklista i mopedista. 10 od tih 13 stradavanja skrivili su vozači dvokotača.

'U gradu se motoristi ne pridržavaju prometnih propisa kad je u pitanju ta slalom vožnja, pretjecanje i obilaženje kolone vozila, i sigurno da tu ima još prostora represivnog, ali treba raditi i na prevenciji', kaže Orlović. Trenutačne kazne za motocikliste koji prekorače dopuštenu brzinu kreću se između 300 i 15 tisuća kuna, uz prekršajne bodove i oduzimanje vozačke dozvole. Nekorištenje zaštitne kacige stajat će ih 1.000 kuna. 'Poručio bi om da paze na automobiliste i aute koji izlijeću sa parkinga i nepreglednih cesta, najviše na aute', rekao je Pušćenik. Sa sunčanim danima, prava moto sezona tek počinje. Na ceste diljem Hrvatske izaći će više od 180 tisuća vozača mopeda i motocikala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene