Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba dogovorila tematsku sjednicu

Novinari Plenkovića pitali o plinskoj aferi, on im poručio: ''Neka netko ode na stranicu Vlade i malo skrola natrag''

Saborski Odbor za gospodarstvo jednoglasno je u petak odlučio da će idućeg tjedna održati tematsku sjednicu na temu prodaje plina HEP-a ispod cijene i nastalih višemilijunskih gubitka. Premijer Andrej Plenković i dalje je bez odgovora na brojna pitanja u ovom slučaju.

Tko je kupovao viškove domaćeg plina koji je HEP otkupio od Ine, po kojim cijenama i koji su pritom gubici HEP-a te tko će snositi sankcije, pitanja su na koja premijer Andrej Plenković i dalje ne daje odgovore.

Ponavlja samo da će o svemu moći više reći nakon temeljite analize koju očekuje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.



Vlada je na sjednici u četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine. Uredbu prema kojoj je to bio obvezan kako bi se otklonili poremećaji na domaćem tržištu energije donijela je u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj morala je predati HEP-u i to po cijeni od 47 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

''Neka netko malo skrola po stranici Vlade i vidi što mi sve radimo''

Dok se čeka da Vlada pokaže jasno sve podatke kako bi se vidjelo je li nastala šteta i veća od, kako se zasad spominje, 10 milijuna eura, novinari već danima pokušavaju dobiti odgovore od premijera. 

Umjesto konkretnih informacija on je i danas pokušao uvjeravati kako ništa ne zna i nije stigao sve ispitati zbog silne zaposlenosti, a novinare, koji prate gotovo svaki njegov korak, uputio je da obrate pozornost na internetske stranice Vlade.

''Molim vas da malo pratite dnevni ritam obveza i aktivnosti koje mi imamo. Neka netko ode na stranicu Vlade i malo skrola natrag i vidi što mi sve radimo'', kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević pred zgradom Poglavarstva koju pretražuje policija zbog prijetnje bombom lažna dojava "Bomba u Poglavarstvu": Pirotehničari pregledali zgradu, zaposlenici se vratili na posao

''Zatražio sam očitovanja svih aktera i kad ih dobijem, donijet ćemo odluku. Ja odgovaram na sva pitanja'', ustvrdio je kad su ga novinari opet upozorili da iako se stalno hvali time kako je dostupan za izjave, sadržajno ne odgovara.

''Znate li gdje sam jučer bio?''

''Što se tiče prioriteta Vlade oko energetske sigurnosti, ako je jedna Vlada pokazala da joj je važna dobrobit građana, vrtića, škola, domova za starije, bolnica, općina, gradova, županija i vjerskih županija, onda je to naša. Mi smo u krizi omogućili jeftine cijene energenata. 120.000 ljudi u Hrvatskoj bi bilo bez plina bez naše odluke da HEP otkupljuje plin od Ine. Kad gledate našu politiku kriznog upravljanja - neće doći do nedostatka plina, cijena je priuštiva, o naftnim derivatima da ne pričam", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve ili ništa Javio se dobitnik Jackpota i otkrio da je ovaj put napravio nešto drugačije: "Kad sam provjerio, rekao sam ženi da mi izmjeri tlak"

Pročitajte i ovo Rasprava u Saboru, ilustracija Povjerenik za informiranje Za mjesto ključnog čuvara jednog od temeljnih ljudskih prava u Hrvatskoj javile su se samo tri osobe

"Ta trivijalna teza da netko poput mene, tko odgovara na pitanja i ne diskriminira, ne stoji. Odgovorio sam vam ono što znam. Znate li gdje sam jučer bio? Dali smo nalog da se prikupe saznanja. Kad se to analizira, mi ćemo o tome razgovarati", poručio je premijer.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene