Oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sljedeći će tjedan, temeljem članka 40. Poslovnika Hrvatskoga sabora, zatražiti sazivanje sjednice Odbora zbog neprimjerenog političkog pritiska vladajućih na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, objavio je to SDP-ov Arsen Bauk na svojoj Facebook stranici.

Galerija


Poruka SDP-ovca dolazi nakon što je premijer Andrej Plenković zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.

Vezani članci Andrej Plenković - 1 Plenković o oporbi i rušenju kvoruma: "Trebaju se crveniti danima pred ljudima na Baniji, trebali bi puknuti od srama" Premijer Andrej Plenković na otvaranju LNG terminala Plenković žestoko o cirkusu u Saboru: "Rušenje kvoruma dok se jedan zastupnik HDZ-a praktički bori za život oporbi nećemo dugo zaboraviti, a ne bi trebala ni javnost"

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije u petak odlučivalo je li premijer bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokora jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva.

U zahtjevu za izuzećem se navodi da je Novaković bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom.

"Predsjednica mora otkloniti svoje sudjelovanje s obzirom da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u HUP-a, da je Agrokor član HUP-a, da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, kao i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora, napisao je premijer u zahtjevu za izuzećem.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek u petak je potez premijera nazvao "stanovitom procesnom zlouporabom", te otkrio da je zahtjev za izuzećem došao neposredno prije same sjednice Povjerenstva, što se može smatrati "zlouporabom procesnih prava" jer se ne radi o novim okolnostima koje dužnosnik nije znao kad se o svom slučaju očitovao prije punih šest mjeseci.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je trebalo donijeti odluku je li Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

"Novaković se mogla izuzeti sama"

"Napravili smo konzultacije unutar opozicije i ocijenili da najnoviji događaji zahtijevaju od nas da zatražimo tu poslovničku mogućnost, s potpisima najmanje šest članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, da se sazove sjednica na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa", potvrdio je Bauk u Saboru.

Zahtjev za sjednicom, dodao je, bit će upućen sljedeći tjedan nakon čega je predsjednik Odbora dužan sazvati je u roku 8 dana. Iako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva u nekom predmetu, Bauk smatra kako se ne može vječno čekati

"Ako je to zakonska praznina, što ćemo vječno čekati da netko odluči hoće li se predsjednica izuzeti ili ne", upitao je.

Smatra također da je sama predsjednica povjerenstva Nataša Novaković mogla napraviti manevar i izuzeti se sama što bi, kako je kazao, on napravio da je na njezinu mjestu. "Time bi se spriječila procesna zlouporaba i čekanje", rekao je.

Na upit novinara da komentira tvrdnju predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića da bi odluku o izuzeću trebao donijeti Upravni sud, slično kao u slučaju Martine Dalić, Bauk je kazao da nije vidio tu presudu.

"Ako je Upravni sud, iako nepravomoćno, dao uputu kako treba postupati, onda neka se tako postupi. Do tada nemamo striktnog propisa osim u jednom članku pravilnika o radu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa da su članovi povjerenstava dužni sami ocijeniti trebaju li otkloniti svoj rad u nekom predmetu ili ne", rekao je Bauk.

Saborska oporba: HDZ želi blokirati rad Povjerenstva za sukob interesa

Saborska oporba ocijenila je u petak da premijer Andrej Plenković zahtjevom za izuzećem Nataše Novaković o odlučivanju u njegovu predmetu u "slučaju Hotmail" želi blokirati rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da zahtjevom za izuzećem Novaković zbog potencijalnog sukoba interesa premijer Plenković želi utjecati da odluke Povjerenstva budu u korist HDZ-a.

Maras: Plenković pokušava pritiskom utjecati da odluke Povjerenstva budu u korist HDZ-a

"Jedini mogući komentar na to je da predsjednik Vlade u moru afera u koje je HDZ uključen, a gotovo da nema ministra koji nije prijavljen Povjerenstvu, pokušava pritiskom, što je rekla i sama Novaković, utjecati da odluke budu u njihovu korist. To je svima vidljivo i jasno, a najjasnije je hrvatskim građanima", kaže Maras.

Ustvrdio je da je Plenkovićeva Vlada opterećena klijentelizmom i korupcijskim aferama, tako da im više nikakva vrsta političkog pritiska ne može pomoći.

Čestitao je Povjerenstvu što svoj posao radi kvalitetno, a HDZ-u poručio da pusti Novaković da radi svoj posao i ne pokušava je onemogućiti da donese odluke koje su svima jasne - cijela Vlada HDZ-a je u sukobu interesa, počevši s njezinim predsjednikom Plenkovićem.

"Plenković je politički utopljenik i njemu više spasa nema, zato se pokušava uhvatiti za slamku traženja izuzeća, pa se na sve strane pokušava zaštititi da to potraje što duže. Najduže što to može trajati je godina i pol dana, do sljedećih parlamentarnih izbora", poručio je Maras.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ocijenio je kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije nezavisno već političko tijelo.

Beljak: Cijela javnost zna da je Plenković u eklatantnom sukobu interesa

"Politika ga je biralo i kao takvo nema apsolutno nikakvog smisla. Posebno nema smisla ako viša instanca kaže da je šefica Povjerenstva bila i sama u sukobu interesa. To je smiješno, to je farsa", izjavio je Beljak.

On drži da članove Povjerenstva treba birati na javnom natječaju, a ne u Hrvatskom saboru.

"Ovako ono ostaje sredstvo u rukama politike, a očito u ovom slučaju niti vladajuća većina koja je izabrala Novaković nema kontrolu nad njom, tako da je se sada želi riješiti. Tko zna kakve su to igre", ustvrdio je.

Drži kako nije potrebno da Povjerenstvo utvrdi je li premijer Plenković povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti u "aferi Hotmail" jer, kaže, cijela javnost zna da je Plenković u eklatantnom sukobu interesa.

"Što god Povjerenstvo reklo, javnost nije bedasta - ako skrivate e-mailove, ako surađujete sa Šavorićem i ekipom, jasno je da ste u sukobu interesa", naglasio je Beljak.

Na novinarski upit smatra li da je Plenkovića strah odgovorio je kako je "očito da ga je strah jer se inače ne bi tako ponašao".

Mrak-Taritaš: Vladajući ne žele da Povjerenstvo bude neovisno tijelo

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš sigurna je da u Hrvatska treba Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojem su jasno definirane ovlasti, no u zadnje vrijeme čini se da je Povjerenstvo u sukobu s Vladom i ministrom uprave Lovrom Kuščevićem.

"To jednostavno nije dobro, to su krive slike. To se sada pretvorilo u nešto u što se ne treba pretvoriti i neće ići u dobrom smjeru", ocijenila je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je kako je Novaković u Povjerenstvo došla iz HUP-a, i HDZ je to znao, a na mjesto predsjednice postavljena je zahvaljujući HDZ-u.

"Tako bi se moglo tražiti izuzeće svaki put kada je tema neki poduzetnik ili poduzeće. Na taj način će se blokirati rad Povjerenstva i pitanje je želimo li Povjerenstvo, kakvo želimo i što želimo da ono radi", rekla je.

Mrak-Taritaš očekuje da će se novim zakonom znatno smanjiti ovlasti Povjerenstva. "Jasno je da vladajući ne žele da Povjerenstvo bude neovisno tijelo, da bilo kojeg dužnosnika proziva zato što nije ispunio ili je krivo ispunio imovinsku karticu", kaže.

Osvrnula se i na svoje probleme s imovinskom karticom. "Ja sam 11 puta ispravljala imovinsku karticu. Naljutim se na sebe, to vam je kao da ne napišete zadaću pa vam je kriv pas. Nisu mi tada krivi ni Povjerenstvo niti crni labudi", rekla je Mrak-Taritaš. (MT/Hina)

Mirela Holy sudjelovala u prometnoj nesreći: "Sama sam si kriva, ali imala sam važeću vozačku dozvolu, kacigu i registriran skuter"


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju