Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri izdvojena mišljenja

Miroslav Šeparović obrazložio odluku Ustavnog suda: Lex Agrokor u skladu je s Ustavom

Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr)
Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Rješenje Ustavnog suda (Foto: Dnevnik.hr) Rješenje Ustavnog suda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izdvojeno mišljenje (Foto: Dnevnik.hr) Izdvojeno mišljenje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr) Miroslav Šeparović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Miroslav Šeparović (Foto: Pixell) Galerija 1/5 >>
Ustavni sud objavio je kako je lex Agrokor u skladu s Ustavom.

"Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku", navodi se u odluci koju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Troje sudaca (Lovorka Kušan, Goran Selanec, Andrej Abramović) priložilo je izdvojeno mišljenje u kojem se ne slažu s Rješenjem – tvrde da "značajan broj odredbi Zakona" nije u skladu s Ustavom.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izvijestio je medije kako se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti tzv. lex Agrokor. U ustavnosudskom postupku, Ustavni sud pribavio je pet očitovanja Vlade  na podnijete prijedloge za ocjenom ustavnosti i stručno mišljenje prof. dr. sc. Biljane Kostadinov, s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Gospodarskom sustavu prijetio kolaps"

Poručio je kako su predlagatelji osporavali formalnu i materijalnu suglasnost Zakona s Ustavom.

"Ustavni sud smatra da donošenje sve većeg broja zakona po hitnom postupku može dovesti u pitanje samu bit parlamentarizma", kazao je Šeparović.

Istaknuo je i kako je sud odbacio Todorićev prigovor da je zakon trebao biti donesen kao organski, jer je Zakon u Saboru izglasan većinom glasova svih zastupnika.

Kazao je i kako su bili ispunjeni zahtjevi za donošenjem zakona pod izvanrednim okolnostima jer je "gospodarskom sustavu prijetio kolaps".

"Zakon imao legitimni cilj"

Šeparović je kazao je Ustavni sud ocijenio da zakon u okolnostima u kojima je donesen zadovoljava zahtjeve koje propisuje ustavotvorac.

Naglasio je kako Ustavni sud ne odlučuje je li neki cilj u javnom interesu.

"Ustavni sud zaključio je da zakon ima legitimni cilj kako bi se spriječili negativni učinci za gospodarski sustav", poručio je Šeparović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Šeparović je kazao kako ovo nije bila uobičajena situacija te je stoga donošenje zakona bilo legitimno.

Podsjetio je kako je Ustavni sud još 2013. godine upozorio Vladu da se preveliki broj zakona donosi po hitnom postupku.

Šeparović je objasnio kako se sudac Davorin Mlakar izuzeo od glasanja jer je svojevremeno radio u Agrokoru.

Kazao je kako nema razloga da Vlada lex Agrokor ne primijeni na još 10 tvrtki koje udovoljavaju uvjetima.

"U zakonu se nigdje ne spominje Agrokor", kazao je Šeparović i dodao da nije bilo političkih pristisaka na Ustavni sud.

Kazao je kako je ovo jedan od najvažniji slučajeva u njegovu mandatu.

Upitan hoće li se Ustavni sud unaprijed očitovati o najavljenom referendumu o izmjeni Izbornog zakona, Šeparović je kazao kako sud ne može unaprijed reagirati.

"U ovom slučaju treba prikupiti potpise, a sud ima bogatu praksu o tome što može biti referendumsko pitanje, pa se nadam da će organizatori voditi računa o tome", kazao je Šeparović.

Istaknuo je kako je Ustavni sud preopterećen, trenutno imao oko 3200 neriješenih predmeta, a ovakvi poput lex Agrokor oduzimaju puno vremena.

 

Izdvojena mišljenja pročitajte u nastavku:
 

 
 

 

 

12 zahtjeva za ocjenom ustavnosti

Šeparović je još krajem veljače najavio da će Ustavni sud svoju odluku donijeti prije roka za nagodbu 10. srpnja, a tada je izjavio i kako će tako vjerovnici znati mogu li postići nagodbu ili ne.

Odluka stiže nakon što je na Ustavni sud stiglo 12 zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom lex Agrokor, među ostalim zahtjeve je podnio i SDP, te formalni vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Na temelju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, pokrenut je proces izvanredne uprave u Agrokoru. Povjerenikom je imenovan Ante Ramljak, a nakon njegova odlaska na toj je poziciji Fabris Peruško.

Zakon poštuje hrvatski Ustav, nepovredivost prava vlasništva, kao i slobodnu poduzetništva, istaknuo je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade s koje je zakonski prijedlog upućen u Sabor.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene