Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr)
Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u petak kako najava štrajka u Croatia Airlinesu nije dobra i samo može nanijeti štetu te apelirao da sindikat i Uprava sjednu za stol i pokušaju naći rješenje.


Najava štrajka sindikata našeg najvećeg avioprijevoznika, i to u srcu turističke sezone, nije dobra odluka i može nanijeti samo štetu, višestruku štetu, rekao Butković koji je novinarima izjavu u povodu najave štrajka Sindikata organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) dao u Novom Vinodolskom.

Vezani članci Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Butković za Dnevnik Nove TV: "Tko želi dobro Hrvatskoj, ne može ići u štrajk u turističkoj sezoni" Butković o najavljenom štrajku u sezoni (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Butković o najavljenom štrajku pilota u sezoni: " Dođe li do toga, Croatia Airlines propada"

Podsjetio je da je to već druga najava štrajka u Croatia Airlinesu, i to u vrijeme turističke sezone, kada je i najveći broj putnika i kompanija ostvaruje najveći prihod.

Naime, sindikat ORCA je i početkom travnja bio najavio štrajk u Croatia Airlinesu, ali je od njega odustao nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićam.

Butković je također podsjetio da je Croatia Airlines ponovno stavljen na popis strateških tvrtki te da je Nacionalnim planom reformi predviđeno da se za tu tvrtku pronađe strateški partner.

Aktivnosti u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines traju i nastavit će se, a sve u cilju osiguranja dotoka svježeg kapitala i konsolidiranja stanja u kompaniji, rekao je, dodajući kako istodobno traju i nastojanja u cilju postavljanja nove uprave.

Na novinarski upit je li najava štrajka uslijedila nakon informacije o početku odmora za članove Vlade, a nakon nedavne najave premijera Plenkovića da će nastojati utjecati na rješavanje stanja u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji, Butković je rekao kako premijer nije ništa obećao već su sve spomenute aktivnosti u tijeku i nastavljaju se - i u vezi s imenovanjem nove uprave i u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines.

Mišljenja smo u Vladi da bi bilo najbolje da svi sudionici ovog procesa, sindikat koji poziva na štrajk i Uprava, ponovno sjednu za isti stol i razmotre mogućnosti prevladavanja ovog stanja, što bi bilo u općem interesu, naglasio je ministar Butković, dodajući kako je štrajk "nešto što će Croatia Airlines vrlo teško izdržati".

HSPP i ORCA najavili štrajk u Croatia Airlinesu

Iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u petak su izvijestili kako piloti, stjuardese i aviomehaničari sljedećeg tjedna kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Nakon sastanka održanog s premijerom Andrejom Plenkovićem 6. srpnja, postignut je dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti potrebni uvjeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija gdje spada i Croatia Airlines", stoji u priopćenju iz ORCA.

Podsjećaju i da su tada odlučili odgoditi početak štrajka.

"Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro", najavili su.

Croatia Airlines: Štrajk će uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka

Uprava Croatia Airlinesa je, pak, reagirajući na najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, u priopćenju upozorila da će gubiti za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800 tisuća eura.

Štrajk će, po podacima Uprave, utjecati na gotovo 7.000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

"Više od 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje", navodi se u priopćenju.

Ističu i kako kompanija nama financijske mogućnosti da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi. "Sindikat ORCA u dva je navrata, naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine. Tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa", navela je Uprava kompanije.

Uprava Croatia Airlinesa u priopćenju je ponovo pozvala sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. (Hina)