U Hrvatskoj se svakim danom povećava broj turista koji su svoj odmor odlučili provesti pod našim suncem. Kako bi se osjećali sigurno, na obalu su stigli i strani policajci.

Galerija


Poljski turist tako nije očekivao da će u Hrvatskoj sresti policajca u poljskoj policijskoj odori.

Vezani članci Međimurje i turizam - 5 Najmanja županija u vrijeme pandemije obara turističke rekorde. Provjerili smo koji je njihov recept zbog kojeg turisti troše više Turisti u Zadru U Hrvatskoj više od pola milijuna turista, HTZ otkrio iz kojih ih je zemalja najviše

„Da, da, jako sam se iznenadio, mislio sam da je poprilično daleko Poljska od Hrvatske kako bih sreo ovdje našeg policajca, baš sam se iznenadio. Dobro je znati da su oni ovdje“, kaže Lukas.

Na cijeloj obali ove se godine očekuju 34 strana policajca, koji će u šest županija na moru, ovog ljeta zajedno s našom policijom, biti na usluzi turistima.

Ulice, trgovi, plaže i kampovi mjesta su na kojima će, u policijskoj uniformi svoje zemlje, provesti najvruće ljetne mjesece.

„Hrvatska je sigurna zemlja, ali događa se na primjer da izgube nešto, najčešće je to osobna iskaznica, ili izgube novčanike“, kaže poljski policajac Partyk Pelszyk.

Na scenu onda stupaju oni i olakšavaju svojim državljanima situaciju koliko je god moguće.

„Ovdje sam kako bih pomogao u komunikaciji hrvatske policije s mađarskim gostima, ako je to potrebno. I naravno, mogu ih savjetovati kako i što učiniti u Hrvatskoj, jer neki su zakoni drugačiji od onih u Mađarskoj“, objašnjava mađarski policajac Layos Magyar.

Ono što se kao problem pojavljuje je i jezična barijera.

Strani policajci nam u pomoć tijekom turističke sezone stižu od 2006. godine, i to iz cijele Europe.

„Ne mora sve uvijek biti vezano uz neki problem, nego su to najčešće raznorazne informacije općeg tipa koje oni traže od policije. Kad vide još svoje policajce onda je to još puno jednostavnije, lakše u toj nekoj komunikaciji i suradnji sa stranim turistima“; kaže Božo Kirin, načelnik policije u Istri.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr