Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove vrtne kulture

Unatoč suši, oni se ne mogu žaliti - urod je bolji nego ikad: "Moramo se grupirati po četvero da imamo osjećaj da nam bolje ide"

Aktualno Galerija Urod aronije - 1 Urod aronije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Urod aronije - 2 Urod aronije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Urod aronije - 3 Urod aronije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Urod aronije - 4 Urod aronije - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Urod aronije - 5 Galerija 1/6 >>
Klimatske promjene sve više osjete i poljoprivrednici. No, unatoč suši, uzgajivači aronije u Lici i Gorskome kotaru ne mogu se žaliti. Urod je bolji nego ikad.

Nastavnici tjelesnog i likovnog, odgajateljica, poštarica, ekonomistica i vatrogasac. Svi zajedno u polju aronije. Prijatelji i susjedi pomažu mladim OPG-ovcima u berbi.

Pročitajte i ovo Krumpir - 2 Manjkat će ga Od jela za sirotinju do luksuza! Cijena ove namirnice porasla u nebo: Poskupljenje gotovo za 117 posto Slika nije dostupna Vrijeme berbe Hit-kulture u poljoprivredi: Jagode, aronija i kamilica!

"Kao svaki dobar i pravi susjed, uvijek treba susjedima pomoći, pogotovo kad je ovako jedna lijepa priča kao što je imaju naši susjedi Krepenci. Tako da smo mi Ravnogorci uvijek za pomoć i jasno da se odazovemo na njihov poziv", kazao je Zoran Skender.

Kiše u kasno ljeto utjecale su na ovogodišnji urod aronije diljem Gorskoga kotara.

"Definitivno osma godina sadnje i berbe, najljepša i najkrupnija berba. Bilo je kiše, bobica je jako lijepa, velika i puna soka, evo pri samom ubiranju sok ostaje", objašnjava vlasnica Dijana Krepenc.

Za svaki grm ove godine beračima treba po pola sata da bi pobrali sve plodove.

"Ovu godinu se moramo grupirati po četvero da imamo osjećaj da nam bolje ide jer stvarno su krcate urodom i treba nam puno vremena dok obiđemo jedan grmić", dodaje Helena Skender.

Nije branje muka kad ste u dobrom društvu.

"Tu se opustite lijepo, nasmijete se, svatko ima neki dobar vic, tako da je uživancija", kazao je vlasnik OPG-a Tomislav Krepenc novinaru Dnevnika Nove TV Marku Balenu.

Klimatske promjene sve su očitije i izgledno je da će se mijenjati i vrste nasada i vrijeme branja. Nedaleko od ovih nasada aronije beru se maline, kojima je također pomogla ova ljetna kiša.

"Dobro su došle za revitalizaciju maline mjesečarke, koja je krenula negdje 10. kolovoza pa nadalje, ali maline koje su bile tokom sezone, sedmi, kraj šestoga i sedmi mjesec, one su propale od suše", zaključio je OPG-ovac Nedžad Kurbegović.

I dok su ovih dana česte ljetne kiše i pljuskovi nekima pokvarili planove za kupanje i sunčanje, goranski poljoprivrednici zadovoljno trljaju ruke jer te su kiše dio uroda spasile doslovno u zadnji čas.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene