Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoki vodostaj

Ojačava se nasip u Hrušćici, Mura i Drava stvaraju nove probleme: "Ovaj val je žestinom i silinom iznenadio sve"

Aktualno Galerija Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 2 Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 3 Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 2 Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +5 Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Galerija 1/10 >>
Ojačava se nasip u Hrušćici zbog visokog vodostaja rijeke Save. Tamo je reporterka Dnevnika Nove TV Barabara Štrbac razgovarala s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Zbog visokog vodostaja ugroženo je velikogoričko područje. 

Ojačava se nasip u Hrušćici, jednom od najkritičnijih mjesta. Samo na tom području angažirano je 70-ak osoba.

Pročitajte i ovo Mura u Murskom Središću Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Besana noć za mještane uz rijeke: Drava opasno zaprijetila Podravini, Mursko Središće još ne može odahnuti, a ni Sava se nije smirila

"Svi rade ne bi li spriječili ono najgore", javila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Razgovarala je s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Zoran Đuroković i Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr

"U svakom slučaju je ozbiljno jer su na snazi izvanredne mjere za ovo područje. Iznad 920 centimetara je u Rugvici, a mi smo prešli 940 idemo prema plus 950 centimetara.

To je blizu vodostaja iz 2010. godine kad smo imali problema na ovom području, u svakom slučaju - ništa se ne prepušta slučaju.

Imamo određena procjeđivanja ispod nasipa. Nije ni bilo moguće očekivati da savski val, uz onu svu silinu koja je došla iz Repulike Slovenije, nećemo se i mi morati boriti po pojedinim lokacijama, to ovdje i činimo. 

Treba raditi, ući ćemo u noć. Vršno opterećenja ovdje u Rugvici, kao i na velikogoričkom području bit će negdje oko ponoći. 

Noć je pred nama, radit će se i pokušati sve ovo držati pod kontrolom", rekao je Đuroković.

Zbog novih oborina, nema povećanja protoka Save iz Slovenije.

"Već na području Zagreba bilježimo i vidljivo je opadanje, kao i dotok putem kanala Sava-Odra. Ta ogromna količina vode nalazi se ovdje, na području Rugvice pritišće nasipe i moramo se prilagoditi izvanrednim mjerama obrane od poplava", objasnio je.

U ljudima ne oskudjevaju, nastavio je direktorom Hrvatskih voda.

"Sve snage hrvatskog društva - vatrogasci, imamo i mogućnost korištenja pripadnika Hrvatske vojske, ali ovdje nemamo ni prostora za veći broj ljudi za korištenje. 

Koliko je ovaj val žestinom i silinom iznenadio sve, treba reći da na području Rugvice u dva i pol dana, vodostaj rijeke Save narastao je devet metara što već samo govori o nenormalnosti pojave te pritisku i izazovu koji je pred nama", dodao je.

Pročitajte i ovo 308. Sinjska alka Stigla i posebna gošća U Sinju počela 308. alka: "Drugi dan zaredom palo je i rukovanje predsjednika i premijera"

Novi nasip je izgrađen, ali se u međuremenu dogodio potres nakon kojeg su radarom provjerili nasipe, a on nema pukotina na dubinskoj strukturi, rekao je Đuroković.

"Ovdje nije bilo tako potresnih sila koje bi napravile dodatne probleme. Ovo je vršno opterećenje, ogromni vodni val i normalno je da ima procjeđivanja i da smo ovdje sa svim snagama. Nadamo se da će ovo do jutra sve proći u redu da bi onda sve to krenulo prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

Rijeka Kupa nema bitniji dotok, nema problema u Karlovcu i s puno optimizma gledamo prema nizvodnom području što se tiče Siska i Petrinje da ne bi bilo nekih problema.

U ovim trenucima imamo i vršno opterećenje rijeke Mure i rijeke Drave. Rijeka Mura je upravo dostigla i srušila povijesni rekord. 1300 kubičnih metara Mure, 2000 kubičnih metara Drave koje će se spojiti i od sutra će biti veliki pritisak na dravske nasipe na području Botovo.

Nadam se da ćemo noć uspješno realizirati da bismo jutro dočekali stabilno i da bismo onda razmišljali kako pomoći onom području uz rijeku Dravu", zaključio je.

Podsjetimo, iako se vodostaj Save u Zagrebu i uoćini Brdovec u kojoj je jučer bila najgora situacija smanjuje, voda se širi dalje. Zbog Save je oko podneva proglašeno izvanredno stanje u Rugvici.

Još je u petak aktiviran oteretni kanal Sava-Odra ne bi li došlo do poplave velikih razmjera, a jutros su iz tog kanala spašene dvije osobe koje su se tamo odlučile provozati.

DHMZ je objavio da se očekuje rast vodostaja Save u donjem toku, kao i njegovo zadržavanje sljedećih dana. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene