Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velik uspjeh za filmskog redatelja Ognjena Sviličića. Europska Unija upravo je njega odabrala za kulturnog predstavnika Hrvatske. Snimio je kratki film koji će zemljama Europske Unije prikazati sve ljepote i znamenitosti Zagreba. Sviličić se u ovom filmu ne pojavljuje u ulozi redatelja već glumca i to jedinog.


Redatelj Ognjen Sviličić na dva je dana postao kulturni ambasador Hrvatske. Zajedno s njemačkom filmskom ekipom snimao je trominutni film o Zagrebu. No, ovaj put, bio je ispred kamere. 'S moje pozicije kako ja uvijek glumcima tupim što da rade, meni je to u jednom trenutku čak bilo pa hej, ajmo malo po mom! Ali moraš raditi što ti čovjek kaže, jer on režira, ali mi je bilo zabavno', kaže Sviličić. Sviličićev je zadatak na zanimljiv način predstaviti kulturu Lijepe naše.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pohvalio' se guzom svoje drage! Slika nije dostupna FOTO: Poznati na premijeri filma 'Dva sunčana dana'

Sve to kako bi zemlje Europske unije kroz projekt znakovita naziva 'kulturno putovanje', na pravi način, bez predrasuda, upoznale zemlje jugoistočne Europe. 'On treba biti predstavljen na što normalniji i simpatičniji način. Jer, ako im pokažete zgradu HAZU-a, prepast će se ljudi, mislit će da je nekakav zatvor. Zato mislim da je bolje da im pokažemo nešto što je drugačije'.

Sviličićevi aduti su Dolac, Markov trg, ali i Novi Zagreb, staro Trnje...'Ta arhitektura Novog Zagreba im je bila jako fascinantna, a i meni je jer je drugačija', kaže redatelj. Poznati redatelj iza sebe ima bogatu karijeru. Njegovi filmovi 'Oprosti za kung fu' i 'Armin' višestruko su nagrađivani i izvan naše zemlje. Dok završava novi film, 'Dva sunčana dana', čeka premijeru ovog filma, koja je zakazana za lipanj. 'Svi ti filmovi će biti predstavljeni Europskoj komisiji, a nakon toga će ga svatko moći downloadati za svoje potrebe', otkriva Sviličić.

Sviličić se nada da je to zadnji ovakav projekt, jer će Hrvatska napokon ući u Europsku Uniju. Pa će za nas onda znati cijela Europa.