Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik se pozvao na olakotne okolnosti

BiH: Obrana Ognjena Šimića ponovno tražila manju kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana Ognjena Šimića, koji je u Hrvatskoj osuđen na kaznu od pet godina zatvora zbog primanja mita, ponovno je danas na županijskom sudu u Sarajevu zatražila smanjenje te kazne, kazao je sarajevski odvjetnik Nikica Gržić koji zastupa Šimića.

'Mi smo kao i u prethodnim raspravama zatražili smanjenje kazne', kazao je Gržić, pojašnjavajući kako se ponovno pozvao na argumentaciju iznesenu tijekom rasprave pred sarajevskim županijskim sudom provedenom u lipnju kao i tijekom prizivnog postupka na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u listopadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promocija knjige odbjeglog liječnika Dr. Šimić: Spasite pacijenta pa vam kaže da ste to napravili zbog pršuta Slika nije dostupna 'Osuđenik sa srcem u rukama' Šimić ima knjigu: Nisam se znao nositi s darovima

>> Šimićeva sudbina znat će se za 15 dana

Županijski sud u Sarajevu u lipnju je svojom odlukom kaznu izrečenu u Hrvatskoj smanjio na dvije i pol godine zatvora, na što se obrana žalila, da bi federacijski vrhovni sud prvostupanjsku odluku ukinuo i vratio je županijskom sudu na ponovno razmatranje.

Na zatvorenoj sjednici sudskog vijeća županijskog suda održanoj u srijedu nisu se pojavili ni Šimić ni zastupnik tužiteljstva a odvjetnik Gržić je tu prigodu iskoristio kako bi vijeće upozorio da bi potvrda presude od pet godina zatvora predstavljala povredu kaznenog postupka u BiH, s obzirom da se u toj zemlji po pravilu izriču znatno blaže kazne za kaznena djela poput onih zbog kojih je osuđen riječki kardiokirurg.

Gržić se pozvao na olakotne okolnosti

Šimićev odvjetnik drži kako je njegov branjenik u Hrvatskoj osuđen na neopravdano visoku kaznu kakva se izriče samo onima koji ponavljaju kazneno djelo.

Gržić je od vijeća županijskog suda u Sarajevu zatražio i da pri odlučivanju o zahtjevu hrvatskog pravosuđa za provedbu presude Šimiću uzme u obzir i olakotne okolnosti.

'On nije ranije osuđivan, otac je četvero djece i uz to je trenutačno u teškom zdravstvenom stanju prouzročenom ozbiljnim srčanim problemima koji zahtijevaju ugradnju premosnice', kazao je Gržić.

Vijeće županijskog suda u Sarajevu odluku o zahtjevu za priznavanje presude izrečene Ognjenu Šimiću i njegovo upućivanje u zatvor u BiH treba donijeti u roku od najdulje petnaest dana. (hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene