Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domišljati muljatori

U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

Aktualno Galerija Dokument - 1 Dokument - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dokument - 2 Dokument - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 1 Novac - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Novac - 2 Galerija 1/4 >>
Ulaskom u Novu godinu odzvonilo je poreznim muljatorima. Kamera Dnevnika Nove TV ušla je u zgradu poreznog USKOK-a. Otkrili su na koji će način novoosnovani ured češljati prikrivenu imovinu. To nije sve, s prvim prvog stat će se na kraj i megadirektorima koji iza sebe ostavljaju porezne dugove.

U zgradi na tajnoj lokaciji sjede porezni istražitelji zaštićena identiteta i češljaju porezne muljaže. Od iduće godine njih osmero isključivo će istraživati prikrivenu imovinu poreznih dužnika.

Većina građana, tvrdi šef središnjeg ureda Antun Matković,
i nije tako kreativna.

"Vozi bijesni auto, ima veliku imovinu, a na sebi nema ništa. Vole nekako da to ostane u obitelji, kum, prijatelj teško da će sada ostaviti nekom nepoznatom. Nekad je zanimljivo vidjeti kako se snalaze naši istražitelji i kako dolaze do nekih podataka", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevezena je u Zagreb Strašna ozljeda zbog pirotehnike: Djevojčici raketa eksplodirala u lice, teško je ozlijeđena

Nagazit će istražitelji i one domišljate koji skrivaju novac u kriptovalutama.

"Za tu ćemo osobu zatražiti od kriptomjenjačnica da nam daju podatke o prometu na njegovu računu, stjecanja otuđenja isključivo će se tražiti za određene osobe", objasnio je.


Listu srama automatski slaže sustav. Na njoj su tvrtke, bivši i sadašnji nogometaši, odvjetnici. Poreznih dužnika više je od 34 tisuće. Dužni su državi vrtoglavih 1.3 milijarde eura.

"Gdje imamo saznanja, onda uputimo kolegama u samostalni sektor gdje onda oni istražnim alatima utvrđuju je li stvarno došlo do skrivanja imovine i preusmjeravanja novčanih tijekova", rekao je Igor Borošak.

S liste srama nemoguće ih je ukloniti dok ne plate dug.

"Porezna uprava u prošloj je godini izdala 454 tisuće mjera prisilne naplate od kojih je uključen dug od 2,2 milijarde eura i od toga je prisilno naplaćeno 50 posto duga", ispričao je Borošak.

U posljednje četiri godine porezna je uspjela naplatiti 98 posto dugovanja. Imaju rok od šest godina, ako ga probiju, sve pada u zastaru.

Pročitajte i ovo Amber, model automobila ruske kompanije Avtotor Slažete li se? U Rusiji predstavili "najružniji automobil na svijetu"

Da do toga ne dođe, novoosnovani ured češljat će sve do zadnjeg detalja.

"Tijela kaznenog progona mogu u postupku oduzeti imovinu za koju utvrdimo da je stečena na taj način i tu je izdana i naplata jer ta imovina je zamrznuta do okončanja sudskog postupka i iz te imovine se naplaćuje dug", opisao je Matković.

S prvim danima nove godine odzvonilo je i onima koji otvaraju
nove tvrtke a na starima ostavljaju dugove. Do sad je bila potrebna, kaže ministar financija Marko Primorac, samo izjava ovjerena kod javnog bilježnika, da nema poreznog duga. I tu se lovilo u mutnom.

"Sustav trgovačkog suda nije bio povezan sa poreznom upravom. Od sada to više neće biti moguće. Od stupanja na snagu novog zakona ti će se podaci provjeravati registri će biti upareni i svatko tko ima dugovanja neće moći niti preuzeti niti otvoriti drugu tvrtku", dodao je Primorac.

Afera megadirektor sa više od 300 poduzeća i ogromnim poreznim dugom, tvrdi ministar, bio je okidač koji je pokrenuo cijelu priču, ali naravno i pritisak iz Bruxellesa.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene