Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

PALE SU NAGODBE

Odvjetnici nekadašnjih članova Vlade optimistični po pitanju optužnice: "Ništa nam ne mogu otežati"

Aktualno Galerija Fran Olujić, odvjetnik Fran Olujić, odvjetnik Foto: DNEVNIK.hr Ivan Stanić, odvjetnik Ivan Stanić, odvjetnik Foto: DNEVNIK.hr Vedran Libl Vedran Libl Foto: DNEVNIK.hr Pale su prve nagodbe - 1 Pale su prve nagodbe - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pale su prve nagodbe - 2 Galerija 1/6 >>
Pale su prve nagodbe u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjih članova Vlade - Horvata, Tolušića, Aladrovića i Miloševića. Čak troje suoptuženika priznalo je krivnju i nagodilo se s Uskokovim tužiteljima u zamjenu za znatno blaže kazne. Svoje bivše suradnike, o čijoj se optužnici tek treba odlučivati, ostavili su na mukama. Više u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

Bili su bliski suradnici, a sada je bivšeg šefa i nekadašnjeg ministra gospodarstva Darka Horvata "uvalila" u probleme. Ana Mandac priznala je krivnju i da je bilo namještanja državnih poticaja pojedinim tvrtkama.

Sumnja se da je bez kriterija podijeljeno oko 2,6 milijuna kuna. S Uskokom se nagodila za blažu kaznu i prije početka suđenja. "Izuzetno mi je žao", kazala je bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Kazna od 11 mjeseci zatvora zamijenit će joj se radom za opće dobro na slobodi. I nije jedina. S tužiteljima se "dogovorilo" još dvoje osumnjičenika, nekad zaposlenika Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Prije toga krivnju su negirali. Osuđeni su na manje, uvjetne kazne.

Pročitajte i ovo Afera Janaf - 5 Teška korupcijska nedjela Novi detalji afere Janaf: Odbijeno je izdvajanje tajnih istražnih snimki, optuženi najavili žalbu

Pročitajte i ovo Mirjana Blagaić Privatna donacija Dvije godine od potresa na Banovini, što bi bilo da su čekali državu? "Ne znam, stvarno. U uvjetima u kojima smo bili dvije godine..."

"Ne bih, hvala", rekao je bivši državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Velimir Žunac.

"Bitno je naglasiti da on svojom izjavom nikoga nije ni teretio od ostalih okrivljenika jer kao što znate protiv pet osoba postupak ide dalje", rekao je odvjetnik Velimira Žunca Fran Olujić.

"Oni će eventualno biti pozvani kao svjedok u postupku protiv preostalih okrivljenika", kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Vedran Libl.

O optužnici koju četvorica bivših članova u Vladi dijele s gradonačelnikom Županje odlučivat će se odvojeno. 

Horvatova, ali i obrana Borisa Miloševića priznanjima nije iznenađena.

"Ništa nam ne mogu otežati jer postoji jasan stav suda EU da priznanje jednog suokrivljenika ne može i ne predstavlja dokaz krivnje za drugog suokrivljenika", rekla je u telefonskom razgovoru odvjetnica Darka Horvata Višnja Drenški Lasan.

"Obrana gospodina Miloševića će se osloniti na iskaz Mandac jer sve što je ona rekla nama ide u prilog, 99 posto onog što je rekla", istaknuo je odvjetnik Borisa Miloševića Anto Nobilo.

Svoje pravne adute odvjetnik Tomislava Tolušića čuva podalje od kamera. "Vrlo rado bi sada u ovom trenutku izišli sa svime i demantirali neke stvari, ali smo odlučili da - NE. Čekamo, a nevinost ćemo sigurno dokazati. Mislim da je istina nešto drugo i da je evidentno gospodin Tolušić nevin", rekao je Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić.

O vjerodostojnosti i zakonitosti dokaza, ali i optužnici zbog koje je "četvorka" napustila Banske dvore najvjerojatnije bi se trebalo odlučivati krajem sljedećeg mjeseca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene