Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''To je trauma za dijete''

Bezbroj pravnih bitaka roditelja: Odvjetnica objasnila kako sud odlučuje s kime će dijete živjeti nakon razvoda

Općinski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj će sin pjevačice Severine Kojić živjeti s ocem, a ne više s majkom. Milan Popović zadovoljan je odlukom, a Severinin odvjetnik najavljuje žalbu.

Sudskom odlukom uloge su se zamijenile. Sin pjevačice Severine Kojić živjet će s ocem, a ne više s majkom. ''Ne smijem komentirati sudske odluke. Mi i dalje imamo zajedničku roditeljsku skrb, Severini nitko nije oduzeo skrb'', rekao je Milan Popović.

Severinin odvjetnik Mate Matić tvrdi da je odluka donesena na temelju stavova i mišljenja osoba koje nisu bile upoznate s cijelim slučajem. "Skrbnica djeteta, koja je postavljena ovdje po službenoj dužnosti da se u vrijeme trajanja postupka brine o interesu djeteta, na zadnjoj je raspravi priznala da dijete nije vidjela dvije godine, da bi nakon toga stavila zaključak i prijedlog da se dijete povjeri na odgoj i čuvanje ocu'', kaže Matić.

Ovaj je slučaj tek jedan od bezbroj pravnih bitaka roditelja za skrbništvo nad djecom. Postavlja se pitanje na temelju čega institucije donose odluku s kim će dijete živjeti.

Pročitajte i ovo Severina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Podnijet će žalbu Nakon nepravomoćne presude Severina dovela sina Milanu Popoviću

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pjevačica komentirala presudu Severina izgubila spor s Popovićem: Sud donio privremenu mjeru – dijete mora živjeti s ocem!

Odvjetnica Nevenka Mrčela objašnjava da u ovakvim slučajevima sud odluku donosi ''temeljem mišljenja Centra za socijalnu skrb i Centra kojem se roditelji kod razvoda braka moraju prvome javiti''. Dodaje da se u brakorazvodnim slučajevima vještači cijela obitelj.

''Ukoliko sud privremenom oduzima dijete roditelju s kojim živi, mora da je sud, na temelju nalaza Centra ili Poliklinike za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba, procijenio da je drugi roditelj puno kompetentniji za razvoj djeteta, odgoj i sve ostalo što je potrebno'', kaže Mrčela.

Očevi još uvijek rijetko dobivaju skrbništvo

Odvjetnica dodaje da su kod nas, nažalost, još uvijek rijetki slučajevi u kojima se dijete na skrb daje ocu. ''Cijela situacija se ipak malo pomiče na bolje. Donedavno je bilo, ako me sjećanje ne vara, istraživanje prema kojem je 95 posto maloljetne djece dodjeljivano na skrb majci'', govori Nevenka Mrčela.

Dugotrajni su sudski postupci trauma za djecu, ali i roditelje, kaže Mrčela. ''Ako su roditelji odgovorni, maksimalno će se potruditi da dijete kroz tu traumu prođe što jeftinije i jednostavnije'', ističe odvjetnica.

U slučaju Severine i Milana Popovića kojima je izrečena privremena mjera oduzimanja djeteta majci, Mrčela kaže da se pjevačica na tu odluku suda može žaliti, no žalba ne odgađa izvršenje mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene