Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Sjednica Vlade održava se u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na dnevnom su redu dva prijedloga zakona koje će Vlada uputiti u hitnu saborsku proceduru – prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se predlaže produljenje primjene snižene stope PDV-a od 5 posto za isporuku prirodnog plina, te izmjene i dopunu Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva kojima se predlaže ukidanje vodnoga doprinosa.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Na dnevnom je redu i više konačnih prijedloga zakona, među njima i izmjena i dopuna Kaznenog zakona (EU) kolokvijalno poznatog kao lex AP.

Pročitajte i ovo Velika akcija EPPO-a Složeni kriminalni ekosustav Velika akcija EPPO-a, palo 14 osoba! Uhićenja i u Hrvatskoj zbog porezne prijevare teške 195 milijuna eura

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Banski dvori već su ranije najavili da će za drugo saborsko čitanje toga zakona, a vezano uz curenje informacija iz istraga, dodati odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Premijer je započeo uvodni govor te zahvalio Grliču Radmanu na predstavljanju cijelog puta prema članstvu u OCDU-u te je naglasio da ulaskom u OECD ćemo zaokružit svoje pozicioniranje. 

"Vjerujem da ćemo kroz dvije godine dovršiti proces pristupanja u ovu jedinu preostalu veliku međunarodnu organizaciju čime ćemo zaokružiti osnaživanje položaja Hrvatske", rekao je. 

Ponovno je govorio o povećanju plaća te ponovio da su oni učinili niz preduvjeta za povećanje plaća u Hrvatskoj, tako je naglasio da je sa 750 na 1200 eura narasla prosječna plaća, dok minimalna je narasla za 103 posto i iznosi 840 eura, do je rast prosječnih plaća za 32 posto. 

Ponovno se pohvalio i rastom BDP-a.

"Naša je projekcija da će gospodarski rast nastaviti i u 2024. godini", rekao je, dodavši da će nastaviti s kombinacijom mjera zaštite gospodarstva i građana te da ova politika čini dobro i građanima i Hrvatskoj te da poboljšava standard građanima. 

Spomenuo brojne međunardone aktvinosti te napomenuo da smo među brojni mzemljama koji pomažu Ukrajini, naglasivši da je 
Hrvatska i dalje solidarna s ukrajinskim narodom.

Naglasio je da svi prijatelji u EU-u i NATO-u žele i dalje snažno podržavati Ukrajinu, uključujući i vojnu pomoć bez da to podrazumijeva lažne spekulacije o slanju vojnika, bilo hrvatskih, bilo drugih.

Zatim se osvrnuo na dogovor s udrugom sudaca i državnih odvjetnika te da je postignut dogovor te je naglasio da će i materijalna prava koja nisu imali pravosudni dužnosnici  biti uvrštena u ovaj prijedlog zakona.

"Primorac je izvijestio da je dovršen proces upisa trezorskih zapisa", rekao je premijer te poruli oda je bio veliki interes građana koji je nadmašio sva očekvianja. 

Otkrio je da 37000 građana uplatilo 930 milijuna eura, u drugom krugu prihvaćeno je 100 milijuna eura zapisa od strane institucijskih investitora što je sveukupno milijardu i  50 milijuna eura.

Osvrnuo se i na jučerašnje predstavljanje Zakona o strancima naglasivši da je to važno zbof potrebe na tržištu rada gdje se većina radnig dozvola realno odvijaju u hrvatskom gospodarstvu. Također je naglasio da se zakon mijenja da se uskladi s plavom kartom. 

"Ovaj prijedlog je nastao s ciljem zaštite pretpostavke nevinosti okrivljenika, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka te prava na pravični postupak. Ono što otklanjamo su tvrdnje da je namjera ograničavanje medijskih sloboda. Takve su teze netočne i ne proizlaze iz predložene zakonske norme", rekao je Plenković o curenju informacija u najavnoj fazi kaznenog postupka.

Također je poručio da Hrvatska slijedi pravnu praksu velikog broja europskih država, uključujući zemlje najrazvijenijih demokracija poput Njemačke, Austrije, Francuske.

"U zemljama koje se temelje na vladavini prava, postupci se ne vode pred medijima, već za to nadležnim institucijama", rekao je. 

Na kraju se osvrnuo i na novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga hrvatske vojske. 

"Vlada će danas sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga hrvatske vojske, a riječ je o generalu Tihomir Kundidu. Pregovore je s predsjednikom vodio ministar obrane Ivan Anušić", rekao je premijer, dodajući da je riječ o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao predsjednik Republike.

"Razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika Republike. Riječ je o časniku HV-a, hrvatskom branitelju", rekao je premijer dodajući da se nada da će s predsjednikom postići dogovor oko imenovanja novog šefa SOA-e, a Vlada predlaže da to ostane aktualni čelnik Daniel Markić.

Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima.

"Izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost predlaže se s ciljem produljenja razdoblja primjene snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, kao i grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane za te isporuke. Razdoblje se produljuje do 31. ožujka 2025. godine", istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac.

Vjerujemo da ćemo na ovaj način pridonijeti očuvanju stabilnih, nižih cijena ovih energenata za naše građane, dodao je ministar.

Iz Vlade procjenjuju da će predložena mjera imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, odnosno smanjenje od 34,5 milijuna eura za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2024., te smanjenje od 11,5 milijuna eura za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2025. godine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene