Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupljen 1081 uzorak

Odrađeno ispitivanje Jadrana: Objavljeno koliko je čist

Kvaliteta mora - 5
Kvaliteta mora - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kvaliteta mora - 1 Kvaliteta mora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kvaliteta mora - 2 Kvaliteta mora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kvaliteta mora - 3 Kvaliteta mora - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kvaliteta mora - 4 Kvaliteta mora - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kvaliteta mora - 5 Galerija 1/5 >>
Sezona na moru se zahuktava, a za špicu turističke godine sve mora biti spremno. Prva ispitivanja kvalitete mora su odrađena i utvrđeno je da Jadran goste dočekuje izvrsne kvalitete. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Kristalno čisto more izvrsne kvalitete – i tako na gotovo 97 posto lokacija od Savudrije do Dubrovnika, utvrđeno je nakon što je testiran 1081 uzorak morske vode.

I u samoj špici sezone kvaliteta mora mjeri se svakih 15 dana.

"Prije svega se gledaju mikrobiološki pokazatelji fekalnog zagađenja. U Hrvatskoj imamo strožu normu od one koju propisuje Europska unija", objasnio je Goran Crvelin iz Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Pročitajte i ovo PR Oglas Tko kaže da mlade i stare generacije teško pronalaze zajedničke teme? Iznenadit ćete se što je povezalo srednjoškolce i umirovljenike u Varaždinu.

Ako primijetite da je more na nekim mjestima mutno, to ne mora nužno biti razlog za zabrinutost.

"Uglavnom se radi o nekakvim prirodnim pojavama, cvjetanju mora koje se periodično ponavlja. Imamo i cvjetanje drveća uz more pa ta pelud završi u moru pa izgleda kao zagađenje, a nije", objasnio je Crvelin.

Pročitajte i ovo afera Bartulica Opet nešto ne štima Financijski stručnjak o aferi s Bartulicom: "Normalno je da obveznici uzimaju kredite, ali sve pada u vodu ako..."

I dok se plaže tek pune kupačima, na bazenu traje obuka. Spremni su i spasioci, a samo na primorsko-goranske plaže stiže ih 14 novolicenciranih.

"U cijeloj Lijepoj našoj fali spasioca. Trenutno ih je u RH 400-tinjak licenciranih, a potrebe su daleko veće. Statistika pokazuje da je na kupalištima gdje su spasioci manji broj najgorih ishoda", objasnio je koordinator spasilaca Ivan Uravić.

Prošle je godine u Hrvatskoj bilo 127 slučajeva utapanja, a 116 osoba smrtno je stradalo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene