Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučit će zastupnici

'Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako će bez obzira na volju građana na referendumu o promjeni Ustava odlučiti zastupnici.

Građani, po pojašnjenju Grbina, na referendumu mogu samo odlučiti o pokretanju postupka ustavnih promjena, a o tome hoće li se i na koji način Ustav promijeniti, i hoće li se i na koji način regulirati brak u najvažnijem državnom dokumentu, dvotrećinskom većinom odlučivat će zastupnici.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Peđa Grbin "Moramo paziti što govorimo" Peđa Grbin povikao: "Milanović je jedina brana i nema šanse da mu kažem pusti! Ne daj bandi!"

Grbin je ponovio kako on osobno bez obzira na volju naroda neće glasovati za izmjenu Ustava kojom bi se brak zaštitio kao zajednica muškarca i žene. To mu kaže omogućuje Ustav po kojemu mandat zastupnika nije obvezujući.

>> Kako definirati brak: Na referendum idemo 1.12.?

Iako i ustavnopravni stručnjaci tvrde kako je odluka građana na referendumu obvezujuća za zastupnike, Grbin je decidirano kazao kako se on sa stručnjacima ne slaže.

Zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks komentirao je najavu referenduma o definiranju braka. Rekao je kako je jučer na Odboru za Ustav izvršena diverzija i da se pokušava stornirati ustavni poredak. 'Referendumska odluka nije neopoziva. Stoga ćemo se i sutra protiviti prijedlogu da nakon referenduma Sabor, odnosno vladajuća većina ponovno glasa o inicijativi', kaže', Šeks.

Josip Salapić iz HDSSB-a rekao je da će glasati da žele taj referendum. 'Ali svim ćemo se silama boriti da se onemogući da zastupnici glasuju i nakon referenduma', složio se sa Šeksom. Laburist Dragutin Lesar smatra kako je odluka donesena na jučerašnjoj sjednici Odbora protuustavna i da se nada da će Ustavni sud reagirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene