Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vladajuća koalicija suglasna

Novi ministar Primorac ima koronu, Marić otišao iz Banskih dvora: "Pričat ćemo"

Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković zahvalio je na suradnji ministru financija Zdravku Mariću, koji je nakon šest i pol godina dao ostavku na mjesto ministra, najavivši da će Marić u četvrtak osobno objasniti razloge svoga odlaska. Primorac je na sastanku u Banskim dvorima dobio podršku vladajuće koalicije.

 

  • ministar financija Zdravko Marić odlazi iz Vlade
  • premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložit će Marka Primorca
  • održani su sastanci užeg kabineta Vlade i vladajuće koalicije
  • novi ministar financija Marko Primorac dobio je podršku vrha HDZ-a i koalicijskih partnera
  • na konferenciji za novinare, premijer Plenković potvrdio je da Primorac ima koronu i da su Marić i on dugo razgovarali o ostavci

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

14:43 Nakon koalicijskog sastanka koji je održan u Banskim dvorima izjavu daje premijer Andrej Plenković: ''Marić i ja smo posljednjih tjedana razgovarali o njegovu odlasku. Ja ga razumijem, hvala mu''. Potvrdio je da Marko Primorac ima koronu i da je u izolaciji. Izjavu premijera Plenkovića pratite OVDJE. 

14:28 Ministar Marić otišao je iz Banskih dvora. Novinarima ispred Banskih dvora je dobacio: "Bit će prilike, pričat ćemo", javlja N1. 

14:00 Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić pridružio se spekulacijama oko odlaska Zdravka Marića iz Vlade Andreja Plenkovića. Više o tome OVDJE. 

13:57 Bivši ministar Marić odlazi sa sastanka u Banskim dvorima. 

 

13:41 Novi ministar financija Marko Primorac ima koronu. Na sastanak u Banske dvore nije mogao doći jer je u izolaciji. Na sastanak parlamentarne većine javio se video vezom. 

13:36 Završen je sastanak parlamentarne većine. Za 14:30 najavljena je konferencija za medije premijera Plenković. 

13:29 Zastupnik Nino Raspudić kaže kako mu se čini da je premijer Plenković zatečen, a možda i uvrijeđen, ali da se čini kako se odlazak ministra duže pripremao. "Prikazivalo ga se kao najsposobnijeg ministra, a radio je prije toga u Agrokoru u kojem nije primijetio financijsku crnu rupu", rekao je Raspudić. Više o tome OVDJE. 

13:25 Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zapitao je koliko je Vlada još jaka ako iz nje odlazi najjača karika. "Od premijera očekujemo obrazloženje zašto je Marić napustio Vladu", rekao je.

13:22 Odlaskom Marića iznenađena je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić koja očekuje od Marića i premijera Plenkovića da jasno i detaljno izlože javnosti razloge ostavke. "Nismo u mirnom razdoblju nego u općoj globalnoj nestabilnosti, pa nije prihvatljivo objašnjenje da je Mariću dosta ovog posla", izjavila je u Saboru. 

13:00 Odlazak Marića komentirao je i šef SDP-a Peđa Grbin. Rekao je da je Marić bio profesionalac, ali da su se oko njega vodile i afere. "Marić je bio profesionalan u vođenju jedne neoliberalne politike koja je u Hrvatskoj, prije svega, honorirala najbogatije često nauštrb onih koji su bili siromašni u Hrvatskom društvu", rekao je Grbin u Saboru.

 

12:58  Predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak  kaže da će od novog ministra Marka Primorca, kojem će dati podršku, tražiti "da ne bude nikakve rošade". 

"Neka mu ne padne na pamet da uzima svoje ljude samo zato što su njegovi. Marić je ostavio apoteku u ministarstvu financija, financije su sređene i tamo rade ljudi koji taj posao imaju u malom prstu. Oni moraju ostati i to je uvjet naše podrške", rekao je Hrebak za N1. 

12:55 Šef HNS-a Stjepan Čuraj komentirao je odlazak ministra financija Zdravka Marića. Čuraj nije prisustvovao sastanku na kojemu je Marić koalicijskim kolegama obrazložio razloge svoje ostavke, ali kaže da su mu kolege prepričale što se događalo. "Sigurno da osobni razlozi, stres koji ovaj posao nosi, izloženost obitelji uzima svoj danak", rekao je Čuraj. "Mislim da je zaslužio da se sad brine za obitelj", rekao je.

12:52 Nakon užeg kabineta Vlade i sastanka s koalicijskim partnerima, izjavu za medije dat će samo premijer Andrej Plenković. Više o tome OVDJE. 

12:11 Odlazak ministra Marića komentirao je na Facebooku i Krešo Beljak. "ŠOK I VJEVERICA!? BAŠ I NE... Prije nekih desetak godina, :jedan je hrvatski političar u nekom razgovoru izjavio da mu je jedna od najvećih želja biti basnoslovno bogat, ali anoniman. Jer, naravno, k ad si poznat, kad si stalno pod 'svjetlima reflektora', teško je uživati u bogatstvu kojeg imaš. Stalno neki dosadni novinari pitaju, stalno javnost pita, stalno moraš odgovarati odakle ti...

Zdravko Marić je zapravo još uvijek vrlo mlad čovjek koji je, čini mi se, riješio 'neke stvari' u životu, ne samo za sebe, već i za svoje praunuke. Pa zar je teško shvatiti njegovu potrebu da sad ode polako u anonimnost?

I tako će za koju godinu, čuvan hobotnicom kojoj pripada, Zdravko Marić najvjerojatnije ostvariti san onog prvog političara od prije desetak godina. Uskoro će biti basnoslovno bogat, a sve manje i manje poznat i sve više i više anoniman. Amen", napisao je Beljak na Facebooku.

12:05 U Banskim dvorima je započeo koalicijski sastanak.

12:00 Zastupnik Miroslav Škoro u svojem izlaganju komentirao je  odlazak ministra financija Zdravka Marića. "Otišao jer je postao svjestan da u ovim financijskim okolnostima ne može hraniti vojsku uhljeba u ovoj zemlji", rekao je Škoro.

11:50 "Napustio je brod koji, ako ne tone, onda se ozbiljno ljulja. Ostavio nam je inflaciju, nikad ugroženije građane od siromaštva. Iznenađen sam. Uvođenje eura trebalo je biti kruna njegove karijere, a sad odlazi. Brod tone, a znate već tko bježi", izjavio je Domagoj Hajduković u Saboru komentirajući odlazak ministra Marića. 

11:39 Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za DNEVNIK.hr ostavku ministra financija Zdravka Marića i posljedice ostavke na Vladu Andreja Plenkovića. Više o tome pročitajte OVDJE. 

11:15 "Prije nekoliko tjedana ministar Marić obavijestio je premijera o svojoj ostavci, Marić se obratio užem kabinetu Vlade, sam je rekao da mu je teško, obratit će se i javnosti, a pred kolegama je imao emotivno obraćanje. Marić će sutra biti dostupan za izjave. Vlada je živo, dinamično tijelo", tako je glasnogovornik Vlade Marko Milić za N1 komentirao odlazak ministra Marića. 

"Spustimo loptu, nemojmo stvarati kaos", poručio je MIlić vezano za predstojeću ekonomsku situaciju u kontekstu odlaska ministra Marića. Tvrdi da je premijer nekoliko tjedana znao za odlazak ministra. 

"Premijeru nije rekao kamo ide", kazao je Milić. 

''Marić je svoj dio posla na neki način priveo kraju i sada ide dalje – o tome kamo ide, zašto… Više će o tome svemu reći sutra. Mi smo zahvalni na njegovom doprinosu, Zdravko je naš kolega, mi Zdravkov doprinos poštujemo'', zaključio je Milić. ''Oporba spominje izbore, pa oni se moraju moliti Bogu da ne idemo na izbore'', poručio je glasnogovornik Plenkovićeve Vlade. Milić nije želio komentirati tvrdnje da je Marić već ranije želio otići iz Vlade, a da su ga odgovorili. 

11:04  Zdravko Marić vrlo se emotivno oprostio od svojih kolega i suradnika u Ministarstvu financija. Da odlazi s dužnosti u Vladi, rekao im je ovaj ponedjeljak, kada je sazvao kolegij uz molbu da s tim ne izlaze u medije, ali i napomenu da je o tome već davno prije razgovarao s premijerom Plenkovićem. Zdravko Marić svojim je suradnicima i kolegama rekao da je s premijerom dogovorio da je, kad postigne određene ciljeve, a to su u ovom trenutku ulazak u eurozonu, sređene financije i podizanje kreditnog rejtinga, vrijeme da napusti Banske dvore.

Marić je samoinicijativno, a da ga nitko to nije pitao, naglasio kako u ovom trenutku nema rezervnu opciju, odnosno da ne zna kamo će dalje, a da njegov odlazak nije neka nova priča i da se to odavno "kuhalo".

Rekao je i da nije siguran da će mu baš javnost vjerovati, ali da je tako. Nisu mu tekle riječi lagano, izjavio je izvor iz Ministarstva financija za Jutarnji list. Vjeruje i kako je ovo njegov konačan odlazak iz politike.

10:45 Saborski zastupnik Zvonimir Troskot (Most) rekao je da ih je iznenadio Marićev odlazak s obzirom na popularnost koju je uživao, "a pogotovo jer se nalazimo u jeku krize". 

"To nam je nekako pokazatelj da se polako napušta taj brod gospodina Plenkovića, koji je izbušen aferama korupcije", rekao je Troskot u Saboru. 

10:44 N1 neslužbeno doznaje da ministar Marić Plenkoviću nije rekao koji je razlog za ostavku. Očekuje se da će to reći na užem kabinetu Vlade. Marić ni kolegama u Vladi nije govorio o razlozima odlaska i o tome što će raditi nakon što ode iz Vlade, javlja N1. 

10:43 "Plenković neće reći da je uvrijeđen, sigurno će reći da je znao da Marić odlazi", izjavio Radimir Čačić za N1 komentirajući odlazak Marića uoči sastanka vladajuće koalicije. "Razlozi su neka jako, jako dobra opcija. On je bio kičma Vlade. Imate šupljih, loše vođenih, a to je velika većina ministarstava, on je teškaš. Marić je bio dobar za to što je radio. Ipak, bilo je tu svega, primjerice, garancija za Uljanik, ali vodio je dobro. Ono što je bilo loše, za to nije bio kriv", kazao je. 

"Ali sve može biti razlog. Svi ministri su izloženi", rekao je Čačić, koji ipak smatra da je dobio neki posao u realnom sektoru ili u nekoj instituciji EU-a. Na pitanje je li posao dobio uz asistenciju Plenkovića, Čačić odgovara: "To bi sigurno bilo uz Plenkovićevu asistenciju." Čačić će, kaže, dignuti ruku za novog ministra, ali ne misli da je Marko Primorac kompetentan. 

10:30 Ostavku ministra Marića komentirao je bivši ministar financija Boris Lalovac. Kaže da ga je ostavka iznenadila. "Ostavka je došla na pola godine. Imate rebalans, sezonu, uvođenje eura, tek smo krenuli u uvođenje eura", izjavio je Lalovac za N1. Nagađa na koju poziciju Marić sada odlazi. 

"Mislim da neće u politiku, sigurno odlazi u privatni sektor za dva, tri, četiri puta veću plaću", kaže Lalovac.

9:12 Novi ministar financija Marko Primorac cijepio se preko reda, baš kao i njegova supruga. Više o tome OVDJE. 

9:00 U tijeku je sastanak užeg kabineta Vlade nakon ostavke ministra Marića. 

8:55 Sve o reakcijama na odlazak Marića iz Vlade pročitajte OVDJE. 

8:48 U Banske dvore stigao je i premijer Andrej Plenković. 

8:30 Ministar financija na odlasku, Zdravko Marić stigao je u Vladu.

 

8:00  Ministar financija Zdravko Marić napušta Vladu Andreja Plenkovića. Iz Vlade su rekli da odlazi na vlastiti zahtjev. Premijer Plenković danas će nakon užeg kabineta Vlade i vladajućoj većini predstaviti kandidata za budućeg ministra financija Marka Primorca. 

7:00 Zdravko Marić, ministar financija na odlasku, u Vladu je došao iz Agrokora, politički je preživio nekoliko škakljivih situacija i afera, autor je i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme, značajnu ulogu odigrao je u sređivanju javnih financija, pri čemu se zalagao za reformu rashodne strane proračuna, osobito u zdravstvu.

Marić je rođen 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer financije, a 2004. magistrirao je na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom "Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije". Godine 2007. završio je Executive Education Program "Public Financial Management" na fakultetu J.F. Kennedy School of Government sveučilišta Harvard.

Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća". Radio je kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik - predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik - predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.

Godine 2006. počeo je raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. Od 2012. do 2016. godine radio je u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. S tog mjesta došao je na poziciju nestranačkog ministra financija u vladi premijera Andreja Plenkovića.

Nakon pada Agrokora i njegova vlasnika Ivice Todorića oporba je 2017. godine tražila njegov odlazak te je pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja. Za njegov odlazak bila je ministarska trojka iz Mosta, koji je tada bio u vladi, zbog čega su razriješeni. Izglasavanje nepovjerenja nije prošlo ni u Saboru. Jedna od afera bila je i ona kada su mediji tvrdili da mu je poduzetnik Josip Stojanović Jolly dao ulaznicu za utakmicu na svjetskom nogometnom prvenstvu, no on je to demantirao.

Marića se u ljeto 2021. prozivalo zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, vlasnika nekoliko tvrtki, a posljednja afera odnosila se na slučaj kada mu je jedan hotel dao luksuzan smještaj iako nije platio tu razinu usluge.

Marić je autor nekoliko krugova porezne reforme, za koje je uvijek isticao da su u džepovima građana i gospodarstva ostavili milijarde kuna kroz razna porezna rasterećenja. Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je, do pojave korone i problema koje je izazvala i u javnim financijama, smanjivala javni dug mjeren udjelom u BDP-u, smanjivala proračunski deficit i održavala niske stope inflacije, što je bilo bitno za dostizanje mastriških kriterija za ulazak u eurozonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMJENE U VLADI Primorac se cijepio preko reda, baš kao i njegova supruga: Mladi i ambiciozni pod Plenkovićevim skutima

Govoreći o stabilizaciji javnih financija, Marić je često isticao potrebu reforme rashodne strane proračuna, osobito u sustavu zdravstva pritisnutog velikim financijskim dubiozama. Među novinarima Marić je čuven po svojim širokim elaboracijama. Pristupačan i ugodan za suradnju, na pitanja je odgovarao opširno, često se šaleći na svoj račun zbog svoga takvog stila.

6:00 Vlada je u utorak navečer potvrdila da potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi iz vlade i da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca.

Pročitajte i ovo Marko Primorac u studiju Dnevnika Nove TV MARKO PRIMORAC Budući ministar financija ranije je govorio da se zalaže za veće plaće: ''Rekao sam to i ministru Mariću''

"Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina", stoji u Milićevoj poruci medijima. 

5:55 Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekspertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija. 

Marko Primorac bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u njegovoj biografiji uz ostalo piše da je kao autor ili koautor objavio četiri sveučilišna udžbenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene