Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jučer je u Londonu održano ročište u sudskom procesu Milanu Španoviću, hrvatskom Srbinu koji je u odsutnosti u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine i čije izručenje traži Hrvatska.


Na jučerašnjem ročištu je okružni sudac londonskog suda od britanskog ministarstva unutarnjih poslova zatražio da osigura informacije o "sadašnjem statusu" Španovića i iduće ročište zakazao za 7. prosinca.

Vezani članci Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Ilegalne migrante prevozili do granice: USKOK podigao optužnicu protiv Afganistanca i osmorice Hrvata Soho nakon izlaska iz lockdowna Čovjek na čovjeku: Pogledajte kako izgleda popularni londonski Soho nakon izlaska iz lockdowna

Odvjetnica koja zastupa vladu Republike Hrvatske na ročištu o izručenju Španovića Hrvatskoj, tvrdili su da je Španovićev status u Velikoj Britaniji nejasan s obzirom da mu je odbijeno više zahtjeva za azil. 

Španoviću je, međutim, britansko ministarstvo unutarnjih poslova dopustilo da ostane u Velikoj Britaniji na neodređeno vrijeme nakon što je povukao priziv na odbijanje azila u Britaniji, utvrđeno je na ročištu u City of Westminster Magistrates Court.

"Meni je rečeno da je priziv povučen na temelju toga što mu je
ponuđeno dopuštenje da ostane. On trenutno ima dopuštenje da na neodređeno vrijeme ostane u Velikoj Britaniji", rekla je Adina Ezekial koja zastupa hrvatsku vladu u procesu. Ezekial je rekla da razlozi zašto mu je na takva način dopušteno ostati i dalje nisu jasni.

Milan Španović, star 43 godine, 15 godina je živio u južnom Londonu dok se zbog uhićenja za krađu 13. lipnja ove godine nije otkrilo da je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u kolovozu 1991. godine na području Gline u selima Maji i Svračici. 

Optužnica ga, među ostalim, tereti za mučenje i pucanje po civilima te za pljačku i palež civilnih i vjerskih objekata.

Španović vjeruje da ga se, bez obzira na odbijanje zahtjeva za azil, može svrstati u kategoriju izbjeglica. Tijekom 25-minutnog saslušanja Španović nije govorio a proces je pratio uz pomoć prevoditelja.