Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto zbog sporazuma

EU strahuje od sporazuma koji će utjecati na živote svih pa i građana Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za danas predviđeno glasovanje u Europskom parlamentu o slobodnoj trgovini između Europske Unije i SAD-a, odgođeno je.

Odlučio je tako predsjednik parlamenta Martin Schulz jer je na tekst podneseno toliko amandmana da zastupnicima treba još vremena kako bi ih proučili. Rasprava o kontroverznom sporazumu, poznatom kao TTIP, također je odgođena i to tijesnom većinom glasova zastupnika. U parlamentu je tijekom odlučivanja vladala napeta atmosfera, a padale su i teške riječi.

Dubravka Šuica, zastupnica u EP (HDZ/EPP) izjavila je:

'Želi se još raspraviti i ući u dubinu i vidjeti ima li još nekih problema'.

'Za očekivati je da će EU izvući lekciju iz ovog što se dogodilo u parlamentu i naprosto cijeli proces učiniti transparentnijim, pregovaračke pozicije bolje usuglašene i morat će se bolje definirati konačan interes', kazao je Tonino Picula zastupnik u EP (SDP/S&D).

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni" Slika nije dostupna Iza zatvorenih vrata UVOZ BEZ KONTROLE Moramo li se bojati GMO hrane u našim trgovinama?

Znate li što je TTIP? I trebaju li ga se Hrvati bojati?

Katarina Alvir, novinarka Dnevnika Nove TV, koja je bila u Strasbourgu, ističe kako je sporazum između SAD i Europske unije izuzetno važan:

Sporazum je to kojim bi se za nekoliko godina uspostavila najveća zona slobodne trgovine na svijetu. Riječ je o tržištu od 850 milijuna potrošača. Sporazum ima i svoj gospodarski te geopolitički značaj. Ono što sigurno znamo je da će on utjecati na život svih građana EU pa tako i Hrvatske. Zagovornici sporazuma kažu kako bi on trebao donijeti veći gospodarski rast, više radnih mjesta i niže cijene.

Kritičari strahuju da će on ići samo u korist velikih korporacija, da će sniziti ekološke i zdravstvene standarde, smanjiti radnička i socijalna prava te da će na police trgovina donijeti GMO hranu.'

Što misli o trgovačkom sporazumu Europske unije i SAD-a, iz Bruxellesa je poručio i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

'Mi smo mala zemlja, nama je u interesu slobodna i otvorena trgovina, ne vidim kako nas za sada uvoz američke robe ugrožava. Drugi ljudi dolaze u Hrvatsku, kupuju kvalitetne i skupe usluge, prema tome, ne možemo se zatvoriti u sebe', smatra Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene