Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za izmjenu izbornog zakona

Odbor za Ustav donio zaključak o potpisima za referendum inicijative "Narod odlučuje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornog zakonodavstva, te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu.

Prema proceduri, taj se zaključak uvrštava na dnevni red Sabora, o čemu će se raspravljati i glasovati, nakon čega se šalje Vladi, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan, Odbor će ponovno odlučivati šalje li pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Većina smatra da je riječ o neustavnom pitanju

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Rasprava koja je trebala biti proceduralnog karaktera ipak je prerasla u raspravu o meritumu referendumskih pitanja, pogotovo ono koje se odnosi na uskraćivanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da glasuju o povjerenju Vladi i državnom proračunu, pri čemu većina zastupnika smatra da je riječ o neustavnom pitanju.

SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio je kako je za njegovu stranku neprihvatljiv referendum kojim se dijelu građana želi uskratiti prava.

Danas će i predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj, kojom se pokušavaju smanjiti prava žena, predati Saboru prikupljene potpise, rekao je Grbin i najavio da će Klub zastupnika SDP-a u slučaju obje inicijative od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Mostov Robert Podolnjak, koji je inicijativu "Narod odlučuje" savjetovao pri sastavljanju referendumskog pitanja, podsjetio da je ministru uprave Lovri Kuščeviću uputio zastupničko pitanje o broju birača u Hrvatskoj, s obzirom da je utvrdio da je DIP u rujnu 2016. godine objavio dva različita broja birača, s diskrepancijom od 209.000 birača.

Na pitanje kako je to moguće odgovorio mu je SDP-ov Arsen Bauk da vjerojatno nije brojao birače iz manjinske, 12. izborne jedinice. Grbin je dodao da ga uopće ne čudi što Podolnjak zanemaruje pripadnike nacionalnih manjina s obzirom na sadržaj referendumskog pitanja u čijem je sastavljanju sudjelovao.

Za HNS-ova Milorada Batinića sadržaj pitanja je apsolutno neprihvatljiv jer je protuustavan.

"Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti", ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kampanja inicijative "Narod odlučuje" obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno, rekao je Pupovac navevši kao laž tvrdnju organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao nijedna druga država.

Brojne zemlje imaju svoje modele osiguravanja prava manjina

Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, pa u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa, bez podjele na biračkim mjestima, kaže Pupovac.

Prigovorio je i na lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova, kao i manipuliranje stvarnim brojkama. Zastupnike nacionalnih manjina želi se prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, iako je to nezakonito i već bi odgovarali da je to točno.

"Nisam siguran da pripadnici nacionalnih manjina sada imaju osjećaj veće slobode, ali ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine", zaključio je Pupovac poručivši da bi trebalo provjeriti sve potpise za referendum, a ne samo uzorak.

HDZ-ov Branko Bačić složio se s ocjenom da se referendumom žele smanjiti prava manjina, te upozorio kako bi se također promijenila arhitektura Sabora jer bi imali dvije skupine zastupnika koje ne bi imale ista prava.

"Provedba referenduma ne bi pomogla ni pripadnicima hrvatskog naroda, našim sunarodnjacima koji žive u drugim državama i traže pomoć Hrvatske u ostvarivanju njihovih prava", ustvrdio je Bačić.

Hrastov Hrvoje Zekanović, koji nije član Odbora, ustvrdio je pak da je "diskriminiran jedino hrvatski narod jer ne može biti biran na manjinskoj listi, dok se manjinci mogu birati i na općim listama" (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene