Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASIO SE MUP

Hrvatskoj stigla nova žestoka pljuska: Odbor Vijeća Europe optužio RH za teška zlostavljanja migranata

Davor Božinović
Davor Božinović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Sara Kekuš, Tajana Tadić, Antonia Pindulić Galerija 1/2 >>
Europski odbor za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe u izvješću objavljenom u četvrtak prozvao je Hrvatsku zbog teškog zlostavljanja migranata od strane policije te poteškoća i opstrukcija u suradnji vezano za postupanje prema migrantima.

Na nasilne i ilegalne prakse Republike Hrvatske tijekom posljednjih godina upozorio je niz međunarodnih institucija za zaštitu ljudskih prava, a recentna presuda Europskog suda za ljudska prava je potvrdila kršenja niza ljudskih prava malene afganistanske djevojčive Madine Hussiny i njezine obitelji, kao i pritiske na branitelje ljudskih prava.

Sada je, međutim, stigla možda i najbolnija pljuska Hrvatskoj koju vodi Andrej Plenković. Naime, Vijeće Europe, čija je generalna tajnica Plenkovićeva bivša ministrica Marija Pejčinović-Burić, dodatno je utvrdilo da hrvatska policija sustavno zlostavlja izbjeglice i migrante.

Europski odbor za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe objavio je izvješće o svojem ad hoc posjetu Hrvatskoj između 10. i 14. kolovoza 2020. godine, a posebice na područje uz granicu s Bosnom i Hercegovinom (BiH) kako bi ispitao postupanje hrvatske policije i pravna jamstva koja su na raspolaganju migrantima lišenima slobode.

''Vlada RH i MUP pokušavali su stopirati objavu Izvješća, što je praksa kojoj pribjegavaju samo zemlje notorne po kršenju ljudskih prava'', podsjetio je Centar za mirovne studije (CMS), koji je i ranije upozoravao na pokušaj hrvatskih vlasti da izvještaj Odbora Vijeća Europe sakriju od javnosti.

''Dosta je oglušivanja Vlade, Vlada RH i Andrej Plenković moraju povući jasne i nedvosmislene korake da se nasilje zaustavi. Tražimo smjene odgovornih: ministra unutarnjih poslova Davor Božinović, državne tajnice Terezije Gras, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena'', opetovali su stari zahtjev iz CMS-a.

Davor Božinović Sara Kekuš, Tajana Tadić, Antonia Pindulić Foto: DNEVNIK.hr

Oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), koje je izvijestilo da je izvješće CPT-a objavljeno bez njihova pristanka te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH, čime je CPT "evidentno prekoračio svoje ovlasti".

CPT je upozorio da su se prvi put otkako su započeli posjete RH 1998. godine suočili poteškoćama u suradnji: "CPT-u su pružene nepotpune informacije o mjestima za lišavanje slobode migranata te se suočio s opstrukcijama od strane policijskih službenika u pristup dokumentaciji koja je neophodna kako bi delegacija provela mandat Odbora".

Valja podsjetiti da, prema proceduri Vijeća Europe, država na koju se izvještaj odnosi mora izraziti suglasnost s njegovom objavom, što se obično događa u roku od tri mjeseca nakon njegova usvajanja. No, Hrvatska je jedina članica Europske unije koja je u proteklih 10 godina uskratila tu suglasnost, čime se našla u društvu Turske i Rusije.

Izvještaj CPT-a je objavljen, kako je priopćeno, "nakon pisanih izjava koje je dao viši hrvatski dužnosnik", a sukladno Poslovniku o radu CPT-a. Naime, pravila rada Odbora propisuju da je njegov rad temeljen na uzajamnom povjerenju i diskreciji, međutim, Pravilo 39. stavak 3. Poslovnika CPT-a kaže da Odbor može objaviti Izvještaj i bez suglasnosti druge strane ako ta druga strana "da javnu izjavu koja sažima sadržaj Izvještaja ili komentira Izvještaj".

Upravo je to učinila Terezija Gras kada je u srpnju u pisanom odgovoru CMS-u, o čemu su u listopadu pisale Novosti, ustvrdila da suglasnost za objavu Izvještaja neće biti dana pravdajući se tada uobičajenim MUP-ovim reakcijama na pritužbe, a koje su ponovili i u današnjem reagiranju. CPT je zaključio, pišu Novosti, da je Hrvatska prekršila dogovor o diskreciji te da samim time ni Odbor više nije obavezan tajiti Izvještaj.

Odbor Vijeća Europe optužio Republiku Hrvatsku za teška zlostavljanja migranata

Izaslanstvo CPT-a, navodi se u Izvješću, detaljno je ispitalo procedure u postupanju prema migrantima u kontekstu njihova protjerivanja iz RH, kao i učinkovitost nadzora i mehanizama utvrđivanja odgovornosti u slučajevima navodne zlouporabe policijskih ovlaštenja tijekom takvih operacija. Također je obavljen i posjet Prihvatnom centru za strance Ježevo.

U izvješću piše da je Odbor u razgovorima s migrantima "dobio brojne vjerodostojne i suglasne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika, posebice pripadnika interventne policije".

"Navodno zlostavljanje se sastojalo od udaraca dlanom (šamara), udaraca nogom, udaraca pendrekom i drugim tvrdim predmetima (npr. kundakom/cijevima vatrenog oružja, drvenim štapovima ili granama drveta) u različite dijelove tijela", stoji u izvješću.

Također se navodi da je navodno zlostavljanje, prema svjedočenjima, naneseno ili u trenutku "zatečenja" migranata i de facto lišavanja slobode unutar hrvatskog teritorija (u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice) i/ili u trenutku njihova odvraćanja preko granice s BiH.

U izvješću piše i da su intervjuirane osobe pokazale nedavne povrede na svojim tijelima, za koje su forenzički liječnici članovi delegacije ocijenili da su sukladne njihovim navodima o zlostavljanju od strane hrvatskih policijskih službenika.

Prema CPT-u, "pravi se poveznica s karakterističnim hematomima u obliku 'tramvajskih tračnica' na stražnjem dijelu tijela", što je, ocjenjuje Odbor, "vrlo sukladno navodima o udarcima pendrekom ili štapom".

Izvješće također dokumentira nekoliko izjava migranata podrvgnutih drugim oblicima ozbiljnog zlostavljanja, poput prisiljavanja migranata da hodaju bosi kroz šumu do granice i bacanje migranata s još uvijek vezanim rukama u rijeku Koranu, koja razdvaja Hrvatsku od BiH.

"Neki migranti su također iznijeli navode da su odvraćani u BiH samo u donjem rublju i, u nekim slučajevima, čak i goli. Jedan broj osoba također je naveo da su nakon hapšenja i dok su ležali licem prema tlu neki hrvatski policijski službenici ispaljivali hice iz oružja u tlo blizu njih", dodaje se u izvješću.

CPT stoga "poziva organe vlasti Republike Hrvatske da poduzmu odlučne aktivnosti kako bi se zaustavilo zlostavljanje migranata od strane policijskih službenika, te kako bi se osiguralo da slučajevi navodnog zlostavljanja budu istraženi na učinkovit način".

Pritom ističe da se, po prvi put otkako je CPT započeo posjete RH 1998. godine, Odbor suočio s poteškoćama u suradnji.

"CPT-u su pružene nepotpune informacije o mjestima za lišavanje slobode migranata te se je suočio s opstrukcijama od strane policijskih službenika u pristup dokumentaciji koja je neophodna kako bi delegacija provela mandat Odbora", piše u izvješću.

Priznajući značajne izazove s kojima se suočavaju hrvatski organi vlasti u postupanju s velikim brojem migranata koji ulaze u zemlju, CPT naglašava potrebu za usklađenim europskim pristupom.

"Usprkos tim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obveze zaštite ljudskih prava i postupati s migrantima koji ulaze u zemlju kroz granicu na human i dostojanstven način", ističe se u izvješću.

CPT također tvrdi da nisu uspostavljeni učinkoviti mehanizmi utvrđivanja odgovornosti kako bi se identificirali počinitelji navodnog zlostavljanja.

U pogledu uspostavljanja "neovisnog mehanizma nadzora granice" od strane hrvatskih organa vlasti, CPT postavlja svoje minimalne kriterije kako bi takav mehanizam bio učinkovit i neovisan.

CPT u zaključku poručuje da želi nastaviti konstruktivan dijalog i čvrstu suradnju s hrvatskim organima vlasti, utemeljenu na jasnom prihvaćanju, uključujući i najviše političke razine, težine prakse zlostavljanja migranata od strane hrvatskih policijskih službenika i posvećenosti zadaći prestanka s takvim oblicima zlostavljanja.

MUP opet sve odbacio: Izvješće CPT-a temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH

MUP je ustvrdio da je izvješće Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavljeno jednostrano te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH.

Navodeći da nisu dali suglasnost za objavu navedenog izvješća u MUP-u ističu da je odbor svoje izvješće "temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH" čime je "evidentno prekoračio svoje ovlasti".

Protivljenje MUP-a objavi izvješća potaknuto je činjenicom da se "u značajnoj mjeri temelji na izvorima informacija prikupljenima u BiH, gdje su predstavnici odbora boravili prva dva dana svoga posjeta RH i to u kontaktu s predstavnicima nevladinih udruga i migrantima čiji je cilj pod svaku cijenu nezakonito ući na teritorij RH u namjeri daljnjeg migriranja prema državama zapadne Europe".

Očekivano je da, kad odbor provodi provjere u jednoj državi, informacije na temelju kojih sastavlja izvješće prikuplja i uvide provodi upravo u toj državi. Međutim, odbor je svoje izvješće sastavljao primarno na temelju neprovjerljivih informacija te subjektivnih i pristranih izvora iz BiH bez konkretnih dokaza za tvrdnje koje iznosi na teret RH, navodi MUP.

Dodatan razlog zbog kojega MUP nije dao suglasnost za objavu izvješća je, kako ističu, i činjenica da je odbor prilikom ad hoc posjeta RH u kolovozu 2020. "prekoračio svoje ovlasti fokusirajući se primarno na nadzor vanjske granice umjesto na svoj stvarni mandat što je sprječavanje neprihvatljivog postupanja i kažnjavanja zatvorenika".

"Otuđenje službene dokumentacije", pišu Novosti, odnosi se na to da su članovi misije CPT-a u policijskoj postaji Korenica pronašli jednu bilježnicu, a nakon što su prisutni policajci shvatili da bilježnica sadrži kompromitirajuće informacije, pokušali su je nasilno oduzeti članovima misije CPT-a. Istovremeno, Novostima i partnerima u zajedničkom istraživanju – platformi Lighthouse Reports, magazinu "Rundschau" Švicarske radiotelevizije SRF, njemačkom listu Der Spiegel i bečkom dopisništvu njemačke javne televizije ARD – izvori iz MUP-a potvrdili su da slične bilježnice postoje u nekoliko policijskih postaja. Također, jedan policajac rekao je da mu je zabranjeno sastavljanje službenih izvještaja o pritvaranju migranata i da to "vrlo ljuti njegovog pretpostavljenog", dok je drugi izvor ustvrdio da je MUP preko neslužbenih kanala o pushbackovima dnevno informiran.

Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr

Umjesto na pritvorenicima fokus na postupanju granične policije

MUP, međutim, tvrdi da ''nije slučajnost da je upravo tijekom boravka predstavnika odbora u graničnim područjima između RH i BiH zabilježena veća skupina migranata u pokušaju nezakonitog prelaska granice kakav je, nakon što je taj pokušaj uspješno spriječen, zabilježen i u veljači 2021. prilikom pokušaja skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu da na istom području nezakonito prijeđu zelenu granicu, koji je i u tom slučaju uspješno spriječen''.

Svemu tome, tvrde, treba dodati da su ''predstavnici odbora prilikom obilaska policijskih postaja RH na granici s BiH, s obzirom da nisu zatekli pritvorene osobe, fokus stavili na prikupljanje informacija o postupanju granične policije, do kojih su pokušali doći na potpuno neprimjeren pa čak i nasilan način, čime su prekršili procedure i prekoračili ovlasti odbora te time iskazali nepoštovanje prema RH kao suverenoj državi i članici Vijeća Europe".

O neprimjerenom ponašanju članova odbora tijekom ad hoc posjeta, dodaju, obaviještena je i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

"Sva argumentirana očitovanja MUP-a RH dostavljena su još krajem 2020. godine, međutim nisu uvažena niti objavljena", ističu u priopćenju. Podsjećaju da je očitovanja na preliminarno izvješće te završno izvješće odbora MUP dostavio u listopadu i studenom 2020. argumentirajući neosnovanost velike većine navoda.

U svojim očitovanjima, kažu, MUP je izvijestio odbor kako je većina preporuka iz izvješća već ispunjena kao i da je preostali, manji dio preporuka u završnoj fazi ispunjavanja.

No, odbor MUP-ove argumente uvažio ni objavio već je odlučio jednostrano objaviti izvješće s ad hoc posjeta iz kolovoza 2020. "unatoč detaljnom očitovanju da RH nije prekršila spomenute odredbe koje je Odboru dostavljeno 24. studenoga 2021. godine".

"Unatoč svemu, MUP ostaje predan konstruktivnoj suradnji s odborom. O tome svjedoči prihvaćanje ad hoc posjeta u kolovozu 2020. godine kao i sastanak koji je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao s predsjednikom Europskog odbora za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja, Alanom Mitchellom u Zagrebu, 18. listopada 2021.".

U MUP-u ističu da je na tom sastanku "predloženo da se u duhu dobre suradnje posvetimo dobroj pripremi periodičkog posjeta odbora koji je predviđen 2022. godine, pripremi Izvješća s toga posjeta koje će uvažiti i argumente MUP-a te da se za provedbu utvrđenih preporuka prilikom periodičkog posjeta u 2022. uspostavi radna skupina koja bi odbor redovito izvještavala o učinjenom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽRTVE NEZAKONITOG PROTJERIVANJA Europski sud za ljudska prava: Hrvatska je grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji malene Madine - ''Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije''
Pročitajte i ovo Davor Božinović SMRT MALE MADINE Nakon pljuske s Europskog suda Božinović poručio: "Ne namjeravam podnijeti ostavku, još čitamo tekst presude"

"Želimo istaknuti kako Europska konvencije o sprječavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, između ostalog, propisuje kako su podaci koje odbor prikupi prilikom posjeta, njegovo izvješće kao i konzultacije sa strankom – povjerljive prirode", kažu u MUP-u.

Dodaju da Hrvatska nije jedina članica koja se očitovala da nije suglasna s javnom objavom završnoga izvješća, jer su to ranije učinile i Armenija, BiH, Moldova, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SOLIDARNOST I SIGURNOST Pučka pravobraniteljica: ''Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju male Madine prilika je za jačanje vladavine prava''
Pročitajte i ovo Migranti - 3 ''Tragedija hrvatskog pravosuđa'' Naš sud sve je odbacio, dok je europski dosudio – krivi ste! Slučaj malene Madine dobiva rasplet: ''Njezina smrt je danak nefunkcioniranja pravosuđa''

"Objavu izvješća bez suglasnosti MUP-a protekom više od godine dana od ad hoc posjeta, a nakon što je većina preporuka već ispunjena, teško da može biti motivirana poboljšanjem uočenih nedostataka u području zaštite zatvorenika jer su, ponavljamo još jednom, sve preporuke s toga posjeta, u najvećem dijelu provedene", poručio je MUP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene